Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébUniós pályázat

Kapcsolódó oldal:  Fontos  Magyarország elfogadja az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások öt százalékos korrekciójára tíz olyan operatív program esetében, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye érint. (MTI)
(logsped)
2013.09.15.
Az NFÜ honlapjáról elérhető az online számlakitöltő használatát segítő e-learning oktatóprogram. A program célja a pályázók segítése a pályázati elszámolások elektronikus úton történő benyújtásában.
(logsped)
2008.07.11.
A pályázatok egyaránt támogatják a vállalkozásfejlesztést, az innovációt és a környezetvédelmet, ezen felül fókuszált figyelembe kerülnek az ipari parkok, barna mezős beruházások - helyi és kistérségi szinten egyaránt.
(logsped)
2008.07.08.
Szerdán a Kormány döntött az Új Magyarország Fejlesztési Terv akcióterveiről, amelyek alapján az elkövetkező hónapokban összesen 2.800 milliárd forint értékű fejlesztés kezdődik el
(logsped)
2007.07.17.
A hazai vállalkozások mikrohiteleket, garanciális pénzforrásokra vagy kockázati tőkealapokon keresztül igényelhetnek uniós támogatást a leendő fejlesztések mértéke és típusa szerint. (Heti Válasz)
(logsped)
2007.07.17.

Szeptembertől jön a pályázatdömping

Lezárultak a tárgyalások az Európai Unióval azokról az operatív programokról, amelyeket a Nemzeti Fejlesztési Terv alapján dolgoztak ki. A miniszterelnök azt mondja, készüljenek a fejlesztési lehetőségekre, mert szeptembertől sok-sok pályázatot írnak ki. Egyszerűbb lesz a pályázati rendszer, a kisvállalkozások három hét alatt választ kapnak majd. Júliusban újabb 20 pályázatot írnak ki 30 milliárd forint keretösszeggel.

Egy év után fontos szakaszához érkezett a Nemzeti Fejlesztési Terv - mondta a miniszterelnök a Nemzeti Fejlesztési Tanács ülésén. Gyurcsány Ferenc arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napokban az operatív programokról is megállapodtak Brüsszellel, azaz csaknem 60 milliárd értékű pályázati lehetőség nyílt meg.a gazdaságfejlesztéstől kezdve a városfejlesztésig.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter azt hangsúlyozta, a kiemelt projekteljárások nem azt jelentik, hogy bizonyos pályázatok megkerülhetik a szigorú feltételeket: "Két jelenség van, aminek mindenképpen a kormány ellen szeretne állni. Az egyik, hogy a kiemelt projekt eljárás az nem arra van, hogy a pályázatokat kerüljék meg ezek a projektek, hanem olyan projektek futhassanak be, amelyek nem férnek be egy pályázati kiírás standard, és ezért sokszor szükségszerűen uniform keretei közé. A másik dolog az előkészítettség. Nem tehetjük meg azt, hogy gyengén előkészített, félig-meddig kitalált projekteket befogadunk."

Bajnai Gordon hozzátette, törekedtek a pályáztatás egyszerűsítésére: "A legkisebb vállalkozásoknál, ahol 10 millió forintig lehet most már igényelni támogatást, és normatívan jár a pénz, ott három hétre csökkentettük az elbírálási határidőt."

A tanács ülésén az is elhangzott, az eddig kiírt 18 pályázatból nyolcat már lezártak, ami összesen 2324 milliárd forintnyi támogatást jelent. Júliusban pedig újabb 20 pályázat jelenik meg 30 milliárd forint értékben. (MR)
2007.07.09.

Jelenleg még aktív NFT AVOP pályázatok
AVOP 1.3 A halászati ágazat strukturális támogatása
AVOP 3.1 Vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítése  
(NFÜ)
2007.05.03.

Április közepétől nyílnak a vidékfejlesztési pályázatok
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz (ÚMVP) kapcsolódó pályázatokat a gazdálkodók várhatóan már e hónap közepétől benyújthatják - mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.  
(FN)
2007.04.10.

Péntektől pályázhatnak a kisvállalkozók: 125 millió forint nyerhető

Péntektől lehet beadni a pályázatokat a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) 2.1.3/07/1-es kódjelű kiírására, amely a mikro- és kisvállalkozásoknál a munkahelyi képzéseket támogatja.

Az európai uniós forrásokra idén eddig megjelent nyolc felhívás közül ez a kiírás 1,057 milliárd forint előirányzott kerettel rendelkezik.

A pályázaton elnyerhető vissza nem térítendő támogatás minimum 1, maximum 25 millió forint, amiből az elszámolható költségek 80 - a közép-magyarországi régióban 75 - százaléka finanszírozható. Fontos feltétel, hogy egy projekt keretében legfeljebb tíz különféle (pl. szakmai, nyelvi, informatikai, vezető- és vállalat működésével kapcsolatos) képzés tartható, minimum három, maximum 18 hónapos teljes lebonyolítási időtartammal. A kiíró hatóság, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mintegy 100 nyertes projekttel számol ennél a kiírásnál. (VGO)
2007.03.28.

Áprilistól pályázható a ROP

Az akadálymentesítést, a közút és kerékpárút fejlesztést, az ipari parkokat és a közoktatási intézmények fejlesztését szolgáló tenderek jelennek a Nemzeti Fejlesztési Terv regionális operatív programjain alapuló pályázatok első hullámában - jelentette ki Kolber István csütörtökön Hatvanban.

A Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetségének közgyűlésén a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai államtitkára elmondta, hogy várhatóan őszre írják ki az összes idei pályázatot. A politikus elmondta, hogy a regionális operatív programok végrehajtása során, összesen 1 640 milliárd forint használható fel a következő hét évben.

Ez azt jelenti, hogy az Észak-Alföld 270 milliárd, Észak-Magyarország 250 milliárd, a Dél-Alföld 207 milliárd, a Dél-Dunántúl 195 milliárd, a Közép-Dunántúl 140 milliárd, a Nyugat-Dunántúl 128 milliárd, Közép-Magyarország pedig 430 milliárd forintot használhat fel fejlesztések végrehajtására. A pályázatok kiírásával párhuzamosan folyik a pályázatok koordinálása érdekében a regionális akciótervek kidolgozása is - mondta Kolber István.

Szabó György, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke azt hangsúlyozta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Programon belül külön program foglalkozik a 28 legelmaradottabb kistérség felzárkóztatásával. Ennek nyomán egyenként külön 4 milliárd forintot használhatnak fel hét év alatt ezek a kistérségek lemaradásuk csökkentésére - szögezte le. A továbbiakban úgy vélekedett: a fejlesztéspolitika legfőbb célja a kohézió, a kistérségek közötti különbségek csökkentése.

Ugyanakkor ezt az elmúlt években a forráshiány mellett az is akadályozta, hogy a kistérséghez tartozó egyes települések külön célokat fogalmaztak meg, amelyek nyomán rendszerint rossz kompromisszumok születtek. Ebben a helyzetben, a jövőben a rivalizálás mellett a partneri együttműködést kell megtanulnia az önkormányzatoknak - mondta Szabó György. (origo)
2007.03.18.

Egységes kistérségi rendszer segíti majd az uniós pályázatokat

Egységes kistérségi rendszer segíti majd a jövőben az önkormányzatokat és a kis -és középvállalatokat a sikeres uniós pályázatok érdekében. A posztokra várhatóan december közepén írja ki a pályázatot a kormány, és 2007 -től márciusában kezdheti meg működését az új rendszer, amely végleges formáját várhatóan 2008 -ban éri majd el -jelentette be Lamperth Mónika önkormányzati- és területfejlesztési miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Az új rendszer lényege az lesz, hogy a jelenleg működő három kistérségi hálózat együtt dolgozik majd és várhatóan minden kistérségben, minden héten lesz majd egy olyan fogadónap, amelyen a három koordinációs hálózat képviselője együtt ad majd tanácsot azoknak, akik európai uniós forrásra pályáznak.

A kormány még a hétvégi, balatonőszödi ülésen fogadta el Lamperth Mónika önkormányzati miniszter javaslatát a kistérségi megbízotti rendszer átszervezéséről. Így a jövőben úgynevezett egységes integrált szolgáltató és fejlesztő központok jöhetnének létre a kistérségekben, melyekben az eddigi országos hálózatok - falugazdász, Nemzeti Fejlesztési Tervhez (NFT) kapcsolódó menedzser, kistérségi megbízott hálózat - tagjai közösen dolgozhatnának.

Az egységes rendszerben számottevően nem változik majd a tanácsadók száma, a működésükhöz folyósított állami támogatás azonban várhatóan 30 százalékkal kevesebb lesz a jelenleginél és nagy részét uniós támogatás adja majd -mondta a miniszter. Jelenleg valamivel kevesebb mint félmilliárd forintot irányoztakelő a működés támogatására, ezt azonban várhatóan az önkormányzati tárca tartalékából ki kell majd egészíteni - mondta Lamperth Mónika. (uno)
2006.12.07.

Januártól elérhető néhány GOP-pályázat

A jövő évtől induló Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében komplex vállalatfejlesztési pályázatokra lehet majd uniós pénzt igényelni - közölte Novák Csaba, a GOP Irányító Hatóságának vezetője.

A GVOP 20042006 hároméves kerete öt kiemelt prioritásra összesen 162,38 milliárd forintot szánt. A program során közel 21 ezer pályázatot rögzítettek, a támogatási igény meghaladta a 335 milliárd forintot. A megítélt támogatások összege meghaladta a 163 milliárd forintot, ezáltal több mint 346 milliárd forint értékben valósultak meg a különböző projektek.

A 20072013-as tervezési időszakban 670 milliárd forint áll majd a GOP rendelkezésére, az Új Magyarország Fejlesztési Terv 8 ezer milliárd forintos keretéből. A gazdaságfejlesztés eszközei közül a regionális operatív programokban kapnak helyet: vállalkozások együttműködését

Egy lakosra jutó támogatás régiók szerint

támogató konstrukciók, a klaszterek, az inkubáció, a hálózatosodás, az új technológiai transzfer irodák kiépítése és működtetése, a kis és középvállakozások (kkv) kialakulását támogató inkubációs szolgáltatások létrehozása, illetve a vállalkozói tanácsadás és információ ellátás a helyben kiépült intézményrendszerre alapozva, valamint a helyi jelentőségű ipari parkok, telephelyek támogatása.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program

Támogatás megoszlása régiók szerint

alá minden régió beletartozik, kivéve a Közép-Magyarországi Régiót, mely külön pénzkeretet fog kapni, 120 milliárd forintot.

A GOP az alábbi négy prioritásra koncentrál százalékos megoszlással: K+F és innováció a versenyképességért (31 százalék), vállalkozások (kiemelten a kkv-k) komplex fejlesztése (36 százalék), a modern üzleti környezet erősítése (10 százalék), pénzügyi eszközök a kkv-k finanszírozáshoz juttatásáért (23 százalék).

Támogatási intenzitás

Az említett prioritások közül a K+F és a vállalkozások komplex fejlesztése prioritásokban már várhatóan januárban elindul néhány pályázat, a 2.1.1 vállalati beruházások támogatása, valamint a 2.1.2. munkalehetőség teremtő, vállalkozásfejlesztő beruházások támogatása a hátrányos kistérségekben. Ezek a korábbi GVOP-s nagysikerű pályázatok "utódpályázatai".

A különbség Novák elmondása szerint az lesz, hogy a korábbinál erősebb projekteket várnak, valamint szélesebb elszámolható kör társul a pályázatok mellé. Novák kiemelte, hogy az elbocsátott köztisztviselők számára magánszemély hitelt terveznek nyújtani cégalapításra.
2006.12.05.

Könnyebb út az EU-pénzekhez

Új szabályok lépnek életbe 2007. május 1-jétől az uniós kifizetésekkel kapcsolatban. Az Európai Parlament és a tagállamok megállapodása értelmében lazítják az eddig igen szigorú előírásokat, így az uniós pályázatok nyertesei is könnyebben juthatnak hozzá a pénzükhöz - ígéri Dalia Grybauskaité költségvetési biztos.

A könnyítések gyakorlati természetűek. A kedvezményezett szervezetek számára jelenleg gyakran nagy nehézséget jelentő előfinanszírozási szabályok megváltoztatásával például bizonyos esetekben természetbeni szolgáltatásokat is el lehet majd számolni (így a civilszervezetek alkalmazottai által elvégzett munkát), 60 ezer eurós támogatás alatt pedig egyáltalán nem lesz szükség előfinanszírozásra. A konkrét projektekre nagyobb összeget elnyerő szervezetek esetében a jelenlegi 300 ezerről 500 ezer euróra emelnék azt az összeghatárt, amely fölött külső auditot írnának elő; a működési költségekre adott támogatásoknál ugyanez a limit 75 ezerről 100 ezer euróra nő. A 25 ezer eurónál kisebb összegre jogosultak számára pedig a kevesebb papírmunka jelent majd könnyítést.

Egyszerűsödnek a kisebb öszszegű uniós közbeszerzésekre vonatkozó szabályok is. Az eddigi 50 ezer helyett 60 ezer euróban megállapított limit alatti beszerzéseknél megszűnik a pénzügyi teljesítőképesség bizonyításának előírása. Emelik azt az összeghatárt is, amely alatt egy egyszerű nyilatkozattal lehet helyettesíteni annak igazolását, hogy a vállalkozást korábban nem büntették meg valamilyen visszaélés miatt, nincs csődben, rendesen fizeti az adókat, valamint a társadalombiztosítási járulékokat. Az EU-pénzekhez való hozzáférés könnyítésén Magyarországon is dolgoznak. A magyar államigazgatás által menedzselt uniós támogatások esetében is kiemelt cél, hogy gyorsabban és egyszerűbben lehessen azokat felhasználni. Lapunk információi szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) már készülő intézkedéstervek a következő területekre összpontosítanak: a bürokrácia csökkentésére, a rendszerben fellelhető átfedések megszüntetésére, valamint a felek érdekeltté tételére a hatékony, eredményes és gyors végrehajtásban.

Az egyszerűsítés a hazai pályázati rendszerben elkezdődött, és már látszanak is az első eredmények - összegezte tapasztalatait Maróczi Imre, a Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetségének (Pátosz) elnöke. Fontosnak tartja, hogy a továbblépés érdekében alapcsomag készül a pályázóknak. Ezentúl csak a nyertesektől kérik be a szükséges igazolásokat; ez kevesebb adminisztrációt és kisebb költséget, tehát valóban könnyebbséget jelent a pályázóknak. Ugyanakkor érdemi átláthatóságra csak két-három év múlva lehet számítani Magyarországon - jegyezte meg a Pátosz vezetője.

A pályázati eljárási törvény módosításával valóban egyszerűsödhetnek az eljárások - véli Semperger Kinga, az Árindex szakmai igazgatója. Elsősorban az elbírálási idő csökkenését és az értékelési dokumentumokba való betekintés biztosítását várja, ezenkívül arra számít, hogy a regionális és az országos programok mögötti döntési, hatósági szintek 2007-től átláthatóbbak lesznek. A gyorsulás jeleit egyelőre a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Holding munkájában és a hazai kutatás-fejlesztési pályázatoknál érzékelte az Árindex, igaz, a társfinanszírozott kiírásokért felelős közreműködő szervezeteknél az év végi értékelés még ezután lesz.

Ugyanezt ígérték 20052006-ban: átláthatóbb, gyorsabb rendszert, ám ebből eddig kevés valósult meg, legalábbis nem szignifikáns a változás - reagált a hírre Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda ügyvezető igazgatója. Ráadásul szerinte már látszik, hogy újból a tanulás éve lesz 2007, illúziókat táplálnak az új vezetők a rendszer teljesítményének gyors és radikális változását illetően. Egyelőre híre-hamva sincs a pályázatkezelésben fontos szerepet betöltő új - állítólag óriás - közreműködő szervezeteknek, hogyan tudnak akkor ezek januártól tömegesen gyors és pontos munkát végezni? A jelenlegi állapotokra jellemző - tette hozzá -, hogy 2000-től még a hazai pályázatok elzárása, elszámolása is megoldatlan probléma. (VG)
2006.12.01.