Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Szuperbruttósítás: adócsökkentés helyett nettó jövedelem csökkenenés

Kapcsolódó oldal:  



Szuperbruttósítás: adócsökkentés helyett nettó jövedelem csökkenenés 2010

A 2010-től érvényes adócsökkentéssel kapcsolatosan sem az adóhatóság, sem a munkáltatók általában nem tettek eleget maradéktalanul tájékoztatási kötelezettségüknek. Ennek következtében a magánszemélyek jelentős körét kár érte: a várt adócsökkentés helyett a nettó jövedelmük csökkent.

A magánszemélyek folyamatosan azt hallották mindenhonnan, hogy 2010-ben mindenki jól jár az új "szuperbruttó" adótáblával. Ezzel szemben a valóság az, hogy havi 200 ezer forint jövedelemig mindenkinek - kivétel nélkül - emelkedik a személyi jövedelemadója.

Az adónövekedés oka az, hogy valójában emelkedtek az adókulcsok. Havi 158 ezer forintos jövedelemnél a legnagyobb az adóteher-növekedés, havi 5 680 forint. Ennek "elfedésére" a jogalkotó – már nem először – az adójóváírás növelését tartotta a legalkalmasabbnak. Ezzel a módszerrel tették adómentessé a minimálbért is 2002-ben.

Az adójóváírás havi összegét 15 100 forintra, a jogosultsági határt pedig 2 510 ezer forint jövedelemre (3 188 ezer forint adóalap) növelték. 2009-ben kb. havi 100 ezer forint jövedelemig járt teljes összegben az adójóváírás, így ennek igénybevételére az átlagkereset körül keresők nem voltak jogosultak. Nem is kérték 2009-ben az adójóváírás évközi figyelembe vételét, az ide vonatkozó törvényi szabályozást nem ismerték. 2010-től viszont az átlagkereset környékén keresők is jogosultak lettek az adójóváírás adóelőlegnél történő figyelembe vételére, de erről őket szinte senki sem tájékoztatta. Ennek lett a következménye, hogy a január és február hónapban a bérből fizetésből élők borítékjába a várt többlet helyett kisebb nettó összeg került.

Mit lehet tenni?

Több magánszemély jelezte munkáltatójának vagy éppen a médiának, hogy a munkáltatók év elején aláírattak egy nyilatkozatot a dolgozókkal, hogy nem kérik az adójóváírás évközi figyelembevételét. Szerencsére semmilyen visszafordíthatatlan dolog nem történt.

A magánszemélyek év közben bármikor új nyilatkozatot tehetnek, amelyik felülírja a korábbit. Ha a munkáltató nem adna a dolgozó kérésére nyilatkozatmintát, akkor a következő nyilatkozatot készítse el a magánszemély.

"Tisztelt Munkáltató! Kérem az adójóváírás figyelembe vételét március hónaptól az adóelőleg megállapításánál." (dátum, aláírás). Egy ilyen nyilatkozattól mindjárt 15 100 forinttal több lesz a nettó kifizetés márciustól.

Ellekezően az adójóváírás, csak 2010-ben az adóbevallásban érvényesíthetik. (HGV)

2010.03.18.