Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Ipari Park

Kapcsolódó oldal:  A tervek szerint 2011 végéig új iparterület, egyfajta "kis ipari park" jön létre Eger felnémeti városrészében, egy csaknem egy évtizede elhagyott, volt kőőrlő üzem helyén.   
(mfor)
2009.11.23.

Az Airport Business Park 12000 négyzetméteres alapterületű irodákkal és a hozzájuk kapcsolódó 10 méteres belmagasságú raktárhelységekkel rendelkezik. Számos betelepült cég használja a létesítményeket.   
(AIG/LINCOLN )
2009.03.03.

Szolnokon építi fel a svájci székhelyű Stadler csoport alumínium vasúti kocsitesteket gyártó üzemét. (HTV)   
(logsped)
2007.10.12.
Az idén 18-an pályáztak az ipari park címre

Tizennyolcan pályáztak az idén az ipari park cím elnyerésére, ezek értékelése folyamatban van, döntés október közepén várható.

A GKM adatai szerint Magyarországon 2006 végén 9.900 hektáron 179 ipari park címmel rendelkező terület volt, betelepítettségük 53 százalékos volt - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kommunikációs főosztálya az MTI-vel.

Az ipari parkokban működő 3.184 vállalkozás 2006 végén 186 ezer főt foglalkoztatott, 15 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. A parkok adták az ipari termelés 32 százalékát, az export 37 százalékát. A tárca adatai szerint az ipari parkokban működő vállalkozások beruházásainak értéke 2006 végén 1.990 milliárd forintot tett ki.


A 2006. évi ipari park pályázat eredményeként az idén áprilisban 11 pályázó nyerte el a cím viselésének jogát, ezzel Magyarországon jelenleg 190 ipari park működik. Az ipari parkok fejlesztésének pénzügyi támogatására az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) regionális operatív programjaiban van lehetőség. Valamennyi régió meghirdette az ipari park fejlesztésére szóló pályázatát. A 2007-2008-ban több mint 30 milliárd forint támogatást nyerhetnek a pályázók, köztük a terület infrastruktúrájának kiépítésére, szolgáltatások fejlesztésére. (UP)

2007.09.26.
Vállalkozói falu a pécsi ipari parkban

Átadták a kisebb cégeknek otthont adó vállalkozói falu mintegy 350 millió forintból felépített első épületét a pécsi ipari parkban szerdán.

A 2600 négyzetméter alapterületű ingatlan tulajdonképpen egy több részre osztott üzemcsarnok, ahova olyan kisvállalkozások települhetnek, amelyek önerőből nem lennének képesek több tíz- vagy százmillió forintból telephelyet kialakítani maguknak - mondta el a beruházó Pécsi Ipari Park Zrt. vezérigazgatója újságíróknak.

Brányi Endre hozzátette: az önkormányzati tulajdonú társaság a fél éven át tartó kivitelezés költségeit saját erőből és a GVOP pályázatán elnyert 131 millió forintos támogatásból fedezte. (index)

2007.06.21.
A Suzuki cseh beszállítója avatott gyárat az esztergomi ipari parkban

A cseh Cadence Innovation 110 főt foglalkoztató gyárat avatott pénteken az esztergomi ipari parkban, ahol műanyag oldalkárpitokat gyártanak Suzuki gépkocsikhoz

"A Plastimat Magyarország Kft. a Cadence Innovation első olyan gyártóüzeme, mely a Cseh Köztársaságon kívül zöldmezős beruházás keretében épült, a vállalkozás 2007-ben 10 millió euró forgalom elérését tervezi" - mondta a vállalat ügyvezetője, aki 2,5 milliárd forintra becsülte a beruházás értékét.

A Plastimat a Suzuki Swift, Sport és Suzuki SX4 valamint a FIAT Sedici gépkocsik egyedüli belső ajtópanel beszállítója. 2008-ban várhatóan 1.200.000 belső ajtópanelt gyártanak. Az idén megkezdik a hátrafröccsöntő technológia alkalmazását és üzembe helyeznek egy lézeres vágóberendezést, melyen már a Suzuki bemutatás előtt álló modelljének ajtókárpitját készítik.

A gyár 74 százalékban a Cadence Innovation és 26 százalékban a Summit DÚV vállalkozása, a Sumitomo Corporation Group leányvállalata.

A Cadence Innovation 3 gyártóüzemet és egy szerszámgyárat üzemeltet a Cseh Köztársaságban. Az üzemekben kizárólag az autóipar számára készítenek műanyag részeket, mint például színrefestett lökhárítókat, műszerfalakat, középkonzolokat, ajtópaneleket és hűtőrácsokat. A vállalat kiemelt ügyfelei a Skoda, az Audi, a TPCA valamint a Suzuki. Az elmúlt évben a cég több mint 240 millió euró forgalmat ért el.

A Sumitomo Corporation kereskedelmi vállalat japán központtal, mely több mint 50.000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Az autóipari üzletágban a Sumitomo Corporation különböző szolgáltatásokat kapcsol össze. Leányvállalata a Summit DÚV logisztikai és összeszerelő szolgáltatásokat nyújt a gépkocsigyártóknak. A Plastimat-tal közös telken lévő vállalkozás a részegységeket közvetlenül a Suzuki gyártósorára szállítja. (hirado.hu)

2007.06.13.
Ipar park törvényt sürget az egyesület

Az Ipari Parkok Egyesülete fontosnak tartja, hogy az ipari parkok fejlesztésére átfogó program keretében kerüljön sor, és a Regionális Operatív Programokban valamennyi ipari park pályázati lehetőséghez jusson.

Szükségesnek tartják, hogy az ipari parkok terminológiai csoportosítása feleljen meg az európai gyakorlatnak. Ki kell dolgozni a tudományos-, technológiai-, innovációs park címek odaítélésének rendszerét, illetve a jelenlegi parkok átalakításának feltételrendszerét.

Az egyesület szerint a parkok betelepítésénél fontos szempont, hogy a működési feltételek mennyire átláthatóak és kiszámíthatóak. Ez a szempont a jövőben felerősödik azáltal, hogy a betelepülő cégek egyre inkább a kis- és középvállalkozói kategóriából kerülnek ki.

Sürgetőnek tartják, hogy Szlovákiához, Romániához, Bulgáriához hasonlóan Magyarországon is legyen ipari park törvény. Javasolják az Ipari Parkok Fejlesztési Tanács működésének felélesztését, hogy a szükséges javaslatokat az érintettek bevonásával lehessen előkészíteni.

Az egyesület tájékoztatása szerint jelenleg Magyarországon 190 ipari park van, 170 ezren dolgoznak az ezekben működő 3.200 cégnél. A parkokban működő vállalkozások adják az ipari teljesítmény több mint negyedét, exportjának több mint harmadát. A parkok infrastruktúrájuk kiépítésére 1992-től mostanáig 10,5 milliárd forint költségvetési forrást kaptak, 2007 és 2013 között a potenciális pályázati forrás elérheti a 250 milliárd forintot. (origo)

2007.06.06.
500 új munkahely jön létre a kecskeméti ipari parkban

Várhatóan 500 új munkahely jön létre a már az ipari parkban működő cégek fejlesztései révén a közeljövőben - mondta Barta Pál, a parkot üzemeltető Technik-Park Heliport Kft. vezetője.

Az 1995-ben, a németországi ElringKlinger AG leányvállalata, Kecskemét határában 52 hektáron, az egykori szovjet helikopterbázis területén hozta létre a város első ipari parkját ahol azóta 21 vállalkozás 2.000 embert foglalkoztat - tette hozzá. Az ElringKlinger AG, a világ legnagyobb autóipari beszállítói között számon tartott, motortömítők gyártására szakosodott német részvénytársaság.

Barta Pál elmondta, hogy az eltelt több mint tíz év alatt jelentős fejlesztések valósultak meg a területen, amelyek keretében kiépült a teljes infrastruktúra, majd a multifunkcionális csarnokok megépítésével megteremtődtek a feltételek több világhírű cég letelepedéséhez. A professzionális ipartelepen mára 21-re nőtt a működő vállalkozások száma, melyek felét kis- és középvállalkozások, több mint 30 százalékát pedig nagyvállalkozások teszik ki.

A dinamikusan fejelsztő nagyobb cégek között van a Freudenberg vállalat, amely 2006-ban 30-40 millió darab szimmeringet gyártott német és francia autógyárak részére, 35-36 millió euró értékben. A társaság az idén az ipari park mintegy 3 hektáros területen egy parkerdőt telepít, melynek első fáit ültette el Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, Barta Pál és a telepítést végző Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója Kiss Béla. (HirE)

2007.05.04.
Új beruházások a szabolcsi ipari parkokban

Négy új beruházással bővülnek az idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ipari parkok; Nyírbátorban gyógyászati segédeszközgyár, Mátészalkán technológiai központ, Nyíregyházán pedig autóalkatrész-, illetve liftajtó készítő üzem épül.

Az együttesen közel 18 milliárd forint értékű fejlesztéssel 73-ra nő a térség nyolc ipari parkjában működő vállalkozások száma. A négy új gazdasági létesítményben kilencszázan kapnak majd munkát, így 7.400-ra nő a szabolcsi ipari parkokban foglalkoztatottak száma.

A megye települései közül jelenleg Csenger, Fehérgyarmat, Mátészalka, Nyírbátor, Nyírbogdány, Nyíregyháza, Tuzsér és Záhony rendelkezik ipari parkkal, s mind a nyolc helyen adott a termelői infrastruktúra a további befektetésekhez.

Nyírbátorban a dán Coloplast épít gyárat 15 milliárd forintos költségből, s ősztől hatszáz munkás dolgozhat az üzemben, amely a világhírű cég terméklistáján szereplő valamennyi gyógyászati segédeszközt készíti majd.

Mátészalkán az Európai Unió támogatásával, partneri együttműködésben építi a technológiai központot, a vállalkozói inkubátorházat és képzési centrumot a helyi Szatmár Gazdaságfejlesztési-, valamint a PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítési Alapítvány, a település önkormányzata és a romániai szatmárnémeti Vállalkozók Fóruma, több, mint félmilliárd forintért.

A határon túli szervezet azért társult, hogy hasonló létesítmény épüljön majd az észak-nyugat-erdélyi városban is. A tavasszal elkészülő létesítményben 11 műhely, 23 iroda, illetve szolgáltató és képző helyiségek lesznek, mintegy 100 egyéni vállalkozó számára.

A Nyíregyházi Ipari Parkban a belga THYCO cég hoz létre autóalkatrész-gyárat, 500 eurós befektetéssel. A beszállítói tevékenységet folytató üzemben százan kapnak munkát, az év végi átadást követően.

A nyíregyházi önkormányzat által üzemeltetett gazdasági területen az olasz érdekeltségű Sematik Hungária Kft. kétmilliárd forint értékű befektetéssel alakít ki liftajtókat készítő üzemet, s a 12 ezer négyzetméteres csarnokban ugyancsak százan kapnak munkát, várhatóan a jövő évtől. (fn.hu)

2007.04.11.
Ipari Park" címet nyert 11 pályázó

"Ipari Park" címet nyert 11 pályázó 2007 márciusában. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 1997. óta évente hirdet pályázatot az "Ipari Park" cím elnyerésére. 2006-ig 179 "Ipari Park" címmel rendelkező szervezet működött.

2007 márciusában a következő 11 pályázó nyert "Ipari Park" címet.

1) Balkányi Ipari Park, illetve
Első Balkányi Fejlesztési Kht.
Székhely: 4233 Balkány, Bocskai u. 1.

2) Bábolnai Ipari Park, illetve
ALLAND IPF Ipari Park Fejlesztési Kft.
Székhely: 8000 Székesfehérvár, Ányos Pál utca 3. fszt. 3.

3) Bonyhádi Ipari Park, illetve
Bonyhád Város Fejlesztéséért Kht.
Székhely: 7150 Bonyhád Perczel M. u. 133.

4) East Gate Business Park (Fót), illetve EAST GATE BUSINESS PARK Ingatlanfejlesztő Kft.
Székhely: H-1095 Budapest, Máriássy utca 7.
Tel: (+36 1) 451-4760
Fax: (+36 1) 451-4289
Web: East Gate Business Park

5) Európa Center Üzleti és Logisztikai Ipari Park (Budapest, IV. kerület), illetve WIS Befektetési és Kereskedelmi Zrt.
Tel: +36 (1) 688 1974
Fax: +36 (1) 688 1989
Székhely: 1044 Budapest Váci út 123
info@europa-center.hu
Web: Európa Center Üzleti és Logisztikai Ipari Park

6) FlyBalaton Ipari Park (Sármellék-Zalavár), illetve
Cape Clear Aviation Repülőtér Üzemeltető és Fejlesztő Kft.
Székhely: 1126 Budapest, Királyhágó tér 8-9.

7) GIMA Szolnok Ipari Logisztikai Park, illetve
Gima Szolnok Ipari Park Kft.
Székhely: 1015 Budapest, Szabó Ilonka u. 34. fsz 1.

8) Kiskunfélegyházi Ipari Park, illetve
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata
6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 1.
Tel.: 76/461-255

9) Körösladányi Ipari Park, illetve
Körösladányi Ipari Park Szolgáltató Kft.
Székhely: 5600 Békéscsaba, Teleki utca 6.

10) Kőszegi Ipari és Innovációs Park, illetve
Kőszeg Város Önkormányzata
Cím: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.
Tel.: 94/562-511
Fax: 94/562-535

11) Zalaegerszegi Déli Ipari Park, illetve
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata
8900 Zalaegerszeg, Kossuth u. 17-19.
Tel.: 92/ 502-100
(GKM)

2007.04.02.
Bővült a befektetők száma a győri ipari parkban

Az olasz Giusi Kft. betelepülésével 76-ra nőtt a győri ipari park cégeinek száma, közülük a Giusi az első, amely beruházását bérbeadási céllal hajtja végre - tájékoztatta Balogh László, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. ügyvezető

A parkból 11 ezer négyzetmétert vásárolt az olasz tulajdonú társaság, s ezen a területen mintegy 4000 négyzetméteres csarnokot emel az idén.

A tervek szerint a nyolc méter magas épületet tizennégy szektorra osztják. Mindegyiket önállóan meg lehet majd közelíteni gépjárművel és gyalogosan egyaránt. A létesítményt gyártásra, raktározásra és kereskedelemre is alkalmassá teszik, hogy termelő-, szállítmányozó és kereskedő cégek bérbe vehessenek benne kisebb-nagyobb részt.

Az ipari park könnyű elérhetősége, a könnyű autópálya- kapcsolat, a parkolási lehetőség és park szolgáltatásai - például a bank, az étterem -, valamint a már működő cégekkel kialakítható kapcsolat vonzó a letelepedni szándékozó vállalkozások számára. Ezekre a szempontokra alapozta döntését az olasz beruházó döntése meghozatalakor - mondta Balogh László. Az ipari park még eladatlan 20 hektáros területének hozzávetőleg a felét a tervek szerint értékesítik. Érdeklődők vannak, most is tárgyalnak lehetséges vásárlókkal, amelyek gyártó, szolgáltató bázisukat vagy raktárukat akarják az ipari parkba telepíteni.

A még szabad területből 10-12 hektárt viszont saját kezdeményezésű befektetésére szándékozza megtartani az ipari parkot működtető kft. Az Autopolis elnevezésű győri pólusprogram keretében 60-70 ezer négyzetméteres csarnokot szeretnének építeni az Audi és más nagyvállalatok beszállítóinak, amelyek a közös pénzügyi, számítástechnikai, logisztikai szolgáltatások előnyeiben részesülhetnek - közölte Balogh László. A 2,5 milliárd forintos beruházást már az idén elkezdenék. Finanszírozását részben állami forrásból - a pólusprogram büdzséjéből - részben befektető partner bevonásával tervezik megvalósítani. (VG)

2007.03.21.
Logisztikai központok és ipari parkok bővítése 70 milliárdból

Logisztikai központok és ipari parkok közvetlen és közvetett fejlesztésére 2007 és 2013 között 65-70 milliárd forintot fordíthat Magyarország uniós források felhasználásával - mondta el Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára, a közelmultban Budapesten

Logisztikai központok és ipari parkok közvetlen és közvetett fejlesztésére 2007 és 2013 között 65-70 milliárd forintot fordíthat Magyarország uniós források felhasználásával - mondta el Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára, a közelmultban Budapesten

Merényi Miklós közölte: ez az összeg a Nemzeti Fejlesztési Terv két programjából, a Közlekedésfejlesztési Operatív Programból (KöZOP) és a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) forrásaiból tevődik össze.

A KöZOP-ban 35-40 milliárd forint áll rendelkezésre a következő 7 évben, amelyet a logisztikai központok, ipari parkok, és agrárbázisok elérhetőségének javítására, bekötő utak, kikötők, és iparvágányok kivitelezésére lehet fordítani. (VG)

2007.03.02.
Biodízel üzem Hódmezővásárhelyen

Európában egyedülálló technológiát alkalmazó növényiolaj-prés és biodízel üzem épül Hódmezővásárhelyen. Az ausztrál tulajdonú beruházó cég 125 millió euróból építi fel az üzemet a város ipari parkjában.

 Agrárlogisztika(MR)

2007.01.26.
Változások az ipari park cím odaítélésében

Sem az ipari park címre javaslatot tevő bíráló bizottság, sem a gazdasági és közlekedési miniszter tanácsadó testületeként működő fejlesztési tanács működési rendjének meghatározásához nem kell a miniszter jóváhagyása - a január 26-tól hatályos rendelet-módosítás a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az ipari parkok alapvető kritériumai nem változtak: továbbra is legalább 20 hektárnyi terület és öt betelepült vállalkozás kell hozzá. Eddig elég volt az is, ha az öt vállalkozóval érvényes szerződése volt az ipari parkra pályázó terület működtetőjének. Január 26-tól viszont már a területen kell tevékenykednie az összes - legalább öt - vállalkozónak. Továbbra is változatlan az az előírás, hogy a minimálisan öt vállalkozásnak legalább 100 főt kell foglalkoztatnia teljes munkaidőben.

Eddig az ipari park címre javaslatot tevő bíráló bizottság ugyan maga határozta meg az ügyrendjét, de azt jóvá kellett hagynia a gazdasági és közlekedési miniszternek. A jóváhagyás szintén megszűnik január 26-tól. Hasonlóan nem lesz szükség a miniszter jóváhagyására a saját tanácsadó testületeként működő fejlesztési tanács működési rendjének meghatározásához.

A bíráló bizottság összetétele is módosult kissé. A Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium helyét - a kormányzati struktúra átalakításának megfelelően - a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, míg a Belügyminisztériumét az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vette át. Kiesett a listáról az Oktatási Minisztérium, viszont bekerült a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. (FN)

2007.01.22.
Ipari parkok és logisztikai fejlesztések

Egyed Géza a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára tartott előadást az Ipari Parkok Egyesülete Közgyűlésén. A GKM épületében szervezett eseményen, 2006. december 6-án ismertette a feladatokat az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel összefüggésben, különös tekintettel a Gazdaságfejlesztési Operatív Programra.

Fontosnak tartotta, hogy az ipari parkok az internet és a számítógépes adatbázisok alapján lehetőleg egyszerűen tudjanak informálódni arról, hogy a GOP milyen pályázati lehetőségeket kínál a parkok munkájának fejlesztéséhez.

A szakállamtitkár ismertette, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban 2007 és 2013 között mintegy 53 milliárd forint áll rendelkezésre az ipari parkok és logisztikai fejlesztésekre.

Véleménye szerint ahhoz, hogy Magyarország versenyképes legyen, magas hozzáadott értékű termékeket és szolgáltatásokat kell piacra juttatni. Ebből a szempontból kitüntetett szerepe van az ipari parkoknak. Az ipari parkok felelőssége, hogy olyan környezetet biztosítsanak, amely segíti az ott működő, illetve az ipari parkok szolgáltatásait kívülről igénybevevő vállalkozásokat.

A gazdasági tárca adatai szerint tavaly 179 ipari park működött Magyarországon, ezekben összesen 2.989 vállalkozás működött összesen 9.847 hektáron. A betelepítettség összterületre vetítve 48,51 százalék volt tavaly, az ipari parkokban működő vállalkozások beruházása 1,65 milliárd forintot tett ki, árbevétele pedig 5,4 milliárd forint volt.

Egyed Géza kitért arra, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium célja, hogy az Üzletre hangolva című programmal a kis- és középvállalkozások adminisztrációs és működési terhei nemzetgazdasági szinten 50-100 millió forinttal csökkenjenek - mondta Egyed Géza, a tárca szakállamtitkára a közgyűlésen.

Egyed Géza elmondta: a kezdeményezés célja, hogy javítsa az üzleti környezetet különböző szabályok egyszerűsítésével, összevonásával. A jövő évre vonatkozó tervet várhatóan januárban tárgyalja a kormány, ezt követően pedig minden évben felújítják a programot - tette hozzá. (GKM)

2006.12.11.
Új raktárcsarnokot épít az egri Elso Elbe Hungária az egri ipari park területén

Egy 1600 négyzetméteres raktárcsarnokot épít az egri ipari park területén a német Elso Elbe Hungária Bt., illetve hosszú távú beszállítói szerződést kötött a ZF Hungária Kft-vel.

Az 1999-be Egerbe települt kardántengelyeket, sebességváltó házakat, fogaskerekeket gyártó cég kinőtte jelenlegi üzemcsarnokát, amelyet termelésre és raktározásra egyaránt használ, ezért egy 1.600 négyzetméteres raktárbázis építésbe kezd - közölte Hans Gundram Elbe ügyvezető igazgató.

A raktárcsarnok- és épületbővítésre 2010-ig 1,3 millió eurót, gépparkja gyarapítására pedig 6 millió eurót fordít. A cég eddig 12 millió eurós beruházást valósított meg Egerben, fűzte hozzá.

A cég egri történetéről szólva elmondta, hogy az ELSO a sebességváltókat gyártó ZF Hungária beszállítójaként települt le a városban és 7 fővel kezdte meg működését, jelenleg 190-en dolgoznak a gyárban, 2010-ben pedig 240 főt fognak foglalkoztatni.

Az éves forgalmukat a 0,2 millió euróról az idén tervezett 23 milliós árbevételig tornázták fel, 2010-re pedig 30 milliós bevételre szeretnének szert tenni.

A fejlesztésnek köszönhető, hogy az Első hosszú távú beszállítói együttműködést kötött a szintén az egri ipari parkban működő ZF Hungária Kft-vel.

Az ELSO jelenleg is a legfontosabb beszállítója a ZF-nek, a beszerzésük 20 százaléka származik tőlük, a hosszú távú megállapodás arról szól, hogy 2010-re ezt megduplázzák - közölte Ulrich Diler, a ZF Hungárai Kft. ügyvezető igazgatója.

A sebességváltókat előállító cég hosszú távú fejlesztési terveit ismertetve elmondta, hogy a jelenleg 70 ezer darab meghajtó előállítását 230 ezer darabra növelik. A dolgozók számát a jelenlegi 1100 főről 1400-ra emelik, és az idei 260 millió eurós árbevételük helyett 2010-re 460 millió eurót szeretnének elérni.

Mindkét cég vezetője szerint jól képzett szakemberek állnak rendelkezésükre Egerben, és továbbra is támogatják a szakképzést, annak érdekében, hogy a városban a létszámban és minőségben megnövekedett igényeknek eleget tudjanak tenni. (VGO)

2006.11.28.