Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébAudi: logisztikai központ Gönyű helyett Győrben

Kapcsolódó oldal:  Audi: logisztikai központ Gönyű helyett Győrben

Gazdaságossági szempontokkal indokolta az Audi Hungaria Motor Kft. illetékese azt, hogy a cég Győrben építteti meg logisztikai központját. (MTI)

A város polgármestere szerint a döntéssel erősödik Győr és az Audi együttműködése. Lőre Péter, az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs és kormánykapcsolati igazgatója az MTI-nek elmondta: még a nyáron kiválasztják a pályázók közül azt a céget, amely megépítheti és üzemeltetheti a létesítményt, amelynek pontos helyét még keresik. Jelezte: a helyszín kiválasztása során mindvégig élvezték a kormányzat és Győr városa "kooperatív támogatását".

A 150-200 ezer négyzetméteres logisztikai központ első eleme mintegy 50 ezer négyzetméteren terül majd el, jövő év közepén lesz kész, és több száz embernek biztosít majd munkalehetőséget - ismertette Lőre Péter. A logisztikai park közúti és vasúti összeköttetésben is lesz a gyárral, mivel szeretnék ötven százalék fölött tartani a vasúti szállítás arányát - jelezte, hozzátéve, hogy jelenleg nagyjából egyenlő arányban használják a két formát.

Borkai Zsolt győri polgármester a hírre reagálva úgy nyilatkozott az MTI-nek: az autógyár döntése azt jelenti, hogy folytatódik, erősödik az az együttgondolkodás, ami évekkel ezelőtt indult meg a cég és a város között.

Utalva arra, hogy az Audi részese Győr oktatási rendszere, infrastruktúrája fejlesztésének, a városvezető meggyőződésének adott hangot, hogy a gazdaságosság mellett ezek a szempontok is szerepet játszottak abban, hogy végül a megyeszékhelyen épülhet meg a cég logisztikai parkja. Az Audi győri üzemének teljes vertikumú gyárrá alapításához mintegy 900 millió eurós beruházással kezdett neki tavaly nyáron a társaság.

A korábbi sajtóhírekben körülbelül 20 milliárd forintos tételként szereplő logisztikai park (amelyben beszállítói telephelyek is létesülnek) helyszínére korábban három aspiráns - Győr mellett Gönyű és Pozsony - került szóba.

Thomas Faustmann, a társaság ügyvezetésének elnöke még március elején a győri gyár logisztikai központjával kapcsolatban az MTI érdeklődésére azt közölte: egyelőre nem született döntés arról, hol épül fel a logisztikai park, de "Gönyű esélyei nagyon jók".

Később Borkai Zsolt az MTI-nek úgy nyilatkozott: a járműgyártó és az önkormányzat által három-négy évvel ezelőtt kötött megegyezés kitért arra is, hogy a tavaly elindult gyárbővítés során az Audi fejlesztéséhez közvetlenül kapcsolódva épül meg a raktárak és beszállítók elhelyezését szolgáló logisztikai központ. Ezen megállapodás szerint kezdtek Győrben a terület fejlesztésébe, valamint az Audi-iskola megvalósításába, de a megállapodás következménye, hogy a város korábban nem tervezett infrastrukturális fejlesztésekbe fogott bele több százmillió forint értékben. (logsped)

2012.07.01.