Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Új regisztrációs adó 2012-től?

Kapcsolódó oldal:  



A baleseti adó legfeljebb napi 83 forint lehet, csökken a kiküldetési díj adója, a regisztrációs adó, a különadót a jogutód is fizeti - egyebek mellett ezeket az új szabályokat emelte ki a jövő évi adótörvényekhez benyújtott, a parlament által hétfőn este megszavazott módosításokból Szatmáry Kristóf, a NMG államtitkára, MTI információ.   
(logsped)
2011.11.15.

2011 szeptember 1-től, akár 800 ezer forintos büntetést is kaphat az az autós, aki Magyarországon külföldi rendszámmal közlekedik, de nem tudja igazolni, hogy az adott országban él vagy dolgozik.   
(hirado.hu)
2011.09.01.

Új regisztrációs adó 2012-től?

2011 július 4-én dönt az Országgyűlés a 2012 év elejétől életbe lépő, a regisztrációs adót is módosító törvényjavaslatról. Amennyiben elfogadásra kerül a regisztrációs adó módosítása, a használt autók behozatala még költségesebb lesz, az újak közül pedig a nagyobb motorúak kisebb terheket kaphatnak.

Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat értelmében jelentős mértékben átalakulna a Magyarországon forgalomba helyezendő autók után fizetendő regisztrációs adó mértéke.

A változásokat az indoklás szerint nem más, mint a motorok fejlődése szülte, hiszen végre bekerült az Euro5-ös környezetvédelmi norma is a táblázatba, ez azonban ugyanakkor azzal is jár, hogy amennyiben a törvénymódosítás-javaslat elfogadásra kerül, jövő év elejétől utóbbi lesz a legkedvezőbb osztály, s a 2011-ben még legjobbnak számító Euro4 már csak a második – így az ilyen, vagy ennél rosszabb motorral szerelt autók regisztrációs adója emelkedik.

Változás továbbá, hogy a regisztrációs adó „táblázata” egy sorra rövidül, a benzinmotorok esetében immár 2,5, a dízeleknél 3,0 literes hengerűrtartalomtól felfelé egységes díjat kell majd fizetni.

Ez utóbbi módosítással az ennél nagyobb motorok regisztrációs adója tehát csökken. Összességében elmondható egyébként, hogy az új rendszer (a KÖHÉM 6/1990. (IV. 12.) szerint szabályzott) emissziós norma alapján szigorúbban pontoz, mint motorméret alapján. Sajnos utóbbiból következik, hogy a külföldön olcsón megvásárolható használt autók esetében a behozatal költségei – a használtaknál kivétel nélkül emelkedő regisztrációs adó miatt – jövő év elejétől emelkedhetnek.

Személygépkocsik tervezett regisztrációs adója 2012. január 1-től

Személygépkocsik tervezett regisztrációs adója 2012


A táblázatban látható regisztrációs adók természetesen csak új autókra vonatkozik, a használtakénak avultatása a jelenlegi információk szerint a jövőben is megmarad, azaz például 5 éves autó esetén a díj felével, 11 esztendősnél negyedével, 20 évesnél pedig tizedével kell csupán kalkulálni.

További kedvezmény, hogy a külföldi rendszámmal, magyar tulajdonos nevére bejegyzett autók honosítása esetén ez év végéig a regisztrációs adó felét elengedi az állam, ha a tulajdonos mentesülni szeretne azon bizonyítási kötelezettsége alól, hogy az év döntő részét külföldön tölti. (Autónavigátor)



2011.07.03.