Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A Scania a 2010-éve kimagasló

Kapcsolódó oldal:  



A Scania a 2010-éve kimagasló a 2010-éve kimagasló

A Scania 2010. évben realizált eredménye és cash flow-ja a vállalat történetében az eddigi legmagasabb.

Az eredmények mögött nagyrészt a jelentősen megnövekedett jármű- és szervizszolgáltatások értékesítése, valamint a rendelkezésre álló kapacitások lényegesen jobb kihasználása áll. A nemzetközi gazdaság megélénkülése pozitív hatással volt a fuvarozási iparágra, különösen az Európán kívüli piacok mutattak erős keresletet.

A Scania számára komoly előnyt jelent a cégcsoport globális termékpolitikája és termelési struktúrája, amely révén a latin-amerikai piac magas szintű - tehergépkocsikat és alkatrészeket egyaránt érintő - előírásainak is eleget tud tenni. Európában a szervizszolgáltatások az év második felében kimagaslóan jó eredményeket mutattak. Mindamellett, hogy a Scania gyártóegységeiben a napi termelési szint folyamatosan emelkedett, a vállalat meg tudta tartani a rövid szállítási időket. Fontos esemény volt a tavalyi év folyamán, hogy a Scania áprilisban bemutatta az új V8-as termékcsaládját, amely magába foglalja az iparág jelenleg legerősebb motorját, a 730 lőerős, 3500 Nm nyomatékú V8-at. Az új motorokhoz kapcsolódó fejlesztéssekkel a Scania már most készen áll a 2013-tól érvénybe lépő Euro 6 szabvány teljesítésére.


A képre kattintva, az nagy méretben jelenik meg!


Nehéz-tehergépjárművek

A teljes európai nehéz-tehergépjármű piac fellendülést mutatott 2010 folyamán. Kiemelkedően magas növekedés volt megfigyelhető Észak-Európában, valamint Oroszországban. Latin-Amerikában, illetve kiemelten Brazíliában egész évben magas szintű kereslet mutatkozott, köszönhetően az élénk gazdasági háttérnek. Mindezek alapján a leszállított járművek száma 54 %-kal növekedett 2009-hez képest, és így elérte az 56.837 darabot. Az értékesítés nettó árbevétele 45 %-os emelkedés után 47.580 millió svéd korona szinten zárt. A használt járművek értékesítésében 5 %-os növekedés volt 2010-ben az előző évhez viszonyítva, így a raktárkészlet visszaállt a megszokott szintre.

Buszok

A Scania autóbusz üzletága 6.875 db busz leszállítását realizálta 2010-ben szemben a 2009-es 6.636 darabbal. Európában csökkenés volt megfigyelhető, míg Brazília és Argentína jelentős növekedést mutatott. Az értékesítés volumenének növekedése ellenére az üzletág értékesítésének nettó árbevétele 13 %-kal csökkent, így 7.713 millió svéd koronát tett ki tavaly. Szerviz

A Scania szervizszolgáltatásokból származó bevétele 2010 folyamán 3 %-kal 16.455 millió svéd koronára nőtt. A növekedés egyrészt az egész évben kimagaslóan jól teljesítő latin-amerikai és ázsiai piacoknak köszönhető, valamint az eredményhez jelentősen hozzájárult az év második felében erőre kapó európai piac is.

A Scania továbbra is a hatékonyságot és a szervizek kapacitásának lehető legjobb kihasználását tartja egyik legfontosabb céljának. A vállalat folyamatosan növeli szervizhálózatát, illetve nagy gondot fordít a meglévő szervizek fejlesztésére, így biztosítva a lehető legjobb elérést ügyfelei részére. Mindemellett folyamatosan bővíti szolgáltatásai körét, a hagyományos javítások mellett szerepel a kínálatban pótkocsi- és felépítmény-javítás, -karbantartás, alkatrész-értékesítés, illetve különleges ajánlatok és szolgáltatáscsomag az idősebb járművek részére.

Alkalmazottak száma

2010 végén a Scania alkalmazottainak száma elérte a 35.514 főt az egy évvel korábbi 32.330 fővel szemben. A létszámnövekedés nagyrészt a határozott idejű munkások felvételének köszönhető. A gyártóegységekben 2009 folyamán véghezvitt tréningprogramoknak és az új munkavállalóknak köszönhetően a vállalat biztosítani tudja a termeléshez szükséges rugalmasságot, illetve a rövid szállítási határidőket. (logsped)

2011.02.07.