Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Modernizálják az önkormányzati informatikát

Rendeletben szabályozná a kormány az önkormányzati alkalmazásszolgáltató rendszerhez való csatlakozás lehetőségeit, illetve a hálózat fenntartásával kapcsolatos részletkérdéseket. (MTI)

A lap azt írta: az önkormányzati alkalmazásszolgáltató rendszer (Application Service Provider - ASP) egy olyan informatikai megoldás, amelyen keresztül a csatlakozó települések egységes szolgáltatásként jutnak hozzá a települések által használt alkalmazásokhoz. Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke a lapnak azt mondta: a változó jogszabályi környezetből fakadó módosítások átvezetését is központilag oldja meg, vagyis a helyi ügyintéző mindig a lehető legfrissebb verziót érheti el.

Az ASP, amely Budapesten elhelyezett szervereken fut, távoli eléréssel használható, így helyi költségek, havidíjak szinte egyáltalán nem jelentkeznek az önkormányzatok esetében. A rendszerben iratkezelő, adó, gazdálkodási, ipar és kereskedelem, ingatlanvagyon kataszter és települési portál, elektronikus ügyintézési szolgáltatás lesz elérhető. Elektronikus ügyintézést a fejlesztés első fázisának végén iparűzésiadó-bevallás és adóegyenleg-lekérdezés esetében választhatnak a helyi vállalkozások - tette hozzá az elnök.

Szijártó szerint a kezdeményezésre azért van szükség, mert a települések szakrendszeri háttere jellemzően idejétmúlt, nem frissülő, magas havi vagy éves üzemeltetési költséggel járó szoftverekre épül.
(logsped)

2015.03.02.