Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Logisztikai költség

Kapcsolódó oldal:  Akár a logisztikai költségek felét is meg lehetne spórolni

A magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) összköltségük ötödét logisztikára költik - derül ki a Ghibli Kft. legutóbbi felméréséből. Hatalmas pénzeket adnak ki feleslegesen, pedig tudatos tervezéssel sokat - akár a logisztikai költségek felét is - meg lehetne spórolni - írja összefoglalójában a Világgazdaság.

több mint 250 kkv-val készített felmérés alátámasztotta azt a tényt, hogy egy cég életében a logisztika központi kérdés, jelenleg a magyar kisvállalkozásoknál hatalmas költségtényezőt jelent, de egyben a vállalati hatékonyság egyik alappillére is. Már nyomja a logisztikai cipő a kkv-k lábát - összegezte a felmérés eredményeit Szegedi Zoltán, a Magyar Közgazdasági Társaság logisztikai szakosztályának elnöke.

Éles ellentét érzékelhető a kis- és nagyvállalkozások között: úgy tűnik, valamiféle lélektani határ lehet a kétmilliárd forint körüli éves bevétel. Ugyanis az ezt el nem érő cégek 91 százaléka nem konzultál logisztikai szakemberrel egy-egy értékesítési, fejlesztési akció előtt, míg az e felettiek 78 százaléka már megteszi ugyanezt. A multinacionális vállalatok hozzák magukkal a tudást, a know-how-t, tudatosan alakítják logisztikai folyamataikat, a hazai kkv-knál azonban nincs meg a boldoguláshoz szükséges tudás.

Tudatos tervezéssel jelentősen csökkenthetők a költségek

A költségcsökkentő lehetőségeknél hasznos lenne néhány gyakorlati lehetőséget megfontolni a magyar társaságoknak. Az egyik ilyen az outsourcing. A nagyvállalatok már rájöttek arra, hogy bizonyos tevékenységeket, logisztikai folyamatokat ki kell szervezniük. Fontos lenne a folyamatalapú kontrolling bevezetése is, azaz állandóan mérni kellene a folyamatokat. Túl nagy luxus, hogy egy vezető nincs a legapróbb részletig tisztában saját cégében a folyamatokkal, ezek költség- és idővonzatával.

Egy jól átgondolt vállalatirányítási rendszer bevezetése is elengedhetetlen ahhoz, hogy egy helyre összpontosuljon valamennyi információ, azonnal elérhető legyen, ha egy területen probléma adódik vagy meg kell vizsgálni egy folyamatot. Mivel a cégvezetőnek nem feladata, hogy logisztikai szakember is legyen, ezért hosszú távon bőven megtérül az a befektetés, amelyet egy jó logisztikai tanácsadó díjaként kifizet - áll a Világgazdaság cikkében. (MF)
(logsped)

2006.09.13.