Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébLogisztikai összefogás: 73 milliós megtakarítás

Kapcsolódó oldal:  Logisztikai összefogás: 73 milliós megtakarítás

Az elmúlt négy évben a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) 73 millió forint értékű költségmegtakarítást ért el a tagvállalatai számára meghirdetett közös energiabeszerzési tendereken.

50 millió forintot a gáz- és további 23 millió forintot az árambeszerzés terén takarítottak meg. Az idén júniusban lezárult 2012-2013. gázévi közös pályázaton az MLSZKSZ az eddigi legkedvezőbb árszintet tudta kialkudni, így 1 év alatt a megtakarítás a speciális csoportkedvezmény miatt önmagában több mint 10 millió forint. 2012 őszén indul az MLSZKSZ együttes árampályázata, és a szövetség a közös beszerzések további bővítését tervezi a raktár-technológia és az irodaszerek vásárlása területén.

Az MLSZKSZ 2002 óta a hazai logisztikai és közlekedési szakma egyik meghatározó szövetsége, amely a magyar logisztikai szolgáltató központok közel 90 százalékát fogja össze. A szövetség, a tagok érdekképviselete mellett, egyik fő feladatának tekinti a piacon elérhető gazdasági előnyök hatékony kiaknázását. Ilyen programok egyike az MLSZKSZ által koordinált közös energiabeszerzés, amely révén a csatlakozott vállalatok jóval kedvezőbb feltételekkel vásárolnak gázt és áramot. A közös piaci fellépéssel nemcsak olyan csoportkedvezményt, és ezáltal speciális árat ér el a szövetség, amelyet a tagok egyenként nem tudtak volna elérni, hanem a program keretében az MLSZKSZ ingyenesen energetikai szakértőt és jogi tanácsadást is biztosít, valamint olyan megállapodást köt, amely kiküszöböli az alul- és a túlfogyasztásból eredő kockázatokat is.

A szövetség kezdetben öt tagvállalat, 2012-ben pedig már tizenhárom cég gázigényét pályáztatta meg. „Az elmúlt négy évben a szövetségünk több mint 5,2 millió m3 gáz beszerzésére írt ki pályázatot, és elmondhatjuk, minden évben értünk el jelentős megtakarításokat. Az idén júniusban lezárult 2012-2013. gázévi közös tenderen az MLSZKSZ az eddigi legkedvezőbb árszintet tudta elérni tagvállalatai számára, ezért becsléseink szerint a megtakarítás 1 év alatt meghaladja a 10 millió forintot” - Fülöp Zsolt, elnök, MLSZKSZ.

Az elektromos áram együttes vásárlását 2010-ben indította a Szövetség, és mára tizenkilencen csatlakoztak a programhoz. Habár 2012-ben a fukusimai atomerőmű katasztrófája, és az észak-afrikai zavargások rendkívül kedvezőtlenül hatottak az árampiaci díjakra, így is sikerült az MLSZKSZ pályázatán az egyik legjobb árat elérni a tagvállalatai részére. A Szövetség 2012 őszén indítja el a 2013-as évre vonatkozó közös árambeszerzési pályázatot, amelytől további konkrét megtakarításokat remélnek.

A Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége a sikeres energiabeszerzési tenderek után újabb területeken tervezi tagvállalatai közös fellépését jelentős megtakarítással. A szervezet a tagvállalatok részéről jelentkező igény miatt megvizsgálja a raktár-technológiai eszközök és az irodaszerek beszerzésével kapcsolatos elvárásokat és piaci lehetőségeket.

(logsped)

2012.07.04.