Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Közlekedési bírságok: Szigorúbb büntetések 2009

Kapcsolódó oldal:
  


Közlekedési bírságok: Szigorúbb büntetések 2009 augusztus elsejétől

Egyes közlekedési kihágások büntetési tételei augusztus elsejétől megváltoznak. Érdemes lesz odafigyelni a vezetés közbeni telefonálásra, a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleménye szerint megszűnik a helyszíni bírság, szabálysértés helyett vétségnek minősül majd a menet közbeni mobiltelefonálás, a bukósisak, a biztonsági öv és a gyermekülés használatának elmulasztása.

A rendőrök nem mérlegelhetnek, a büntetési összegek megszabottak.

A vezetés közbeni telefonálás büntetési tarifái függnek az elkövetés helyszínétől. Lakott területen belül tízezer, lakott területen kívül tizenötezer, autóúton, illetve autópályán húszezer forint lesz a bírság.

Magunk és pénztárcánk sértetlensége érdekében is ajánlott felvenni a bukósisakot, illetve autóban bekapcsolni a biztonsági övet. Ezek elmulasztása lakott területen belül tízezer, lakott területen kívül húszezer, autóúton és autópályán harmincezer forintba kerül majd.

Legdrágábban a gyermekülés használatának mellőzését büntetik a rend őrei. Ez augusztus elsejétől lakott területen belül tizenötezer, lakott területen kívül harmincezer, autóúton és autópályán negyvenötezer forintos bírságot von maga után. (IRM)

2009.07.24.