Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Az ipari parkokba a magas hozzáadott értéket előállító cégek települtek

A magas hozzáadott értéket előállító cégek települtek az ipari parkokba, innen származik a teljes export 22 százalékát kitevő high-tech export 60 százaléka - mondta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium külgazdasági helyettes államtitkára 2006. március 7-én, Makón az "Ipari Park Fejlesztési Program 2006" című konferencián.

Az együttesen csaknem 10 ezer hektár nagyságú területen megvalósult termelő beruházások nagysága 1.670 milliárd, a cégek összesített árbevétel mintegy 5 ezer milliárd forintot, s ennek 72 százaléka exportból származik - hangsúlyozta az ipari parkok összesített jellemzőit a helyettes államtitkár.

Elhangzott: jelenleg 179 hazai, hivatalosan is ipari park címmel rendelkező egységet tartanak nyílván, az azokba betelepült közel 2.700 vállalkozás mintegy 150 ezer embernek ad munkát.

Garamhegyi Ábel kiemelte azt is, hogy az elmúlt években Magyarországon megtelepedett három-négy nagy terület- és foglalkoztatási igényű vállalkozás nem ipari parkban hozta létre telephelyét. Azonban fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hozzájuk kapcsolódó beszállítók, a részben hazai tulajdonú kis- és közepes vállalkozások azonban már a nagy beruházásokhoz közeli ipari parkokat választották telephelyül. Az ipari parkok további fejlesztése során az ingatlanfejlesztés mellett előtérbe kell kerüljön az ott nyújtott üzleti szolgáltatások - logisztika, tanácsadás, képzés bővítése is - mondta Szegvári Péter, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Előadásában Németh Sándor a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke erről a helyi törekvések, tervek és eredmények tükrében, szervezeti megoldásokat is vázolva beszélt.

A jövőben két, a minőségi fejlesztést biztosító speciális ipari park típus kialakításához nyílnak lehetőségek: a vállalkozásokat, kutató- és képzőhelyeket összefogó parkok az integrátori, a regionális "fejlesztő" szerepet betöltő parkok pedig a kistérségi gazdaságfejlesztési ipari park címet nyerhetik el. Erről a makói tanácskozáson az érintettek bevonásával, véleményüket, javaslataikat kérve konzultáltak.
(logsped)

2006.03.16.