Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Indiai Sona cég fejleszt a polgári ipari parkba

Az InfoGroup tulajdonában lévő polgári ipari parkban fejleszt az indiai Sona vállalatcsoport: az autóipari fémmegmunkálással foglalkozó cég 2021-ig 4,2 milliárd forint beruházással százharminc új munkahelyet hoz létre - közölte Sunjay Kapur, a cégcsoport elnöke a helyszínen, a beruházás első ütemének átadásakor. (MTI)

Hozzátette: két németországi gyártóüzemük mellett a magyarországi a harmadik kovácsoló üzemük Európában, ahol összesen 1300 dolgozót foglalkoztatnak. A kovácsolási technológia globális piacán jelenleg 12 százalék a cégcsoport részesedése, öt éven belül ezt szeretnék megduplázni.

A világ legnagyobb személykocsi- és tehergépkocsi-gyártóinak szállítanak kovácsolt alkatrészeket, de megtalálhatóak a gyártmányaik a különféle mezőgazdasági, építőipari eszközökben is - jegyezte meg az elnök. Jelezte, hogy az e-mobilitás területén szintén részt vesznek, az elektromos autógyártóknak is beszállítói.

Polgáron jelenleg 30 embert, két héten belül már negyvenet foglalkoztatnak, a létszámot folyamatosan fejlesztik 2021-ig százharmincra. Az addig megvalósuló 4,2 milliárd forintos beruházás évi 13 milliárd forint árbevételt eredményez majd - ismertette a terveket Sunjay Kapur.

Rákossy Balázs, a Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az ipari parkok szerepe fontos az ipar és térségfejlesztés, a tőkevonzás és a munkahelyteremtés szempontjából, ezért a kormány kiemelten támogatja ezt a területet. A polgári ipari parki beruházásokat eddig 800 millió forinttal támogatták.

A következő években a kormány 100 milliárd forintot fordít ipari parkok kialakítására, fejlesztésére, míg a Megyei Városok Programban további 100 milliárd forint ilyen célú fejlesztési forrás áll a megyei jogú városok rendelkezésére - sorolta az államtitkár.

Rákossy Balázs elismeréssel szólt az indiai Kapur család és a polgári parkot működtető Székely család együttműködéséről, amely lehetővé tette az új gyár telepítését és megnyitását Polgáron. Mindehhez a vállalkozásbarát polgári önkormányzat hathatós támogatást nyújtott - hangsúlyozta.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára hozzátette: az utóbbi években jelentősen növekedtek hazánkban az indiai beruházások: 2014-ben és 2015-ben a legnagyobb zöldmezős beruházásokat indiai cégek valósították meg.

Utalt arra, hogy az indiai gazdaság az elmúlt években jelentősen fejlődött, évi 7-8 százalékkal bővült. A magyar gazdaság is 4 százalék növekedést produkált, miközben az EU-átlag 2 százalék körül van - mondta. Megjegyezte, hogy a magyar gazdaság állapota nagy mértékben függ a német gazdaság állapotától: a teljes gazdaságunk negyede függ a német ipartól, a beruházások több mint 25 százaléka, valamint az export-import 25 százaléka is a német gazdasággal történik.

Szabó László beszélt arról is, hogy 2010-ben Magyarország kormánya a munkát helyezte előtérbe a segélyekkel szemben. Mindezt támogatja, hogy ma már csak 15 százalék a személyi jövedelemadó, és mindössze 9 százalék a társasági adó. Magyarország, a magyar ipar zászlóshajója a járműgyártás, ehhez kapcsolódik a Polgáron fejlesztő indiai Sona csoport is - jegyezte meg a külügyi államtitkár. Hozzáfűzte: a keleti nyitás 2010-ben meghirdetett politikájának kezd beérni a gyümölcse. Jó hírnek nevezte, hogy sok indiai cég Magyarországon keresztül lép be az Európába.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere arról szólt, hogy a város büszkén viseli a KKM-től kapott Befektetőbarát önkormányzat címet. Példaként említette, hogy a letelepedés segítése érdekében a kormányzati lakástámogatást helyi forrásokkal is kiegészítik, s az önkormányzat segít a munkaerő-képzésben is, hogy megfelelő minőségű munkaerő álljon rendelkezésre a befektetőknek.

Tóth József megjegyezte, hogy az iparűzési adó növekedésének arányában csökkenteni tudják a helyi adókat. Székely Ádám, az ipari parkot működtető InfoGroup Kft. ügyvezetője arról tájékozatott, hogy 2002 óta 4 milliárd forintos beruházással 30 ezer négyzetméter összterületű csarnokrendszert alakítottak ki a betelepülő vállalkozásoknak.

A most átadott 1,5 milliárdos csarnok kialakítását a kormány 600 millió forinttal támogatta - tette hozzá.
(logsped)

További információk:2017.06.08.