Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Ellátási lánc menedzsment mesterkurzusok

Kapcsolódó oldal:  TÖBBET KEVESEBBÉRT

Ellátási lánc menedzsment (Supply Chain Management) mesterkurzusok a CEU Üzleti Iskolájában

A CEU Business School a régió vezető üzleti iskolája, amely elkötelezett abban, hogy olyan vezetőket képezzen, akik amellett, hogy kiváló üzletemberek, felelőséget éreznek környezetükért és nyitottak a kultúrális különbségekre.

CEU Business School A legmagasabb szintű első- és másoddiplomás képzéseiken, gondolkodást provokáló tanórákon, workshopokon és akció-tanulás programokon a világ számos országából érkező diákok tanulnak. A diplomás képzéseken kívül az iskola széles körben nyújt vezetőképző programokat az üzleti élet minden területén. Ezek közül kiemelhetők a HR és a lobbi programok, valamint az ellátási lánc menedzsment (Supply Chain Management) képzések

Tom McDaniel, a CEU Business School egyik vezető tanára arról beszél, hogy az ellátási lánc menedzsment egyik fő feladata, hogy a költségek csökkentése mellett a vállalat képes legyen bevételeit növelni. A lehetőség minden cég esetetében fennáll, csak sok esetben nehéz a megfelelő folyamatokra rátalálni.

Miden különbözik a CEU Business School ellátási lánc menedzsment programja a többi, hasonló képzéstől?

TMD: Van egy kínai mondás: "Ha elmondod, elfelejtem, ha megmutatod, emlékezni fogok rá, de ha bevonsz, meg is fogom érteni." Ebben a programban különböző szimulációkat alkalmazunk azért, hogy a résztvevők valódi, interaktív példákon keresztül, aktívan vegyenek részt a problémák megoldásában.

Melyek a sorozat különböző kurzusainak témái?

TMD: Májusban már lezajlott az első modul, "Üzleti teljesítmény menedzselése - Szervezeti folyamatok hasznosítása" (Business Performance Management - Leveraging Organizational Processes) címmel, amely célja az volt, hogy hatékonyabbá tegye a cégek működését. Hatékonyság alatt itt azt értjük, hogy a cég úgy képes növelni a bevételeit és/vagy nyereségét, hogy kihasználva és erősítve legfőbb értékeit, olcsóbban képes többet nyújtani vásárlóinak.. E hatékonyság és növekvő üzleti teljesítmény eléréséhez, a cég lehetőségeinek szisztematikus azonosítása, elemzése és megfelelő alkalmazása szükséges. A bemutatott módszerek alapjai az ún. "Continuous Improvement", a "Total Quality Management (TQM)" és "Six Sigma" technikák, amelyeket sok iparágban ismernek el a legjobb, leghatékonyabb eszközöknek.

CEU Business School A második modul szeptember 18-20-án kerül megtartásra, címe "A Lean gondolkodás alkalmazása irodai vagy üzemi környezetben" (Lean Thinking (LT) for the Office or Shop Floor Environment). E modul fő célja, hogy a résztvevők megértsék azokat a speciális, a vásárlók által ösztönzött folyamatokat, amelyek hozzájárulnak a költségek csökkentéséhez, a minőség, sebesség és rugalmasság növeléséhez. A modul felépítése lehetővé teszi, hogy a "lean" termelés alapelveit és technikáit a résztvevők közvetlenül alkalmazhassák mindennapi munkájuk során. A képzés a TQM alapjaira építve mutatja be az ún "pull-based" (rendelés alapú) rendszer legfontosabb elemeit, amelynek speciális technikái segítségével alakítható ki a kereslet-vezérelt ellátási lánc.

A képzés fontos eleme a "Stickle Brick" (a Lego-hoz hasonló építő játék) nevű menedzsment szimuláció. Ez egy szerepjáték, amely számos üzleti helyzetet képes modellezni, amelynek következtében a résztvevők "valódi" szituációkban szerezhetnek tapasztalatokat. Ezt jól egészítik ki a speciális esettanulmányok, előadások és beszélgetések, valamint a különböző gyakorlatok és a szemléltetéshez fontos rövid filmek.

CEU Business School A sorozatot a harmadik modul zárja le novemberben. A képzés címe "A kiterjedt ellátási lánc menedzsmentje" (Managing the Extended Supply Chain) és célja, hogy átfogó képet adjon az ellátási lánc menedzsment (Supply Chain Management) alapelveiről, eszközeiről és technikáiról, és így segítse az ellátási lánchoz kapcsolódó költségek csökkentését, javítsa a vevőszolgálat minőségét. A képzés elsősorban a szállító/ellátó és a vásárló közti kapcsolatra és kölcsönhatásra fókuszál, és hogy az együtműködésnek milyen pozitív hatásai vannak az ellátási lánc minden szereplőjére. Több iparág helyzetét és lehetőségeit is vizsgálja a képzés, többek között az autóipart, a kereskedelmet (a gyártók és értékesítők szemszögéből) és a divat világát.

Az előző modulhoz hasonlóan itt is egy menedzsment szimulációval egészülnek ki a tantermi órák. Ezúttal a "Beer Game" (Sör játszma) nevű játékkal.

Kiknek ajánlja a programsorozatot?

TMD: Elsősorban azoknak a szakembereknek, akik felelősek ill. részt vesznek azokban a projektekben, amelyek során a vállalat termékeit és szolgáltatásait tervezik és fejlesztik.

Hogyan és hol lehet jelentkezni a programra?

TMD: A programra történő jelentkezés rendkívül egyszerű. Az érdeklődőnek csak meg kell látogatnia a www.ceubusiness.org/supplychainmanagement oldalt és ráklikkelni az "Apply Online!" gombra (mind a jelentkezés, mind a program angol nyelven zajlik), majd kitölteni és elküldeni az itt található jelentkezési lapot. A jelentezésen kívül a képzéssel kapcsolatos további információkat is megtalál a fent említett oldalon.
(logsped)
2008.09.02.