Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Az autók vizsgáztatását szigorítják

Kapcsolódó oldal:  



Megújítja és bővíti a KRESZ-vizsgakérdéseket a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, a 2015 januárban vizsgázók már az új kérdésekkel találkozhatnak (MTI)
(logsped)
2015.01.01.

Az eredetiségvizsgálatra költött pénzt vsszakapják azok az autótulajdonosok, akik január 1-je és február 18-a között végeztették el a vizsgálatot.   
(kormányszóvivő)
2010.03.25.

2010. február 19-től a 2006. január 1. előtt forgalomba helyezett, de eredetiségvizsgálaton vagy integrált vizsgálaton át nem esett gépjárműveknél kötelezően elvégzendő eredetiségvizsgálat megszűnik és az csak az eladásnál lesz kötelező.   
(kormányszóvivő)
2010.02.19.
Az autók vizsgáztatását szigorítják 2010 január-tól

Amennyiben a műszaki vizsgán egy gépjármű nem felel meg, akkor 2010 január elsejétől nemcsak közvetlen balesetveszély esetén, hanem automatikusan kivonja a forgalomból a vizsgabiztos, és ezt rögzíti az elektronikus jármű nyilvántartóban is.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter számos ponton módosította a korábbi rendeletet, az új szabályok többsége január elsejétől hatályos. Amennyiben a műszaki vizsgán nem megy át a jármű, akkor jelenleg a vizsgabiztos a forgalmi engedély érvényességi idejét nem hosszabbítja meg, a forgalmi engedélyben feltüntetett érvényességi határidőt lerövidíti, vagy pedig a forgalmi engedélyt - ha a jármű közúti forgalomban való részvétele közvetlen balesetveszéllyel jár - érvényteleníti, és a rendszámtábláról az érvényesítő címkét eltávolítja.

Az új szabály szerint a forgalmi engedélyt érvényteleníteni kell, a rendszámtábláról pedig el kell távolítani az érvényesítő címkét, és mindezt közölni kell az elektronikus nyilvántartóval. Tehát megszűnik az a lehetőség, hogy csak közvetlen balesetveszély esetén kell kivonni a járművet a forgalomból.

Ha a közúti ellenőrzés során az ellenőrző szerv megállapítja, hogy a jármű további részvétele a közúti forgalomban közvetlen balesetveszéllyel jár, illetőleg a járművel az előírt hatósági engedély nélkül végeznek közúti közlekedési szolgáltatást, akkor a forgalmi engedélyt elveszi, és a rendszámtáblát az érvényesítő címke eltávolításával érvényteleníti. Ez a jelenlegi szabály. Az új annyival több, hogy a forgalmi engedélyt is érvényteleníteni kell, és mindezt közölni kell az elektronikus nyilvántartóval.

Jelenleg is megteheti a közlekedési hatóság, hogy a jármű telephelyén ellenőrzi annak közlekedés-biztonságát, amennyiben az üzembentartó a járművet menetkésznek nyilvánította. A jövőben a közlekedési hatóság elnöke szabályzatot ad ki az ilyen ellenőrzésekre. (nol)

További információk:




2009.12.07.