Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Webbase GPS járműkövetés tolvajt fogott

Kapcsolódó oldal:  Tolvajt fogott a GPS
Webbase gps járműkövetés vezetett nyomra

Azt már elég régóta tudjuk, hogy a GPS járműkövetés és navigáció milyen hasznos segítséget jelent a gépkocsivezetők, fuvarszervezők mindennapjaiban. Ám a gps nyomkövető berendezés még az autótolvajok leleplezésére is alkalmas.

arra jó példa a mozgóboltokat üzemeltető zalaegerszegi Jobb Kenyér Kft. esete, amelynek kisteherautójába a Secret Control GPS Kft. által beszerelt - egyébként logisztikai célokat szolgáló - Webbase nyomkövető buktatta le a tetteseket. A konkrét esetről, továbbá arról, hogy mire is képes az online valós idejű nyomkövetés, először a Secret Control GPS Kft. - az eset idején ügyeletes - diszpécserét kérdeztük.

- Augusztus 2-án vasárnap délelőtt telefonált a diszpécserközpontba a zalaegerszegi pékség szállításvezetője, hogy a telephelyéről eltűnt a cég - egyébként pékáru terítésre használt - Ford Tranzit kisteherautója. A rendőrség segítségét is kérte, de a helyi rendőrök nem találták a teherautót.

Miután azonosítottuk a bejelentő személ yét, a rendszám alapján azonnal észleltük, hogy a kocsi már Budapesten jár. Felvettük a kapcsolatot a fővárosi rendőrséggel, és mindaddig "közvetítettük" nekik a lopott autó útvonalát, amíg a civil kocsival nyomába eredt rendőrök nem látták meg. Ekkor már személyesen vették át az intézkedést, és rövid időn belül elfogták a tolvajt.

Rehdőri igazoltatás

A kép illusztráció

- Mennyiben más ez az eset, mint amelyekben a GPS berendezést gépjárművédelmi céllal használják? - Ebben az esetben egy úgynevezett Webbase logisztikás, tehát csak járműkövető rendszerrel ellátott autóról volt szó, vagyonvédelmi technikát nem építettek a Ford Tranzitba. Ennek ellenére, a GPS nyomkövető rendszernek hála, folyamatosan figyelemmel kísérhettük az autó mozgását. Ha a kocsi vagyonvédelmi eszközzel is felszerelt lett volna, útközben bármikor lehetőség lett volna megállítani, vagy más módon közbe avatkozni. Bár ezeket a megoldásokat is csak akkor alkalmazzuk, ha a rendőrség már a tettes nyomában van, mert nem szeretnénk, ha a kocsit hátrahagyva elmenekülhetne.

Skoda László, a Jobb Kenyér Kft. szállításvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a műholdas logisztikai nyomkövető rendszert a Secret Control GPS Kft. ez év márciusában telepítette az autóikba, mert az élelmiszerek kiszállításakor nagyon fontos a járművek menetrendjének, a sofőrök munkájának online ellenőrzése.

- Vagyonvédelmi eszközök azért nem kerültek az autóinkba, mert ilyen lopással nem számoltunk. De a cég vezetésének most egyöntetű véleménye, hogy a Webbase berendezés behozta az árát, nemcsak azért, mert előkerült az ellopott autónk, hanem, mert a számon kérhetőség, a folyamatos irányítási kapcsolat révén költségmegtakarítást is eredményez a cégnek - hangsúlyozta Skoda László. - Honnan tájékozódhat az, akinek a GPS járműkövetés felkeltette az érdeklődését?

További érdekes eseteket, valós költségmegtakarítási tippeket olvashat a Webbase járműkövetés szolgáltatójának honlapján. (logsped)

További információk:2009.09.21.