Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Várhatóan nem emelkednek az úthasználati díjak 2014-ben

Kapcsolódó oldal:  



Várhatóan nem emelkednek az úthasználati díjak 2014-ben

Nem emelkednek az úthasználati díjak 2014 januárban sem az e-matricás, sem a HU-GO e-útdíj rendszerben - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a megtett úttal arányos díjfizetés bevezetésével a közúti szektor forrásai jelentősen bővültek. Az ebből származó bevételekből az útdíjtörvény alapján a hazai közúthálózat üzemeltetése, fenntartása, fejlesztése valósul meg - írták. Emlékeztettek arra, hogy a jogszabályi előírások szerint a díjköteles útszakaszokat csak az úthasználati jogosultság megváltását követően lehet igénybe venni.

Közölték, a 3,5 tonna alatti gépjárművek, motorkerékpárok és autóbuszok számára az e-matricát a pályára való felhajtás előtt kell megvásárolni, míg a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveknek a HU-GO e-útdíj rendszerben megváltott és kifizetett viszonylati jeggyel vagy működő fedélzeti eszközzel és az ehhez tartozó feltöltött egyenleggel lehet megkezdeni az utazást.

Az úthasználati jogosultságot a zrt. húsz ügyfélszolgálati irodájában, viszonteladó partnerein keresztül, az interneten vagy mobiltelefonon lehet megváltani. A virtuális díjfizetési lehetőségekről az e-matricás rendszerben az www.ematrica.autopalya.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt fontos ezeket ellenőrizni.

A 2013-ban vásárolt éves e-matricák érvényessége 2014. január 31-én éjfélkor jár le. (logsped)

2014.01.07.