Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Változott az élelmiszerkönyv egyes hagyományos cukrásztermékekre vonatkozó szabályozása

2017 április elsején életbe lépett az egyes hagyományos cukrásztermékekre vonatkozó élelmiszerkönyvi módosítás.

A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) Hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó módosítása annak szellemében történt, hogy a Magyarországon hagyományosan előállított és ismert cukrászipari termékek a hagyományos elkészítési eljárásoknak megfelelően maradjanak fenn.

A módosítás biztosítja, hogy az adott termékek csak és kizárólag az előírásban meghatározott követelmények betartásával készíthetőek el. Az új szabályozás garantálja, hogy az utasításnak megfelelően, kellő szakértelemmel elkészített termékek a magas minőségi követelményeknek meg tudnak felelni. A MÉ Hagyományőrző cukrászati termékeket szabályozó előírásában a következő termékek lettek szabályozva és kerültek védelem alá: Dobostorta, Esterházy-torta vagy szelet, Indiáner, Rigójancsi, Krémes, Franciakrémes.

A Hagyományőrző cukrászati termékek szabályozása eddig a MÉ II. kötetében szerepelt irányelvként. Azonban a módosításokat tartalmazó szabályozás a MÉ I. számú előírásokat tartalmazó kötetébe került, hozzájárulva ahhoz, hogy jogilag is teljes védelmet nyújtson a termékeknek. Kiemelt jelentősége van ezeknek a sajátos csak nálunk fellelhető termékeknek, amelyek egyedi jellegüknél fogva gazdagítják és védik kulturális és gasztronómiai örökségünket, hozzájárulva magyar nemzeti értékeink védelméhez.

A rendelet egyébként féléves türelmi időt határoz meg, így október elsejéig előállíthatók és a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomba hozhatók a korábbi szabályozásnak megfelelő termékek.

Az elmúlt időszakban az élelmiszerkönyv számos pontján változtatott a kormány, hogy a vásárlók minél jobb minőségű és egészséges élelmiszerek közül válogathassanak.

Módosították például a feldolgozotthús-termékekre vonatkozó szabályozást. Így a párizsi, a krinolin, a virsli és a parasztkolbász esetében is csökkent a só- és nőtt a hústartalom. Emellett új termékekre vonatkozóan is meghatározták a követelményeket.

A sütőipari termékek összetevőire, minőségére, csomagolására és megnevezésre vonatkozó követelmények is változtak. Az új előírás tizenötfajta - köztük a búzakenyér, a fehér, a félbarna, a rozsos és rozskenyér, illetve a teljes kiőrlésű kenyér - összetételét szabályozza. BR>(logsped)

További információk:2017.04.05.