Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  



Útdíjkedvezmény a nagycsaládosoknak 2016-ban

2016-ban olcsóbban, D1-es személyautó-matricával autózhatnak a gyorsforgalmi utakon a kisbuszos nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak. (MTI)

A kormány honlapján csütörtökön megjelent rendelettervezet szerint az intézkedés a 2016 év első napjától lesz hatályos, és legalább négy gyermek után családi pótlékban részesülő személyekre, továbbá mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezőkre, illetve ezek hozzátartozóira vonatkozik.

Az érvényes útdíjszabályok szerint a D1 kategóriába tartoznak a személykocsik 7 férőhelyig, a D2 kategóriába az ettől nagyobb személygépkocsik és a lakóautók. Az éves díj jelenleg mindkét kategóriában azonos, 42 980 forint.

A rövidebb időtartamra váltott úthasználati jogosultságok viszont jelentősen különböznek. A heti díj a D1 kategóriában 2975, míg a D2-ben 5950 forint. A havi díj az előbbi sorrendben 4780, illetve 9560 forint. A megyei "matrica" pedig 5000, illetve 10 000 forint jelenleg.

Aki alacsonyabb díjkategóriás jogosultsággal használ magasabb díjkategóriába tartozó járművet, annak pótdíjat kell fizetnie. Az ellenőrzést a közúti törvény szerint a közútkezelő, valamint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. végezheti, a pótdíjat azonban az utóbbi szedi be. Amennyiben a közútkezelő alkalmazottja állítja meg a járművet, akkor a helyszínen ő is jogosult beszedni a pótdíjat. Ez a későbbiekben is így lesz.

A pótdíj mértéke nem változik, például aki D1 jogosultsággal használ D2-es járművet, annak a pótdíja - 30 napon belüli megfizetés esetén - 14 875 forint.

A tervezet szerint nem kell használati díjat fizetni az M85-ös autóútnak a Csorna-Kelet csomópontja és az M85-M86-os autóutak elválási csomópontja közötti szakaszra.

Végül aki jogosult a jelenlegi fehér rendszámát zöldre váltani - amennyiben a karakterek változatlanok maradnak - az új rendszám legyártásának engedélyezésért 23 500 forintot fizet.
(logsped)

2015.12.19.