Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

20 éves a Gebrüder Weiss Magyarország

Kapcsolódó oldal:  Újabb telephely, bővítési tervek - 20 éves a Gebrüder Weiss Magyarország

Ötödik magyarországi telephelye beruházásának előkészítésével, stabil, 8,7 milliárd forintos értékesítési árbevétellel és évek óta lényegében változatlan átlagos alkalmazotti létszámmal ünnepli megalapításának 20. évfordulóját a Gebrüder Weiss Szállítmányozási és Logisztikai Kft. - jelentette be sajtótájékoztatón Heinz Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgató tanácsának tagja.

Hangsúlyozta, hogy a magyarországi leányvállalat megalapítása a konszern fejlődésének mérföldköve volt: a félezer éves múltú osztrák konszern a budapesti Hungaroweiss cég életre hívásával lépett ki először a nemzetközi porondra és kezdte meg kelet-európai, majd világméretű terjeszkedését. Az elmúlt két évtizedben a GW Magyarország összesen 8 millió küldeményt juttatott el a világ csaknem minden részébe, kamionjai a vállalatra bízott 3,5 millió tonna súlyú áruval 1 milliárd kilométert tettek meg. A konszern eddig több mint 6 milliárd forint értékű zöld-mezős és technológiai beruházásokat hajtott végre Magyarországon.

Gebrüder Weiss rakodás


Az első irodát 1990-ben nyitotta a cég Budapesten 9 alkalmazottal. Egy évvel később Törökbálinton elkezdte működését az első 200 négyzetméteres, a későbbiekben egyre bővülő raktár. A vállalat a következő években elnyerte az ISO 9002 minőségtanúsítványt, kiépítette raktár-logisztikai üzletágát és megnyitotta légi-tengeri forgalmi divízióját a ferihegyi repülőtéren. A cég olyan gyorsan fejlődött, hogy indokolttá vált az első zöldmezős beruházás beindítása: 2002-ben Dunaharasztiban átadták a 2,7 milliárdos befektetéssel felépített 10.5 ezer négyzetméteres logisztikai központot, amelybe Magyarországon korábban nem ismert automatizált árumozgatási és informatikai technológiákat építettek be. Mindez lehetővé tette a kelet-európai gyűjtőforgalom dinamikus kiépítését. Harasztiból megindultak a direkt járatok Romániába, Szlovákiába, Bulgáriába, Macedóniába, Horvátországba, Szlovéniába, Csehországba és Szerbia-Montenegróba.

A Hungaroweiss Kft. 2005-ben felvette anyavállalatának nevét és Gebrüder Weiss Szállítmányozási és Logisztikai Kft. néven folytatta tevékenységét. Ezzel kezdetét vette egy újabb, három éves intenzív beruházási tevékenység, amelynek eredményeként összesen több mint 3 milliárd forintos beruházással a Dunaharaszti raktárlogisztikai kapacitás területe 2008-ban elérte a 25 ezer négyzetmétert.

A Gebrüder Weiss mindig is kiemelten kezelte a délkelet-európai piaci expanzió pillérének tekintett magyar leányvállalat fejlesztését: 2008-ban a kelet-magyarországi ügyfelek rugalmasabb kiszolgálása érdekében 1000 négyzetméteres telephelyet nyitott Hajdúböszörményben. Ezt a lépést a válság által sújtott piac rendkívül pozitívan fogadta; a telephely forgalma a válság legsúlyosabb időszakában 50 százalékkal növekedett. 2009-ben a Gebrüder Weiss Kft. Szigetszentmiklóson egy további 7000 négyzetméteres telephelyet avatott. 2011-ben jelenlétének erősítésére a vállalat Nyugat-Magyarországon megnyitja ötödik hazai raktárbázisát és telephelyét.

A folyamatos piaci térnyerés eredményeként a Gebrüder Weiss-re bízott küldemények száma 2008-ra meghaladta az évi 800 ezret. Ezt a fejlődést a megbízható és minőségi kiszolgálás mellett a vállalat kimagasló technológiai háttere tette lehetővé. A raktári vonalkódos árukezelés mellett a gépkocsivezetők az árukiszállítás során GPRS-kapcsolattal rendelkező mobil vonalkód-leolvasó készüléket alkalmaznak. A rendszernek köszönhetően - többek között - néhány másodpercen belül az Interneten is látható a kézbesítés pontos ideje és az átvevő neve, így a megbízók on-line követhetik nyomon küldeményük útját. Az átfogó logisztikai megoldások költségcsökkentő hatása révén a GW versenyelőnyt kínál ügyfeleinek, hiszen a szükséges know-how mellett a vállalat megfelelő kapcsolatrendszerrel és telephely-hálózattal is rendelkezik az egyedi megoldások kifejlesztéséhez és megvalósításához.

A 20 éves Gebrüder Weiss Kft. évek óta változatlan, 220 fős alkalmazotti létszámmal dolgozik és beszállítói révén további 300 embernek ad munkát. A tervezett nyugat-magyarországi telephely megnyitását követően a foglalkoztatottak számát több mint 10 százalékkal kívánja emelni. (logsped)

2010.05.07.