Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Új állami földpályázat 2011

Kapcsolódó oldal:  



Új állami földpályázat 2011

Mintegy 63 ezer hektárt hirdet meg a Nemzeti Földalap. A kormány a családi gazdálkodókat részesíti előnyben.

Új feladatot kapott Szabó Csaba, a vörösiszappal elöntött térségben zajló mentesítési munkálatokat felügyelő miniszteri megbízott. A szakember a vidékfejlesztési miniszter megbízásából az állami tulajdonban lévő földekkel és hasznosításukkal foglalkozik a jövőben.

A földprogram miniszteri biztosának kinevezett Szabó Csaba elmondta: a napokban fejezik be a pályázat feltételeinek kidolgozását, és egy-két héten belül meg is jelenik a kiírás. Azokat a földeket hirdetik meg, amelyeket eddig kényszerhasznosításban vagy jogcím nélkül használtak, vagy nem is tudta esetleg a vagyonkezelő, hogy léteznek.

Nem titok, hogy a kormány a tárca agrárpolitikai, agrárstratégiai terveinek megfelelően szeretné ezeket a földeket elhelyezni. Az 1200 hektár fölötti gazdálkodók nem tudnak pályázni ebben a körben. A vidék újjáélesztése, a vidéki munkahelyek megteremtése, az állattenyésztés fejlesztése prioritást élvez a kormány agrárpolitikai céljai között – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Szabó Csaba.

A minisztérium a földprogrammal azt a folyamatot szeretné megállítani, amelynek során az uniós csatlakozás óta több százezer termelő tűnt el a magyar gazdaságból. Miközben pedig a nagy gazdaságok száma és területe folyamatosan nőtt, a kis gazdaságoké drasztikusan csökkent. A most pályázható állami földekre év végéig megkötik a szerződéseket, s addig újabb és újabb területeket is bevonnak a földprogramba. (logsped)

2011.09.18.