Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Távmunka: Európában egyre népszerűbb, Magyarországon csak lassan terjed

Kapcsolódó oldal:  Távmunka: Európában egyre népszerűbb, Magyarországon csak lassan terjed

Miközben Európában, így a régióban is egyre népszerűbb a távmunkás foglalkoztatás, addig Magyarországon lassan terjed, de nő az igény a rugalmas formában foglalkoztatott munkavállalók iránt a Comforce Zrt. távmunka szolgáltató értékelése szerint, MTI információ.

A cég közleménye idézi az Európai Unió országaiban 2005-ben készült, az idén közzétett statisztikát, amely szerint a részben távmunkában foglalkoztatottak aránya Csehországban a legnagyobb, 15,2 százalék, ezt követi 14,4 százalékkal Dánia, 13 százalékkal Belgium és 10,3 százalékkal Lengyelország.

A teljes egészében távmunkában dolgozók arányát közlő statisztika élén ugyancsak Csehország áll 9 százalékkal, a következő Szlovákia 3,4, illetve Ausztria 3,2 százalékkal.

A 2005-ben rögzített magyar adat jócskán elmaradt a régiós országokétól: Magyarországon a részben távmunkában dolgozók aránya 2,8 százalék volt, a teljes munkaidőben távmunkát végzőké pedig csupán 0,5 százalék.

A Magyar Távmunka Szövetség legfrissebb, 2011. évi adatai szerint Magyarországon 50 ezren dolgoznak részleges távmunka foglalkoztatás keretében és 40 ezer azok száma, akik teljes munkaidőben távmunkában dolgoznak.

A Comforce közleménye szerint a magyar cégek körében is egyértelműen nő az igény a rugalmas formában foglalkoztatott munkavállalók iránt. (logsped)

2011.09.28.