Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébSzlovákiában megszűnik a tranzit-ticketing rendszer

Kapcsolódó oldal:  Szlovákiában megszűnik a tranzit-ticketing rendszer

Szlovákiában 2013.09.30-án megszűnik a tranzit-ticketing rendszer, amely keretében értelmében a kijelölt tranzit határátkelőhelyeken ún. Időben korlátozott érvényű ticket-eket adnak ki, amelyek Szlovákia területén 4 kijelölt tranzit útvonal valamelyikére szólnak.

A tranzit-ticketing rendszer lehetővé teszi a jármű műszaki adatlapjában (törzskönyv) vagy forgalmi engedélyében feltüntetett adatok alapján és az adott járműkategóriának megfelelő díjtételt alkalmazva a díjköteles útszakaszokon megtett út hosszára - amely a tranzit útszakasszal arányos - útdíj kiszámítását és befizetését.

A ticketing fizetési mód tranzit útszakaszok használatában a kijelölt tranzit határátkelőhelyeken időben korlátozott érvényű ún. ticket-ek kibocsátása révén valósul meg.

A ticketing a Szlovákia területén a Brodské/Gázlós - Břeclav (CZ) és Čuňovo/Dunacsúny (SK) - Rajka (HU) és a Milhos/Miglécnémeti (SK)-Tornyosnémeti (HU) és Vyšný Komárnik (SK) - Barwink (PL) hátárátkelőhelyeket két irányban összekötő 4 kijelölt tranzit útvonalra vonatkozik.

A jelenleg is érvényes és hatályos Útdíj Rendszabályok a ticketing hatályát időben 2013. szeptember 30-ig szabták meg.

Azon Járműüzemeltetők és/vagy Járművezetők számára, akik eddig a Szlovákia területén a tranzit útszakaszok használatáért az útdíjat kizárólag ticketing formájában fizették a ticketing megszüntetése elsősorban a következő változásokat hozza:


1. A Járműüzemeltető és/vagy Járművezető a Szlovákia területén tranzit útszakasz igénybe vétele előtt a 4 kijelölt tranzit határátkelőhely bármelyikén ticket-et csak 2013. szeptember 30-ig (bezárólag) vásárolhat.
2. 2013. október 01-jétől minden Járműüzemeltető és/vagy Járművezető a Szlovákia területén bármely díjköteles Kijelölt útszakasz (beleértve a 4 eddigi tranzit útszakaszt is) igénybe vétele előtt köteles:

a) Járművére Kijelölt útszakaszok használatáról és Fedélzeti egység rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződést kell kötnie: - Előzetes (pre-paid) fizetési módban bármelyik ügyfélszolgálati ponton,
- Utólagos (post-paid) fizetési módban bármelyik Kapcsolattartó ponton.

b) járművébe Fedélzeti egységet megfelelően beszerelni és telepíteni.

Az Elektronikus útdíjbeszedési rendszer üzemeltetője az eddig kizárólag ticketing fizetési módot használó Járműüzemeltetőknek és Járművezetőknek a következőket ajánlja:

1. Járművének a Szlovákia Elektronikus útdíjbeszedési rendszerébe való regisztrációját ne halogassa az utolsó pillanatra. Ellenkező esetben a határátkelőhelyi értékesítési pontokon 2013. október 01-jétől felesleges késedelmet okozhat magának.

2. Mihamarabb keresse fel a legközelebbi határátkelőhelyi értékesítési pontot és kényelmesen, várakozás nélkül regisztráltassa be járművét a Szlovákia Elektronikus útdíjbeszedési rendszerébe. A határátkelőhelyi értékesítési pontok a ticketing megszüntetése okán olyan módosított nyitvatartással üzemelnek, hogy a kiszolgálással mindegyik ügyfelük maximálisan elégedett legyen.

3. Abban az esetben, ha a Szlovákia útvonalait évente csupán néhány alkalommal veszi igénybe tranzit célokra és Pre-paid útdíjfizetési módban van regisztrálva, az országból való kilépésnél keresse fel a határátkelőhelyi értékesítési pontot, szolgáltassa vissza a fedélzeti egységet s mi azonnal visszaadjuk a fedélzeti egységre letett 50,- EUR biztosítékot és a fennmaradó előre befizetett útdíj kredit maradványösszegét.

4. Abban az esetben, ha járművét a Szlovákia Elektronikus útdíjbeszedési rendszerébe már beregisztráltatta és járművéhez Fedélzeti egység van hozzárendelve, amelyet jelenleg aktívan nem használ, ne feledkezzen el a Szlovákia területén áthaladva 2013. 10. 01-jétől arról, hogy járművébe éppen ez a Fedélzeti egység legyen megfelelően beszerelve és telepítve.

Ugyanazon járműre további Fedélzeti egység nem regisztrálható! (logsped)

2013.09.11.