Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Szja és eho változások 2010-ben

Kapcsolódó oldal:
  


Szja-t és eho-t érintő változások 2010-ben

Az Országgyűlés megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely 2009. november 16-án az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló jogszabállyal hirdettek ki. Az új törvény személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást érintő legfontosabb változásait foglalja össze a PricewaterhouseCoopers.

Az EGT és OECD tőzsdei ügyletekhez kapcsolódó kedvezmények 2010-től kiterjednek a tőzsdén kívüli, ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre is. Az azokon elért nyereség után 20 százalék adót kell fizetnie az adózónak. Az ügyletek tárgya nem csak értékpapír, hanem deviza vagy áru is lehet.

A hosszabb távú megtakarításokat ösztönzi az a változtatás, amely a tartós befektetéseken elért nyereségre csökkentett adókulcsot hoz be. A legalább 3 éves, de legfeljebb 5 éves lekötések után az adó mértéke 10 százalék, míg a legalább 5 évre szóló vagy az azt meghaladó lekötések után nulla százalék - olvasható a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében.

Az új törvény szintén kitér a külföldi jog alapján kapott társadalombiztosítási ellátások adókötelezettségeire, miszerint az adott juttatás adóköteles vagy adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ezt a belföldi jog szerint járó hasonló juttatás adókötelezettségének vizsgálatával kell meghatározni.

Adóterhet nem viselő járandóságnak minősül a munkáltató által a munkavállalónak hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján lakáscélú felhasználásra nyújtott, vissza nem térítendő támogatás, amelyet 2010-től 1 millió forintról 5 millió forintra emelnek.

Fontos pontja az új törvénynek, hogy 2009-re visszamenőleges hatállyal biztosítja a védőoltások adómentes juttatását.

Továbbá az a pontosít pontosítás sem elhanyagolható, miszerint a kedvezményes 25 stázalékos kulccsal adózó béren kívüli juttatások után nem merül fel a 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás - áll az összefoglalóban.

Az alábbi módosítások a beterjesztett törvényjavaslathoz képest is változást jelentenek: 2010-től a magánszemély a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmének átszámításánál a bevételszerzés időpontjában vagy a megelőző hónap 15. napján érvényes Magyar Nemzeti Bank devizaárfolyamot alkalmazhatja. 2010. január 1-jétől adómentessé válnak a hitelintézetek és a befektetési szolgáltatók által részben vagy egészben elengedett követelések, ha:

- az adós - nyilatkozata alapján - a maga és családja megélhetési ellehetetlenülését előzi meg, vagy
- az elengedett követelés a 10 000 forintot nem haladja meg (feltéve, hogy a követelés végérvényesen megszűnik a magánszeméllyel szemben).

Az új törvény kimondja, hogy egy másik EGT-tagállamban biztosított személy jövedelme után nem merül fel a 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás, ha a magánszemély megfelelően tudja igazolni a másik tagállamban fennálló biztosítási jogviszonyát - zárul a PwC összefoglalója. (Adózóna)

2009.12.18.