Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Százezer új munkahelyet hozhat Magyarországon a felhő technológia

A hazai felhőszolgáltatók éves konferenciáján, az EuroCloud Day-en kiderült, hogy a felhőalapú technológiák az elkövetkező években közel ezermilliárd euróval járulhatnak hozzá az Európai Unió GDP-jéhez. (Figyelő)

Ez kiváló lehetőséget jelent Magyarország számára is, hiszen az iparág fejlődése révén mintegy 100 ezer új munkahely jöhet létre -tudtuk meg a Lounge Communication-től, a Konferencia kommunikációjáért felelős ügynökségétől.

Az EuroCloud Magyarország Egyesület szeptember 23-án tartotta meg az immár hagyományosnak számító konferenciáját. Bellák Zoltán, az egyesület elnöke ismertette az Európai Unió kutatását, amely szerint 2015 és 2020 között a felhőalapú technológiák hozzávetőleg 950 milliárd euróval növelhetik az Unió GDP-jét, mintegy 3,8 millió új munkahelyet hozva létre ezzel. Az elnök becslése szerint ez több száz milliárd forintos üzletet jelenthet hazánk számára is, amely jelentősen hozzájárulhat körülbelül 80-100 ezer új munkahely létrejöttéhez.

Takács Zoltán, a Telenor digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy egy digitális választóvonal küszöbén állunk: ma még gyerekek, de 4-6 év múlva már felnőttek lesznek azok, akik beleszülettek a felhőalapú világba. Számukra a bárhol és bármikor elérhető információ - legyen az egy zeneszám a Deezerről, egy videó a MyTV-ről vagy a YouTube-ról, vagy egy szócikk a Wikipediáról - már teljesen általános, magától értetődő lesz. Az ő generációjuk már most idegenkedik a nyomtatott újságoktól és a hagyományos tévécsatornáktól, hiszen nem értik, miért kellene várakozniuk valamire, ami a mobilinternet segítségével azonnal elérhető.

Mivel hamarosan nemcsak fogyasztók, hanem döntéshozók is lesznek a vállalatok egyre inkább az ő igényeiknek megfelelő, azaz személyre szabható, könnyen használható és mesterséges korlátoktól minél inkább mentes szolgáltatásokat próbálnak nyújtani ügyfeleiknek. Ezekre jó példa lehet a Deezer és MyTV online streaming szolgáltatások, illetve a korlátlan mobiltarifák is. A kerekasztal beszélgetés során Ablonczy Balázs, az SAP Hungary ügyvezetője kifejtette, egyre több jel mutat arra, hogy Európa gyorsított tempóban vesz részt a felhő technológiai fejlesztéseiben és példaként emelte ki, hogy egyre több szerverpark és adatközpont települ az öreg kontinensre, amelyben nekünk is részt kell vállalnunk.
(logsped)

2014.09.28.