Öt százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája
2016 január elsejével 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája. (MTI)
A Földművelésügyi Minisztérium kifejtette: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiskereskedelmi szereplők érvényesítsék az áfacsökkentést a végső fogyasztói árakban. Az intézkedés hatására a fogyasztók várhatóan 17 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak sertés tőkehúst.
Kedvezőbb áron lesz kapható például a kicsontozott comb és lapocka, csontos és csont nélküli karaj és tarja. Ugyanakkor a belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre - mint a kolbász, szalámi, párizsi, felvágottak - már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs.
Az FM kiemelte: az élő- és félsertés áfájának csökkentésekor szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a sertéságazat alapanyag-termelésében korábban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság megszűnt. Emellett nőtt a magyar élősertés- és tenyészállat-értékesítés, a sertéstartók és a sertések száma, egyúttal csökkent az élősertés importja - tették hozzá.
A minisztérium hasonlóan pozitív változásokra számít a jelenlegi áfacsökkentéssel, úgy véli, a sertéshús ellátási láncának további fehéredése várható. A tárca szerint az intézkedés a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, további célja a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzése, növekedésének elősegítése.
(logsped)
2016.01.03.
|