Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Az önkormányzati krízissegélyeket összevonják 2014-ben

Kapcsolódó oldal:  



Az önkormányzati krízissegélyeket összevonják 2014-ben

2014 év január 1-jétől összevonják az önkormányzatok által krízishelyzetben adható három támogatást - döntött az Országgyűlés hétfőn. (MTI)

A jogszabály szerint jövőre önkormányzati segély néven egységesül az átmeneti és a temetési segély, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás. A jogosultság jövedelemhatára a mindenkori nyugdíjminimum 130 százaléka, azaz jelenleg 37 ezer 50 forint lehet - azok kaphatnak tehát segélyt, akiknél az egy főre számított családi jövedelem nem éri ezt el.

A települési önkormányzatoknak legkésőbb az év végéig kell megalkotniuk az önkormányzati segély megállapításának, kifizetésének, folyósításának és a felhasználás ellenőrzésének szabályairól szóló rendeletet.

A jogszabály szerint önkormányzati segélyben elsősorban azokat részesíthetik, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező nem várt többletkiadások - betegség, haláleset, elemi kár elhárítása, illetve gyermekneveléssel összefüggő kiadások - miatt segítségre szorulnak.

Soltész Miklós szociális államtitkár a javaslat parlamenti expozéjában az összevonás előnyének nevezte, hogy áttekinthetővé válik a szabályozás, ugyanakkor csökkennek az adminisztrációs terhek, az állampolgároknak ugyanis csak egyszer kell benyújtaniuk kérelmüket. Hangsúlyozta azt is: nincs meghatározva a támogatás maximuma, így az egységesítés nem érinti hátrányosan a jogosultakat. (logsped)

2013.05.28.