Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Nyugdíj melletti munka 2015

Kapcsolódó oldal:  



Nyugdíj melletti munka 2015

Nyugdíj melletti munkavégzés esetén a meghatározott összegű nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem megszerzése után a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Az éves keretösszeg a 2015-évi minimálbér összegének 18 szorosa 1,890.00 forint forint forint.

A törvény nem tiltja meg a nyugdíj mellett végzett munkát, de szigorúan szabályozza azt. Külön megítélés alá esik az, az állampolgár, aki már kora alapján is jogosult az öregségi nyugdíjra és külön azok, akik még nem töltötték be az öregségi nyugdíj korhatárt, és nyugdíjukat egyéb jogcímen kapják. Ilyen jogcím lehet a korengedményes nyugdíj, bányásznyugdíj, a nők esetében természetesen a 40 éves jogviszony megléte miatt kapott nyugdíj, az előre hozott nyugdíj, illetve a csökkentett előre hozott nyugdíj. Mindkét esetre igaz, hogy amennyiben a nyugdíjas munkatevékenységet végez, és a munkaviszonyból származó, naptári év szerinti jövedelme meghaladja a minimálbér tizennyolcszorosát, akkor a keretszám átlépése utáni hónap első napjától a nyugdíj folyósítása szüneteltetésre kerül.

A rendelkezés szerint mindaddig, amíg a nyugdíjas adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el az ún. éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér - minimálbér - összegének tizennyolcszorosát, 2015-ben 105.000 forint x 18 = 1,890.000 forint), a keresete mellett a nyugdíjat is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetni. (logsped)

2015.01.04.