Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Az MKFE tiltakozik a Németországban bevezetett intézkedés ellen

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) tiltakozik a Németországban hatályba lépett intézkedés ellen, amely szerint a tegnaptól kezdve bírsággal sújtják a gépjárművezetőt és az őt alkalmazó céget, ha a heti, 45 órás pihenőidőt nem kereskedelmi szálláshelyen tölti.

Az MKFE tiltakozása nyomán a Nemzetközi Közúti Fuvarozási Unió (IRU) felszólította a német kormányt a rendelkezés végrehajtásának két hónappal történő elhalasztására. Az MKFE a helyzet rendezése érdekében kérte a magyar kormány és Magyarország németországi nagykövetségének segítségét is.

A magyar fuvarozók kényszerhelyzetbe kerültek. Belgium és Franciaország után most már Németország is bírságol, ha a sofőr a heti 45 órás pihenőidőt a kabinban tölti. A protekcionista rendelkezés többlet költségeket okoz a magyar fuvarozóknak, ami magyar vállalkozások százait, munkahelyek ezreit szüntetheti meg.

A gépjárművezetők egyébként nem hagyhatják el a járművet a pihenő időre sem, mert a szállított milliós értékek őrzés nélkül a dézsmálók zsákmányává válnának. Ráadásul a kamionok kabinja ma több komfortot biztosít a sofőrnek, mint egy átlagos szálloda. A szállás- és parkolási díjak miatt a vállalkozások kénytelenek lesznek a fuvardíjaikat 3-5%-kal növelni. Ezen díjak miatt éves szinten nagyságrendileg 21-37 Mrd Ft többletköltség keletkezik a magyar fuvarozó vállalkozásoknál. Ez hozzáadódna a már korábban bevezetett nyugati minimálbér előírások 15-30%-os díjemelést indokló hatásához. A két hatás együttesen jelentős piacvesztéshez vezethet.

A német autópályák mellett nem épültek erre a célra alkalmas, őrzött, biztonságos kamionparkolók, sem a sofőrök szállását biztosító létesítmények. A legnagyobb nemzetközi fuvarozói érdekképviselet (IRU) adatbázisa Németországban 352 kamionparkolót tart nyilván, amelyből csak 82-ben van szálláslehetőség, 41 őrzött és csupán 13-ban biztosított egyszerre a szállás és a minimális szintű őrzés. Ez a szükségletek töredékére sem elég.

A végrehajthatatlan intézkedés egyetlen célja a magyar vállalkozók kiszorítása a piacról, mivel az előírás betarthatatlan, és annak bevezetése ellentmond az Európai Unió az áruk és szolgáltatások szabad áramlásával kapcsolatos alapértékeinek
(logsped)

2017.05.26.