Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Mentősáv az osztrák autópályákon 2012-től

Kapcsolódó oldal:  



Mentősáv az osztrák autópályákon 2012-től

Az osztrák autópályákon és autóutakon 2012 januártól kötelező lesz torlódás esetén mentősávot kialakítaniuk az autósoknak, hogy biztosítsák a mentőjárművek gyors helyszínre érkezését. (MTI)

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása értelmében a mentősáv (Rettungsgasse) kialakításához kétsávos útszakasz esetén a belső sávban balra, a külsőben jobbra kell félrehúzódniuk a gépkocsiknak. Három- vagy többsávos autópályán, illetve autóúton a legbelső és az attól jobbra eső kocsisor között kell a szabad területet kialakítani. Ennek érdekében a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra félrehúzódva kell szabad elhaladást biztosítaniuk az autósoknak a mentők és a tűzoltók számára.

Ha szükséges, a jobbra lehúzódók a leállósávot is igénybe vehetik.

Mentősáv az osztrák autópályákon


A mentősáv átlagosan négy perccel rövidíti meg a mentés időtartamát, így akár negyven százalékkal is javíthatja a balesetet szenvedettek túlélési esélyeit - közölte az osztrák közlekedési minisztérium. Eddig leginkább a leállósávban közelítették meg a mentőszolgálatok a balesetek helyszínét, de ez sokszor balesetveszélyes - olvasható az ÖAMTC osztrák autóklub honlapján.

Az osztrák autópálya-kezelő vállalat (ASFINAG) rádiós és televíziós kampányt indított, emellett plakátokon és az autópályák információs tábláin is figyelmeztet az új szabályra. Az ÖAMTC a klubtagok mellett külföldi partnerei figyelmét is felhívta az előírásra.

Aki az előírás be nem tartásával a mentőszolgálatok járműveit akadályozza, annak megközelítőleg 2200 euró bírsággal kell számolnia.

Több Ausztriával szomszédos országban - Németországban, Svájcban, Csehországban és Szlovéniában - már korábban bevezették a mentősávot. (logsped)

2011.12.25.