Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Mentők irányítása GPS-l Debrecenben

Kapcsolódó oldal:  Mentők irányítása GPS-l Debrecenben

Az országban elsőként az észak-alföldi mentősök kezdték el használni azt az új műholdas GPS alapú, rádiós kommunikációs rendszert, amely jelentősen megkönnyíti a munkájukat, és rövidíti a betegekehez, balesetekhez való kiérkezési időt

A debreceni mentőközpont is rákapcsolódott GPS a hálózatra, így emelkedett az életmentés esélye az Alföldön.

A tájékoztatón a mentésvezető bemutatta a rendszert.

A négyes mentőkocsi e pillanatban a Móricz Zsigmond úton halad 53 kilométeres sebességgel, üresen - ezt a képernyőről állapította meg Nagy István mentésvezető. Látják a teljes gépkocsiparkot, és döntéseket hozhatnak arról, egy-egy helyszínre honnan induljon a kocsi, hogy a leghamarabb érjen céljához. Behozhatják más városok térképét is a debreceni képernyőre. És más mentőhálózatok pillanatnyi állapotát is megjeleníthetik. Így adott helyzetben a Püspökladányba kell indulni, eldönthetik, hogy Debrecenből vagy Karcagról küldjék a kocsit.

Látják a helikoptert is, sőt, a beteg otthoni ágyán fölvett EKG-eredményt is rögtön átjátszhatják a kórház kardiológiai intenzív osztályára. Eddig a mentévezető memóriájára volt bízva, hogyan irányítható a legrugalmasabban a kocsik mozgása. Most digitális szisztéma segíti az életmentést. ( MR1)
2008.07.23.