LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Megegyezés a fuvarozókkal

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal:   Szállítás, Fuvarozás   

Megegyezés a fuvarozókkal

Megegyezett a kormány a fuvarozókkal: a magas gázolajár miatt kialkudott intézkedések a költségvetés 7-9 milliárd forintjába kerülnek. A változásokat mindenki megérzi majd, mert a kabinet szűk körben szombaton is szabad utat ad a kamionközlekedésnek.

Hétpontos megállapodást kötöttek a kormánnyal a fuvarozók. A hat szakmai érdekvédelmi szervezet vezetői négy hétig tartó egyezkedés után szerdán írták alá a megállapodást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében a Parlamentben. A kormány milliárdokat áldoz a kamionosok tiltakozó akcióinak elkerülésére. A fuvarozók győzelme mégsem teljes: legfontosabb követelésük teljesítését, az üzemanyagok jövedéki adójának visszatérítését a kormány csak feltételekkel vállalta.

- Külföldi fuvarból szombaton is hazaérhetnek a kamionosok.

- Csökken a jövedéki adó, vagy helyette közteher-kedvezményt kapnak a fuvarozók.

- Újragondolják a közlekedési bírságolás szabályait.

Összességében 7-9 milliárd forint a fuvarozók érdekvédelmi szervezeteivel kötött megállapodás ára - jelentette ki a megállapodás aláírását követően Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint az egyezség egyik legfontosabb pontja az elszabadult üzemanyagárak ellentételezését szolgálja, és biztosítja, hogy a szakvállalkozások ne kényszerüljenek továbbhárítani a drágulást.

Mint mondta, a kormány mozgástere kicsi a fuvarozók által kért jövedékiadó-csökkentésben, mindenesetre az általuk használt gázolaj kedvezményes elszámolásának bevezetéséhez az Európai Unió felmentését kérték. Ha Brüsszel jóváhagyná a magyar kérést, akkor a fuvarozók a jelenlegi, literenként 85 forint jövedéki adóból legfeljebb 9,20 forintot igényelhetnek majd vissza. Úgy tudjuk, az ezt szolgáló intézkedések önmagukban 4-4,5 milliárd forint terhet jelenthetnek a költségvetésnek.

A kormány 2009 januárjáig vár az EU döntésére. Ha a válasz elutasító lesz (erre az eddigi brüsszeli nyilatkozatok szerint jó esély van), akkor az adócsökkentés helyett a szakvállalkozások a járműveik után befizetett gépjárműadó egy részét igényelhetik vissza, és az ötezer köbcentiméternél nagyobb motorú gépkocsikra a vagyonszerzési illetéket is mérsékelnék. A visszatérítés a központi költségvetést terhelné, az önkormányzatok kasszáját nem érintené. A kormány azt is vállalta, hogy 2010-től az Európai Unió tagállamaiban alkalmazott minimális jövedéki adót fizetteti a fuvarozókkal (ehhez már nem kell Brüsszel jóváhagyása).

A megállapodás része, hogy a fuvarozók a szakképzési járulék egy részét a munkatársaik C és D kategóriás gépjármű-vezetői engedélyének megszerzését szolgáló képzésekre fordíthatják. A Munkaerő-piaci Alap az idén erre a célra egyszeri 150 millió forintos keretet biztosít.

Döntés született arról is, hogy 2009-re veszteségenyhítési program készül. A mintegy 4,5 milliárd forint költséggel járó program technikai lebonyolításáról július végén kezdődnek a tárgyalások - tudtuk meg Dittel Gábortól, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete, a NIT Hungary ügyvezető főtitkárától. A szakmai érdekvédők eredményeik közé írhatják a hétvégi kamionstop szabályainak rugalmasabbá tételét is. A nemzetközi fuvarokról hazatérő, az eddig szombaton és vasárnap tétlenségre kárhoztatott kamionok a megállapodás szerint a tilalmi időszakban telephelyükig közlekedhetnek.

A kormány azt is vállalta, hogy július végén munkacsoportot állít fel a közlekedési bírságolási rendszer felülvizsgálatára, a jogszabály-módosításokat pedig legkésőbb december 31-ig kezdeményezik. A megállapodás szerint az elektronikus útdíj bevezetésének előkészítésében is kikérik majd a szakmai szervezetek véleményét, és a megtett úttal arányos díjakat alkalmazó rendszerben a gyakori úthasználók kedvezményeket kapnak.

Néhány kérdésben a szerdai aláírás után is tovább folynak majd az egyeztetések. Így például megbeszélések tárgya lesz a 30 napos fizetési határidő jogszabályi meghatározása az ágazatban, a környezetvédelmi célú járműberuházások támogatása, egy speciális - a fuvarpiaci árakat figyelő - monitoring- rendszer bevezetése, az új tehergépkocsik első forgalomba helyezéséről rendelkező szabályok újragondolása, a közlekedési hatósági eljárások díjainak mérséklése.

Mindezért cserébe a fuvarozók békét ígértek: érdekképviseleteik vállalták, hogy a tárgyalt témakörökben egyetlen tiltakozó demonstrációt sem szerveznek és nem is támogatnak. Kivétel a jövedéki adó ügye, amelynek mérséklése érdekében fenntartják a jogot, hogy az EU döntéshozóinak irányuló nemzetközi akciókhoz csatlakozzanak. (nol)
2008.06 26.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped