Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Február elsején elindult a Fészekrakó program, mellyel a fiatalok lakáshoz jutását szeretné segíteni a kormány.

A harmincmilliárd forintba kerülő program állami garanciavállalással, félszocpollal és lakbértámogatással segítené a lakásvásárlást.

Februártól elindult a Fészekrakó Program, aminek keretében változik a lakástámogatási rendszer több eleme, emelkedik például a gyermekek után igényelhető, szocpolnak nevezett lakásépítési kedvezmény. Viszont a maximum 400 ezer forintos áfavisszatérítés megszűnik és adóvisszatérítés is csökken.

A program - amely a szociálpolitikai támogatás (szocpol) emelésén túl az állami kezességvállalási lehetőséget és a lakbértámogatási programot foglalja magában - mintegy 80-90 ezer családnak, 300 ezer embernek jelenthet azonnali megoldást lakásproblémájára.

Szocpol emelkedés mértéke

- egy gyermek után a jelenlegi 800 ezer forintról 900 ezerre,
- két gyermek után 2 millióról 2,4 millióra,
- három gyermek esetében 3,2-ről 3,8 millióra,
- míg négy gyermek után 4-ről 4,6 millió forintra emelkedik.

A teljes program értéke 30 milliárd forint, ebből a szocpol emelés 6,5 milliárd forint, a félszocpol bővítése 8,8 milliárd forintos költségvetési terhet jelent. Ezen kívül a panelfelújítási programra további 8 milliárd forintot szánnak, amiből 27 ezer lakás felújítása oldható meg.

A Fészekrakó-program mellékhatásaként február elsejétől minden állami támogatással segített lakásberuházás legalább 70 százalékáról az adóhatóság által minősített vállalkozótól származó számlát kell bemutatni - új lakás vásárlása esetén az erről szóló számla, használt lakás megvétele esetén a tulajdoni lap elegendő lesz. (Az új szabály csak a február elsejét követően igényelt támogatás, illetve hitel esetében érvényes.) Az intézkedés azokat érinti, akik maguk építenek - felújítanak vagy korszerűsítenek.

A bankoknak a február elsejét követően benyújtott igénylések esetén a támogatások (a szocpol) kifizetése, hiteleknél az utolsó részlet átutalása előtt meg kell követelniük az ügyfelektől a számlák bemutatását.

Addig nem is folyósíthatják a szükséges összeget, amíg meg nem győződtek arról: az APEH által elfogadott építőipari cégek számláival igazolta ügyfelük a költségeket. A hitelintézetek ugyan nem vizsgálják a számlák tartalmát, de csak olyat fogadhatnak el, amelynek kibocsátója a számla kibocsátásakor adóalanyként szerepelt az APEH nyilvántartásában.

Állami kezességvállalás

Az állami kezességvállalás célja, hogy azoknak segítsenek, akik kis önerővel rendelkeznek, a hitelező bankok számára nem tudnak elegendő megtakarítást felmutatni, de képesek a hitel törlesztésére.

A lehetőséget 30 év alatti párok, házaspárok, gyermeket egyedül nevelők vehetik igénybe, ha lakással nem rendelkeznek. Használt lakás vásárlásánál a fővárosban 12, vidéken 8 millió forintig, új lakás esetében Budapesten 15, vidéken 12 millió forintig igényelhető az állami kezességvállalás, amihez a legkedvezőbb kamatozású, forint, vagy devizahitel társul.

Tíz évig nem eladható

A tervek szerint az állami kezességgel megvásárolt lakások értékesítését 10 évig korlátoznák.

Félszocpol használt lakás vásárlás esetén

A félszocpolt használt lakás vásárlására igényelhetik 30 év alatti gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, illetve gyermeküket egyedül nevelők.

A kedvezmény nem lehet nagyobb a vételár 80 százalékánál,

- egy gyermek után 450 ezer,
- kettő után 1,2 millió,
-három gyermek esetében 1,9 millió,
- négy gyermeknél 2,3 millió forint.

Lakás akár önerő nélkül - garancia a közalkalmazottaknak

A program talán legfontosabb eleme, hogy a 35 év alatti házastársak, élettársi közösségben élők, illetve gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő szülő akár önerő nélkül is lakáshoz juthatnak. A kiszemelt ingatlan megvásárlásához szükséges önerőt ugyanis a lakásépítési támogatásból lehet finanszírozni, a fennmaradó részt pedig kölcsönként lehet felvenni. Korábban a bankok csak a hitelfedezeti érték bizonyos hányadát finanszírozták, az ezt meghaladó részre vonatkozik februártól az állami garancia, melynek éves díja 2 százalék. Ezt, illetve a deviza alapú hitelek árfolyamkockázatát a kormány átvállalja. A jövő hónaptól a közalkalmazottak, a bírósági és ügyészségi dolgozók lakáskölcsöneire is garanciát vállalt a kormány. Ez a kedvezmény eddig csupán a köztisztviselőknek és fegyveres testületek tagjainak járt. A lépéssel közel 600 ezer közalkalmazott kaphat kedvezőbb feltételekkel hitelt. A kedvezmény azonban csak a kamattámogatott hitel jelzáloggal nem biztosított részére szól, az igénylő közalkalmazotti munkaviszonyának fennállásáig mentesül a garanciadíj megfizetése alól, ennek megszűnése után viszont köteles lesz kifizetni ezt az összeget.

A lakbértámogatási program

A lakbértámogatási programról Kolber István elmondta, hogy azzal a gyermeket nevelő rászoruló családokat kívánják támogatni. A támogatás mértéke a lakbér 30 százaléka, de legfeljebb havi 7000 forint lehet, amit az önkormányzat ugyanennyivel egészíthet ki. A lakást nem csak az önkormányzattól, de magánszemélyektől is bérelhetik a támogatást igénylők.

Ez azt jelenti, hogy összesen 14 ezer forinttal, de legfeljebb az albérleti költség 60 százalékával mérsékelhető a bérleti díj. Ezt a dotációt kizárólag olyanok vehetik fel, akik nem állami vagy önkormányzati bérlakásban élnek. A támogatás további feltétele, hogy a támogatottak jövedelmi és vagyoni helyzete nem lehet magasabb a gyermekvédelmi támogatásnál meghatározottaknál.

A bérlakásokhoz kapcsolódó intézkedés az is, hogy az eddigi 25 százalékos adófizetési kötelezettség alól mentesül az ingatlantulajdonos, aki legalább öt évre adja bérbe lakását, ha cég adja ki az adott ingatlant, akkor elég három évre szóló bérleti szerződést kötni.

Kizárólag akkor érvényes ez a kedvezmény, ha a tulajdonosok az önkormányzaton keresztül adják bérbe ingatlanaikat. Így az ingatlanfejlesztők hasznosítani tudják kevésbé eladható lakásokat, amelyeket a három év letelte után új ingatlanként értékesíthetnek. Ennek köszönhetően a leendő vevők jóval kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá a szóban forgó lakáshoz.

A Bankok lakáshitellel kapcsolatos kedvezményei

Az OTP februártól 0,5 százalékponttal, 4,49 százalékra mérsékelték az új lakásra felvehető, 5 éves fix kamatperiódusú hitelek kamatlábát a forrásoldali és a kiegészítő kamattámogatású hitelek körében egyaránt.

Az FHB bevezette az első években csökkentett havi törlesztőrészlet.

A legalább 10 éves futamidejű lakáshitelek esetében választható a csökkentett induló összegű törlesztés, ahol a futamidő első, második, harmadik vagy ötödik évének végéig a rendes kamattörlesztés mellett tőketörlesztésként csupán egy jelképes összeget (100 Ft) kell fizetni. (NSZ,NG)

Fészekrakó ügyfélszolgálati iroda

Elsősorban a Fészekrakó programról tájékoztat az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) első, Budapesten, a Vörösmarty téren megnyílt ügyfélszolgálati irodája. Az irodában az államilag támogatott lakáshiteleket nyújtó pénzintézetek szakemberei - heti rotációs rendszerben váltva egymást - adnak tájékoztatást az érdeklődőknek.

A fészekrakó ügyfélszolgálat nemcsak személyesen, hanem a 06-1-441-1995-ös és a 06-1-441-1996-os telefonszámokon is elérhető minden hétköznap, munkaidőben.

A kérdéseket e-mailben is várják a feszekrako@oleh.hu címen.

Fészekrakó módosítása

Alig egy hónap múltán módosították a Fészekrakó-programot. A bankszövetség jelzésére végrehajtott változtatás apró korrekciónak tűnik, de az eddigi szabály sok félreértésre adott okot a fiatalok lakáshitelezésében.

Az állami garanciavállalásról szóló eredeti kormányrendelet ugyanis úgy fogalmaz, hogy új lakás építése vagy vásárlása esetén a telekár nélkül számított, általános forgalmi adót tartalmazó építési költség vagy vételár nem haladhatja meg Budapesten, illetve a megyei jogú városokban a 15 millió, vidéken pedig a 8 millió forintot. Egyes pénzintézetek ezt úgy értelmezték, hogy a vételár telekhányadára nem vehető igénybe a konstrukció. Így a támogatott hitel összege akár 30-40 százalékkal is kevesebb lehetett, az önerő pedig a minimális tíz százalékról a standard lakáshiteleknél szokásos 40-60 százalékra emelkedett.

A februárban megjelent módosítás pontosabban fogalmaz: a kölcsön nem haladhatja meg az ingatlan - telekárral növelt - áfás árának, építési költségének 90 százalékát. A hitelkérelem módosításánál tehát a telekár nélküli, az önrész, hitelösszeg kiszámításakor a telekárral növelt vételárat kell figyelembe venni.

A Fészekrakó-program keretében vásárlók így Budapesten 20 milliós ingatlant is vehetnek, de a hitel összeg nem haladhatja meg a 15 millió forintot.

Szigorították a Fészekrakót

A lakástámogatásokról szóló rendelet módosítása augusztus 11.-től hatályos. A szinte titokban meghozott szigorító döntés hivatalos indoka a visszaélések visszaszorítása - írja a Népszabadság.

A Fészekrakó programra szánt támogatási keretet ugyanis rosszul becsülték meg, így a kormánynak még 13 milliárd forintot kellett hozzáadnia az eredetileg alig hétmilliárdos kerethez - írja a Népszabadság.

A többletkiadás indokai között csak a visszaélések szerepelnek. A bevezetés időpontja, február eleje és július vége között ugyanis majdnem 7500-an igényeltek félszocpolt, összesen 8,8 milliárd forint értékben.

A szigorítás alapját mindenesetre azok az élelmes nagycsaládosok jelentik, akik kis értékű, meglehetősen leromlott állapotú ingatlanokat vásároltak meg feltűnően magas összegért. A félszocpol egy gyermeknél 450 ezer forint, kettőnél 1,2 millió, három esetében 1,9, négynél pedig 2,4 millió forint. Az eredeti szabályok szerint a vissza nem térítendő támogatást 35 év alatti párok kaphatják, az egyetlen korlát az, hogy az ingatlan értékének 80 százaléka lehet csak támogatás.

A lap szerint kedd óta az a változás, hogy legalább egyéves élettársi kapcsolatot kell igazolni a félszocpol kedvezmény felvételéhez, továbbá új követelmény az is, hogy a lakás legalább komfortos legyen - így akadályoznák meg azt, hogy a nagyon leromlott állapotú házakra vegyenek fel támogatást. A módosítással a bankok is egyetértettek.

Az új rendeletbe azonban bekerült egy furcsa korlátozó mondat is. A Fészekrakó-programban a fiatalok otthonteremtési támogatásával vásárolt lakás vételára "nem lehet több sem az illetékes önkormányzat jegyzője által kiadott értékbizonyítvány szerinti értéknél, sem a hitelintézet által megállapított forgalmi értéknél".

Telekes György, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal főosztályvezető-helyettese a módosítást a visszaélések korlátozásával indokolta. "Az önkormányzati és a banki kontroll azt szolgálja, hogy ne lehessen értéktelen lakások dupla, vagy tripla árú ál-adásvételével kicsalni az állami támogatást" - idézi a főosztályvezetőt a lap. Telekes azt is elismerte, valóban nem szerencsés, hogy a félszocpolt igénylőknek a banki értékbecslés mellé még egy dokumentumot is be kell szerezniük. Jobb lett volna, ha a rendelet nem egymás mellett, hanem vegymás kiegészítőjeként követeli meg valamelyik igazolást.

Szigorodott az építkezések ellenőrzése( 2005 09 01 )

Az APEH e héttől követelheti a kivitelezési jogosultság igazolását, a műszaki vezető, az építési, műszaki ellenőr és az építkezés adatait is

E hét elejétől számon kérheti az adatbejelentést a 10 millió forint feletti értékű építkezések kivitelezőin és építtetőin az adóhatóság - írja a Napi Gazdaság.

Az APEH követelheti a kivitelezési jogosultság igazolását, a műszaki vezető és az építési, műszaki ellenőr és az építkezés adatait is. A legérdekesebb részlet a beruházás összértéke, hiszen alig akad olyan projekt, ahol a számlák összértéke megegyezik a tervezett költségvetéssel. Az időközben bekövetkezett változásokat a továbbiakban haladéktalanul be kell jelenteni az APEH-nek. Az építtetőnek legkésőbb a kivitelezés megkezdése előtt nyolc nappal eleget kell tennie adatszolgáltatási kötelezettségének. A beadványt az építésügyi hatóság három munkanap alatt megvizsgálja és további 8 napos határidővel hiánypótlást kérhet. Ennek elmulasztása esetén a hatóság 15 napon belül megtilthatja az építkezést. Bírságot akkor szabhat ki a hatóság, ha bejelentés vagy hiánypótlás nélkül indult meg a munka, vagy ha nincs, illetve nem megfelelő tartalmú az építési napló.

Az adóhatósági űrlap - amely később elérhető lesz az interneten is - várhatóan csak a jövő hétre készül el, addig tetszőleges formában lehet eljuttatni az adatokat az APEH-nek. A szigorításokat előíró rendeletet a jogalkotók főként a feketemunka és a feketegazdaság visszaszorításával indokolják, de emellett az adóhivatal új adatbázishoz jut a vagyongyarapodási vizsgálatokhoz is.

A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy a szabálytalanságok miatt kiszabható bírságok mértékéről külön rendelet készül majd, amelynek tervezetét az Országos Lakás- és Építésügyi Hatóság (OLÉH) a napokban juttatta el a kormányhoz. A bírság az ingatlan méretétől és a szabálysértéstől függ majd, így mértéke elérheti a milliós nagyságrendet is. A feketemunka kifehérítését szolgálhatja az is, hogy nemsokára elkészül az építőipari ágazati kollektív szerződéshez kapcsolódó, iránymutató jellegű bértarifa-táblázat, amely az egyes munkakörök legalacsonyabb bérezését rögzíti majd.

Felemelték a korhatárt a Fészekrakó programhoz (2005. 10. 24.)

A kormány felemelte az otthonteremtő program korhatárát, így november elsejétől a 30 és 35 év közötti önerővel nem rendelkező fiatal párok és a gyermeküket egyedül nevelő szülők is részt vehetnek a Fészekrakó programban.


(logsped)

Utolsó frissítés: 2005.10.24.