Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Közel 1,7 milliárdos fejlesztés a nyíregyházi papírgyárban

Befejeződött az osztrák érdekeltségű Dunapack Papír és Csomagolóanyag Kft. nyíregyházi gyárának közel 1,7 milliárd forint értékű technológiai fejlesztése. (MTI)

A beruházást Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter adta át pénteken a szabolcs-szatmár-beregi üzemben. Az avatáson - melyen részt vett Cord Prinzhorn, az ausztriai anyavállalat, a Prinzhorn Holding vezérigazgatója is - a miniszter hangoztatta: a jövőben a "napról napra jobbnak lenni" törvényszerűségnek kell mozgatnia a magyar gazdaságot is, hogy a kormány kiemelt célja, az ország újraiparosítása, a versenyképesség erősítése és a foglalkoztatás bővülése megvalósulhasson.

Hozzátette, hogy ehhez a fejlesztési források is rendelkezésre állnak majd, hiszen az európai uniós és nemzeti támogatások 60 százalékát használhatják fel a beruházók szemben a korábbi időszak 17 százalékával.

Seszták Miklós elmondta, hogy 2015-ben 2100 milliárd forint uniós forrást szeretnének lehívni, és ezzel párhuzamosan megnyílnak a 2014 utáni fejlesztési időszak keretei is.

Galambos Attila, a nyíregyházi gyár ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy az 1,7 milliárdos innovatív fejlesztéshez 851,4 millió forint európai uniós támogatást nyertek az Új Széchenyi-terv keretében. A projekt megvalósítása során korszerű nyomda- és papíripari gépeket vásároltak és állítanak üzembe.

Az 1972 óta működő, jelenleg 187 dolgozót foglalkoztató üzem új, Kelet-Európában egyedülálló flexografikus nyomdagépet kapott, amely hétrétegű hullámpapír feldolgozására alkalmas, gyártás közben ragasztja és nagy sebességgel tűzi is a dobozokat.

Egy másik, új nyomdagéppel négyszínnyomásúra bővíthetik előállított termékeiket, a tekercsváltó és -tartó gépek beszerzésével pedig csökkenthetik a gyártás közbeni selejt mennyiségét, továbbá megújították az anyagmozgató és csomagolórendszert is.

A fejlesztések az eddigi évi 100 millió négyzetméter, 55 ezer tonnányi papírtermék-előállítást 15-20 millió négyzetméterrel növelik. A flexotechnikára építve pedig 3000-ről 3250-re emelhetik a gyártott termékféleségeket.

A nyíregyházi papírgyár elmúlt évi árbevétele a gyorsmérleg még nem végleges számai szerint 12 milliárd forint körüli volt, s az idén ezt az összeget a fejlesztés eredményeként jelentősen növelhetik.

Az avatáson Cord Prinzhorn kiemelte: a 13 országban gyárakat működtető osztrák holding termelésében jelentős szerepet játszik a nyíregyházi üzem, amelynek fejlesztéséhez mintegy 700 millió forint saját forrást biztosítottak. A beruházás növeli a nyírségi gyár versenyképességét a kelet-európai térségben, az üzem megtarthatja piacvezető szerepét a hullámpapíralapú csomagolóeszközök gyártójaként.
(logsped)

2015.01.24.