Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



A kötelező biztosítás (kgfb) év közben is változhat 2013-tól

Kapcsolódó oldal:  



A kötelező biztosítás (kgfb) év közben is változhat 2013-tól

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely alapján, 2013. januárjától évente akár többször is módosíthatják kötelező gépjármű-felelősség biztosítási(kgfb) díjaikat a biztosító társaságok. A 2012. október 30-áig meghirdetendő díjtarifát az eddigieknek megfelelően 2013. január elsejétől kell alkalmazni.

Az Országgyűlés a napokban fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely 2013.januártól lehetővé teszi a többszöri díjhirdetést a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál. Az eddigi szabályozás szerint a biztosítók a teljes következő naptári évre az előző év október 30-ig hirdették meg díjtarifáikat, ez egyben a mindenkori kgfb-kampány kezdetét is jelentette.

A 2013 januárjától bevezetendő új rendszer lehetővé teszi, hogy a biztosítók év közben is tetszőleges gyakorisággal változtathassanak a mindenkori kgfb-díjaikon, amelyeket azonban legalább hatvan nappal az alkalmazás előtt meg kell hirdetniük.

Mivel az új rendszer 2013. január elsejével működik majd, a törvénycsomag korábban hatályba lépő paragrafusai külön rendelkeznek az idei kgfb-kampányról is.

Eszerint a 2012. október 30-áig meghirdetendő díjtarifát az eddigieknek megfelelően 2013. január elsejétől kell alkalmazni, az év utolsó két hónapjában zajló kampányban viszont már idén sem lehet 2013. március 1-jét követő időszakra kötelező biztosítást kötni.

Fontos kiemelni, hogy a megkötött kötelező biztosítási szerződések díja egy éven keresztül változatlan marad.

Az év közben meghirdetett új díjak tehát csak a soron következő biztosítási évfordulótól érvényesek a jövőben is. (logsped)

2012.10.24.