Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Korengedményes nyugdíj 2009

Kapcsolódó oldal:  



Megmarad, de szigorodik a korengedményes nyugdíj 2009 -ben

Megmarad, de szigorodik a korengedményes nyugdíj 2009 -ben

A korábbi szándék ellenére jövőre nem szűnik meg a korengedményes nyugdíj, de igénybe vételének szabályai szigorodnak - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.

Az államtitkár elmondta: a kormány szerdán módosította a korengedményes nyugdíjra vonatkozó rendeletet, az új szabályok egy évig lesznek érvényben.

2009. január 1-től mindkét nem 57 évesen kérheti a korengedményes nyugdíjazást, ha az előrehozott öregségi nyugdíj esetén 40, a csökkentett előrehozott nyugdíj esetében pedig 37 éves szolgálati idővel rendelkezik.

A korengedményes nyugdíjat a 62 éves öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 évvel akkor lehetett igénybe venni, ha erről a munkáltató és a munkaadó egyezségre jutott, és a munkáltató vállalta, hogy az előrehozott korhatárig előre, egy összegben befizeti a munkavállaló nyugdíját a nyugdíjalapba - jelentett ki Korózs Lajos.

Hozzátette: ez a lehetőség továbbra is fennáll majd, ám változik az igénybevételhez szükséges szolgálati idő. Eddig az előrehozott öregségi nyugdíj esetében elegendő volt 38 évnyi, a csökkentett előrehozott nyugdíj esetében pedig 33 évnyi szolgálati idő.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) múlt pénteken úgy foglalt állást, hogy a következő fél évben mindhárom oldal az egész korengedményes, korkedvezményes nyugdíjrendszert áttekinti - közölte az államtitkár. A kabinet azért kezdeményezte az OÉT ülésén a korengedményes nyugdíj 2010-ig való fenntartását, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ezzel is segítse azokat, akiknek a munkahelyük elvesztése esetén a korengedményes nyugdíj biztosítja a megélhetést - tette hozzá.

A korengedményes nyugdíj feltételeinek módosítása

A korengedményes nyugdíj intézménye lehetővé teszi a munkavállaló és a munkáltató törvényes megállapodását a 62 éves öregségi nyugdíj korhatár előtt 5 évvel. A munkavállaló és a munkáltató közösen megegyeznek a felmondás körülményeiben és a munkáltató vállalja, hogy az előrehozott korhatárig - nők esetében 59, férfiak esetében 60 éves korig - előre, egy összegben befizeti a munkavállaló nyugdíját a társadalombiztosítási nyugdíjalapba.

Az eddigi szabályozás szerint az előrehozott öregségi nyugdíj esetén 38, csökkentett előrehozott nyugdíj esetén pedig 33 év a szükséges szolgálati idő. A módosítás szigorítja a korengedmény szabályait, 40 illetve 37 évre emeli a szükséges szolgálati időt, összhangot teremtve a nyugdíjtörvény 2009 évi szabályaival.

Jelenleg kb. 8-9 ezer fő kap ilyen nyugdíjat.

A módosítás eredményeként a korengedményes nyugdíj intézménye még egy évig igénybe vehető. A nyugdíjkorhatár előtt álló, hosszabb szolgálati idővel rendelkező munkavállalók számára 2009 folyamán továbbra is a foglalkoztatási feszültségek kisebb konfliktust jelentő megoldása lehet. A nők számára is lehetővé válik az igénybevétel, mert az előrehozott nyugdíj korhatára 57 évről 59 évre nő. Ugyanakkor a szükséges szolgálati idő megemelése szűkíti azok körét, akik élhetnek ezzel a lehetőséggel.

2010. január 1-jéig a munkavállalók és munkáltatók új megállapodást köthetnek. A nyugdíjbiztosítási szervekhez addig benyújtott megállapodások alapján a korengedményes nyugdíjat meg kell állapítani, a megállapított nyugdíjat pedig továbbra is folyósítani kell. (SZMM)

További információk:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium  



2008.12.24.