Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Konténervonat

Tovább indult Záhonyból a Németországba tartó konténervonat

A hatósági vizsgálatok után január 23-án, szerdán reggel befutott Eperjeske-rendező pályaudvarra a Kínában feladott, s Németországba tartó konténereket szállító vonat. Mindössze félóra alatt rakták át a tizenkét konténert a széles nyomtávú (ukrán széles nyomtáv 1520 mm) vagonokról, az Európában használatos normál (1435 mm) nyomtávolságú tehervagonokra, majd déli tizenkét órakor elindult a szerelvény a MÁV vonalain Németország felé.Kép: Népszabadság


A Vám és Pénzügyőrség munkatársai a széles nyomtávú vagonokon vizsgálták meg a sértetlen állapotban megérkezett konténerek azonosító adatait, majd két konténert tételesen is átvizsgáltak és mindent rendben találtak. A több mint 30 tonnás szállítmány megfelelő mennyiségben, sértetlen állapotban tette meg a közel 11 ezer kilométeres utat. A hatósági vizsgálatok után a konténereket lezárták. Az átrakással a daruk 30 perc alatt végeztek. A záhonyi átrakó körzetből 12.00-kor elindult a szerelvény a német célállomás felé.

Amint az ismeretes, a MÁV Zrt. és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV Zrt.) szállítmányozási és külkereskedelmi kapcsolatait felhasználva, hosszú egyeztetés eredményeként 2008. január 9-én indult el az első konténervonat Kínából. A tesztjelleggel indított szerelvény jelenleg 12 konténert szállít. A fuvaroztató és a feladó cégek folyamatosan figyelemmel kísérik a konténerek útvonalát, mérik a különböző vasútforgalmi, üzemi időket, s az egy nap alatt megtett szállítási távolságokat.

Amennyiben a tesztüzemben indított konténervonat beváltja a hozzáfűzött reményeket, akár már februártól hetente egy, majd a nyár derekára várhatóan hetente öt konténer vonat is érkezhet Kínából a Záhony-Port Zrt. átrakó-pályaudvaraira. Így hetente 300-400 konténer is átrakásra kerülhet, illetve szükség esetén akár 1000 konténer is tárolható a Záhony Átrakókörzet munkaterületein. (logsped)
2008.01.24.