Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A kiskereskedelmi ingatlanpiacon fordulat történt 2011-ben

Kapcsolódó oldal:  



A kiskereskedelmi ingatlanpiacon fordulat történt 2011-ben

A Colliers International legfrissebb kereskedelmi piaci jelentéséből kiderül, hogy a 2008 és 2009-es válságévek után a magyarországi kiskereskedelmi ingatlanok piaca stabilizálódott 2010-ben, amint a piaci szereplők alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. A 2006 óta tartó folyamatos kiskereskedelmi forgalom csökkenés most végre megállt és a piacon a fordulat lassan, de biztosan kezd formát ölteni.

"A bérleti díjak csökkenése sok piaci szegmensben megállt, de a bérlők továbbra is óvatosak maradnak és a legjobb forgalmat generáló üzleteikre koncentrálnak, valamint ahol szükséges csökkentik a bérelt terület méretét. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a piaci pozícióra, nyereségességre és a lokációra." - mondta Csörgő Anita, a Colliers International kiskereskedelmi üzletág-igazgatója.

A belföldi kereslet a fordulat jeleit mutatja, a statisztikai adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom július óta növekszik év/év alapon. 2010-ben összességében várhatóan stagnálást fognak mutatni az adatok, ami pozitív jelnek tekinthető az elmúlt öt év folyamatos csökkenése után. Ugyanakkor az éves forgalom a 2003-as szint közelében van mindössze. A kereskedők sokkal óvatosabban szemlélik a piaci körülményeket és nagyon megfontolják, hogy hány boltot tud a piac fenntartani, figyelembe véve, hogy az új egységek ne vegyenek el forgalmat a meglévőktől. A piacon jelenlévő márkák meg tudták védeni pozícióikat, mivel kevés új szereplő érkezett.

Bár 2010-ben kevesebb új márka lépett piacra, néhány új szereplő azért megjelent: két bizsukereskedő, a Beeline (a SIX és Iam márkákkal) és a Claire's megnyitotta első üzleteit és egy egész hálózatot szeretnének gyorsan kialakítani; a Müller megnyitotta első fővárosi boltját és még többet tervez 2011-ben; a Starbucks pedig a három már megnyílt kávézója mellé további ötöt tervez idén. 2011 szeptemberében a Hard Rock Café lép be a magyar piacra, amely a Váci1-ben nyitja meg első egységét. Eközben néhány piaci szereplő továbbra is nehézségekkel küzdött, és volt, aki a távozás mellett döntött: az ElectroWorld bezárt egy, a Pizza Hut több egységet, a bankok is csökkentették hálózatuk méretét, valamint a Schlecker drogéria bejelentette, hogy kivonul Magyarországról. Sok kereskedő csökkentette boltjainak méretét is, illetve egyéb úton próbálta optimalizálni hálózatát. A kínálattal kapcsolatban a szakember kifejtette, hogy 2010-ben csak néhány új kiskereskedelmi központot adtak át. Eltekintve a fővároson kívül megnyílt néhány bevásárló parktól (Keszthely - Alpha Park, Vác - Family Center), az év egyetlen jelentős új központja a Corvin Bevásárlóközpont volt Budapesten, 34 500 m2 bruttó bérbeadható területtel (GLA). Lényegében mindegyik központ a várakozásoknál magasabb forgalmat és látogatottságot ért el.

Idén három egyedi koncepcióra épülő központ biztosan átadásra kerül Budapest belvárosában: az ORCO emblematikus Váci1 projektje (11 000 m2 GLA), a CET futurisztikus kiskereskedelmi és rendezvény központ a Dunaparton (12 000 m2 GLA), valamint a Blaha Lujza téren az Europeum (6 000 m2 GLA), a Marriott Courtyard Hotel alatt. A negyedik negyedévre van tervezve két nagyobb átadás, a KÖKI Terminál (55 000 m2 GLA) és az Árkád Szeged (34 000 m2 GLA).

Budapest domináns bevásárló utcái, a Váci utca és az Andrássy út, továbbra is népszerűek a kereskedők, különösen a luxusmárkák körében, és ezek a helyszínek jól szerepeltek a válság ellenére is. A forgalom megfelelő volt, és nyitottak új boltok is 2010-ben, mint a Max Mara és a Frank Müller az Andrássy vagy a Calzedonia és a Bijoux Brigitte a Váci utcában. A Replay és a Sinequanone 2011 tavaszán fog boltot nyitni az Andrássy úton, míg a Váci utcában a Tezenis és egy nagy Salamander bolt létesül majd. Több gyengébb kereskedő viszont bezárt az Andrássy út mentén, ahol továbbra is több üres üzlet vár bérbeadásra.

A kiskereskedelmi piacon a kilátásokat illetően - bár pozitívak - továbbra is a kivárásra számít 2011-ben a Colliers International. A jelenlegi piaci és gazdasági környezet bizonytalan hangulatot teremtett a jövőre nézve. "A személyi jövedelemadó januártól életbe lépett csökkentése várhatóan növelni fogja a háztartások szabadon elkölthető jövedelmét, főleg az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők körében. Ennek várhatóan pozitív hatása lesz a kiskereskedelmi termékforgalomra is 2011-ben, leginkább a nem-élelmiszer szegmensben, ahol 3-5% növekedést feltételez a jelentés. Ugyanakkor a vásárlók továbbra is megfontoltabbak maradnak, mint a válság előtt." - mondta Csörgő Anita.

Régiós összehasonlításban Magyarország már kedvező befektetési célpontnak számít néhány kereskedő körében. Az érdeklődés és az aktivitás az új piaci szereplők részéről már nő a kiskereskedelmi fogyasztásban előre jelzett várható növekedés hatására, valamint azért, mert a bérleti feltételek nagyon kedvezőek más szomszédos országokhoz képest.

"Az újabb bevásárlóközpontok fejlesztése 2013-2015-re fog tolódni. A következő két évben egyre nagyobb lesz az aktivitás a régebbi központoknál, hogy frissítsék megjelenésüket, koncepciójukat, valamint hogy új bérlőket vonzzanak annak érdekében, hogy megtartsák piaci pozíciójukat vagy akár növeljék is azt. A központok vezetésén jelentős nyomás lesz, hogy jobb marketinggel növeljék forgalmukat és több hangsúlyt fektessenek az ügyfélkapcsolatokra, a bérlők és a törzsvásárlók megtartására, mindezt lehetőleg a költségek csökkentése mellett." - összegezte Csörgő Anita. (logsped)

2011.02.08.