Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A készletbe fektetett pénztőkét csökkentsük

Kapcsolódó oldal:  A készletbe fektetett pénztőkét hogyan csökkentsük ?

DHL Logisztikai konferenciáján elhangzott, hogy magyarországon számos esetben manuális tervezés jellemző a készletgazdálkodás, ha alkalmaznak is szoftvert, az többnyire kezdetleges. Nyugaton az értékesítési ciklus alapú készlet optimalizációra számos pozitív példát találhatunk.

Egy meghatározó piaci részesedéssel rendelkező gyártó cég esetében például optimális készlettervezéssel a készletbe fektetett pénztőke egy év alatt akár 13%-kal csökkenthető miközben a raktárkészlet töltöttségi szintje megközelítheti a 97%-ot - mondta Óvári Zoltán, az Aktív Web Kft. ügyvezető igazgatója.

Az igazgató szerint a vállalat likviditása és a megfelelő ügyfélkiszolgálás érdekében kiemelt tényezőként jelenik meg a befektetésnek, a raktárkészlet nagyságának és a kiszolgálási szintnek az optimalizálása. A készletek nagysága független a különböző szektoroktól, összefüggés inkább a cégek piaci helyzetével kapcsolatosan állapítható meg.

Ha csökkentjük a raktárkészletet, ezáltal a kiszolgálás színvonala is csökken, aminek eredménye lehet az alacsonyabb rendelésteljesítés, esetleges ügyfélvesztés. Egy jó kiszolgálási szint esetén magasabb raktárkészlet tartására kényszerülünk, ami viszont "túltöltést" és magasabb pénztőke bevonást jelent. Csak az optimális raktárkészlet meghatározásával érhető el az ügyfelek által elvárt rugalmasság.

A készlettervezéshez nagy segítséget nyújthatnak a különböző szoftverek, melyek kiszámítják az ideális rendelési mennyiséget, és optimalizálják a készletet a biztonsági készlet nagyságát figyelembe véve. Automatizmusai révén folyamatosan tájékoztatják a felhasználót a készlet mozgásáról, a rendelendő mennyiségről figyelembe véve a forgalom, stabilitás, az eladási ritmus és a szállítási idők jellemzőit.

A készletbe fektetett pénztőke csökkentési lehetőségeiről, a kiszolgálási szint optimalizálásáról részletesebb információkat kaphatnak az érdeklődők a Földön, vízen, levegőben - Trendek és tendenciák 2010 logisztikai konferencián az Aktív Web Kft. képviselőjének, Alexandre Root előadásában. (További információ: www.dhl.hu) (logsped)

2010.02.25.