Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébKatasztrófavédelmi logisztikai feladatokban vesznek részt az MLSZKSZ tagjai

Kapcsolódó oldal:  Katasztrófavédelmi logisztikai feladatokban vesznek részt az MLSZKSZ tagjai

Az MLSZKSZ kezdeményezésére együttműködés alakult ki a BM OKF és a civil logisztikai szolgáltató központok között. A 2012. október 11-én aláírt szerződés értelmében a korábban az OKF által ellátott raktárlogisztikai és fuvarozási tevékenység egy része átkerül a civil logisztikai szolgáltató cégekhez.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) svájci és német példa alapján, 2010-ben kezdett tárgyalásokat az állami és civil szféra együttműködéséről, az állami védelmi feladatok ellátásához szükséges logisztikai tevékenységek megosztásával kapcsolatban.

Az együttműködés keretében, első ütemben a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága országosan négy, civil szolgáltató cég által üzemeltett logisztikai központba telepít ki olyan raktárlogisztikai és fuvarozási feladatokat, amelyek folyamatos biztosítása a BM OKF számára aránytalanul költséges, mert olyan kapacitásokat és erőforrásokat köt le, amelyeket más feladatra nem használhat. Ilyen feladatok például a raktárak fenntartása, az úgynevezett minősített esetekhez szükséges eszközök (gumicsizma, homokzsák, védőkesztyű, aggregátor, tábori ágy stb.) tárolása, vagy a közúti szállítókapacitás fenntartása stb. A logisztikai szolgáltató cégek ezeket a feladatokat az elvárt rendelkezésre állási és szolgáltatási színvonalon egyszerűbben és gazdaságosabban tudják megoldani.

Az első ilyen állami-civil együttműködés keretében elinduló szolgáltatáskiszervezés a BM OKF és a BI-KA Logisztika Kft. között Szolnok városában valósul meg, és 2013. januártól üzemel majd élesben. Az év során az ATI DEPO Zrt. győri, pécsi és miskolci telephelyein további létesítmények kapcsolódnak be katasztrófavédelmi feladatok logisztikai támogatásába.

"Azért kezdeményeztük az együttműködést, mert tőlünk nyugatabbra már évekkel ezelőtt kiválóan működő gyakorlat volt, hogy  az állam a civil logisztikai szolgáltatókat bevonja bizonyos katasztrófavédelmi feladatok ellátásába, és ezzel együtt egy hosszú távú és kiszámítható szerződéses konstrukciót kínál számukra. A hasonló modellek egyre inkább terjednek Európában, mert mindenki belátja, hogy a költség az állami védelmi rendszerben is költség (katonaság, katasztrófavédelem, közútfenntartás stb.), ráadásul az állami terhek jelentősen csökkenthetőek a logisztika területén a civil szolgáltatók bevonásával – mondta Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke. (logsped)

2012.10.12.