LogSped
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

     Archívum
     Blog      RSS
    Képgaléria
    Elérhetőség

FŐOLDAL
    Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
    Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
    eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
    Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
    Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
    Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
    Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
    Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
    Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
    EU
    Európai unió
    Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Oldaltérkép

KASSETTS projekt

Kapcsolódó oldal:
  


A nemzetközi logisztikai forgalom optimalizálásáért és fejlesztéséért a Dél-alföldön

A DARFÜ Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ Kht.) az olaszországi Szállítmányozási és Logisztikai Alapítvány (Istituto sui Trasporti e la Logistica - ITL), valamint további 6 partnerszervezet együttműködésével egy közép-európai Információs és Kommunikációs Technológiai (ICT) hálózat létrehozását kezdeményezi.A KASSETTS elnevezésű projekt keretén belül a konzorcium tagjai célul tűzték ki, hogy hozzájáruljanak a termelő vállalatok nemzetközi logisztikai forgalmának optimalizálásához. A 2008. októberében indult projekt az EU Közép-Európai transznacionális programja támogatásával valósul.

A szállítmányozás, a logisztika, és az ehhez kapcsolódó ICT szolgáltatások alapvető szerepet töltenek be a kis- és középvállalkozások életében, és jól mutatják a közép-európai piacokon - így a Dél-Alföldi régióban is - fennálló stratégiai erőviszonyokat. A kis- és középvállalkozások Európai Uniós logisztikai menedzsmentje messze elmarad az optimálistól, továbbá alig képesek hozzáférni az optimalizált nemzetközi szállítmányozási megoldásokhoz. Ennek okai a KKV-k viszonylag kis anyagmennyiséget megmozgató és rendszertelen szállítmányozási gyakorlatában keresendők, mely elaprózott szállítmányozási igény kialakulásához vezet, ezzel is egyre csak növelve a kihasználatlanul működő járművek számát, erősítve az intermodális szállítmányozás alacsony igénybevételét (növekvő károsanyag-kibocsátással). További nehézség a KKV-k ICT felszereltségének alacsony szintje, mely sok esetben korlátozza a logisztikai szolgáltatók által kínált szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

A KASSETTS projekt ebben a problémában kíván segítséget nyújtani a vállalkozásoknak a logisztikai koordinátorok EU szinten működő ICT hálózatának kialakításával, amelyben minden koordinátor a nemzetközi hálózat helyi irodájaként működik. A hálózat naponta összegyűjti az együttműködésben résztvevő termelő kis- és középvállalkozások szállítmányozási megrendeléseit

(1); összesíti és csoportosítja, kialakítva a kritikus tömeget
(2); optimalizálja a hálózatban résztvevő kis- és középvállalkozások igényeit a járművek, útvonalak és szállítmányozási eszközök tekintetében
(3); optimális nemzetközi logisztikai láncolatot tervez a rendeltetési hely, a mennyiség, valamint a kis- és középvállalkozások különböző helyi csoportjainak szállítmányozási ütemezése alapján
(4); eljuttatja ezen optimalizált igényeket a logisztikai szolgáltatókhoz
(5). A koordinátor nem egy újabb logisztikai szolgáltatóként jelenik meg a piacon, és nem is egy 4PL típusú szolgáltatást nyújtó szervezetként, hanem elsősorban a hálózatban résztvevő KKV-k kereslet-kínálati kapcsolatait szervező szolgáltatóként, előmozdítva a logisztikai outsourcingot, illetve növelve a logisztikai folyamatok hatékonyságát.
Az effajta logisztikai megoldások használata számos előnnyel járhat a megtakarítások terén, továbbá segít lecsökkenteni a cégeknek a közlekedés környezetre gyakorolt negatív hatásait. A módszer nagy kezdeti sikerekkel történt használata alátámasztotta az említett előnyöket. Az ITL (www.fondazioneitl.org) - szerint: "A helyi/nemzeti/regionális szinten végzett tanulmányokból és kutatásokból kapott előzetes eredmények alapján a költségek terén több mint 20%-os megtakarítást értek el a módszert használó kis- és középvállalkozások, 30%-kal kevesebb kilométert futottak a járművek, és a 37%-kal csökkent a fuvarok száma.

A projekt olasz, lengyel szlovén, német, magyar szlovák, valamint cseh közintézetek együttműködésére épül. Minthogy a KASSETTS régiók jövőbeli fejlődéseit erősen a kis- és középvállalkozások rendszereire, valamint azok nemzetközi kereskedelmi kapcsolataira alapozzák, a jövő elvárásai közé tartozik a regionális stratégiák befolyásolásának lehetősége, melyek a szállítmányozási és logisztikai tevékenységek összehangolását, tipizálását, optimalizálását, a kis- és középvállalkozások helyi rendszereinek versenyképességét, a környezet fenntarthatóságát, valamint a területek megőrzését tűzik ki célul. (logsped)

További információk:

http://www.kassetts.eu  
DARFÜ  
Kopasz Róbert
Tel: 06-62/549-597
2009.03.17.
  Hírlevél kérés