Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kalóz GPS szoftverek a BNV kiállításon

Kapcsolódó oldal:  Kalóz GPS szoftverek a BNV kiállításon

Hamis Nav N Go iGO 8 szoftverekkel forgalmazott GPS készülékeket egy budapesti cég a Budapesti Nemzetközi Vásáron.

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai lefoglalták a jogsértő termékeket - jelentette be a szoftverfejlesztő cég márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting Kft.

Az idei Budapesti Nemzetközi Vásáron egyetlen egy cég állított ki GPS készülékeket a standjára. Azonban a budapesti székhelyű Kft. pultján lévő összes készüléken tört Nav N Go iGO 8 szoftver volt. A Nav N Go márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting bejelentését követően a Vám- és Pénzügyőrség a szerzői jogok megsértése miatt kezdeményezett eljárást és a jogsértő termékeket lefoglalta.

A BNV-n két napja debütált forgalmazó egy új GPS brand indítását kezdeményezte volna úgy, hogy viszonylag olcsó, Kínából importált készülékeket az általuk kitalált márkajelzéssel látta el. A készülékekhez azonban nem vásároltak szoftvereket, hanem egyszerűen feltelepítették az interneten terjedő egyik kalózverziót. A meglehetősen egyszerű kivitelezésű PNA készülékeket még így is olyan áron kínálták eladásra, amennyiért Magyarországon legális Nav N Go szoftverekkel üzemelő készülékeket lehet vásárolni hivatalos forgalmazóknál.

Az ár miatt sok vásárló azt gondolhatta, hogy a szoftverek legálisak, azonban a helyszíni vizsgálaton egyértelműen kiderült, hogy egy tört verzióról van szó. A Nav N Go figyelmezteti a fogyasztókat, hogy a CK-2GHS-O9DR-JV1A-M4BG-7TPK licencia számú Nav N Go iGO 8 navigációs szoftver egy kalózverzió amelynek forgalmazása bűncselekmény. Szintén elterjedt kalózverzió a CK-4UEB-P9QW-D5TP-AY4J-6WNB számú szoftver - ez utóbbi a márkavédelmi képviselet tapasztalati szerint rendszerint előfordul az ellenőrizetlen távol-keleti forrásokból internetes aukciós oldalakon vásárolt készülékeken.

Az elmúlt időszak tapasztalai alapján az IPR Consulting az javasolja a fogyasztóknak, hogy az internetes vásárlások során követeljék az eladótól, hogy bizonyítsa be a szoftver eredetiségét, illetve ha nincs feltüntetve kérdezzék meg, milyen szoftverrel kínálja a készüléket. A jogsértő termékeket az Európai Közösség területére való behozatalakor a hatóságok lefoglalják és megsemmisítik.

A Nav N Go márkavédelmi képviselete tájékoztatja a vásárlókat, hogy a terméktámogatási lehetőségeket egyben szoftverük eredetiségét a weboldalon ellenőrizhetik. (euroastra)
2009.09.14.