Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébInternet

Kapcsolódó oldal:  Politikai megállapodásra jutottak az uniós intézmények az úgynevezett WiFi4EU kezdeményezésről, amelynek értelmében 2020-ra ingyenes internet-hozzáférési pontok ezreit fogják kiépíteni a kontinensen - jelentette be az Európai Bizottság kedden. (MTI)
(logsped)
2017.05.30.
Indul a szupergyors internet program (SZIP) kivitelezését követő projekt. (MTI)
(logsped)
2017.02.07.
Minden szolgáltató kínálatában elérhető lesz 2017. január 1-jétől a legolcsóbb internetcsomag, vagyis a Digitális Jólét Alapcsomag. (MTI)
(logsped)
2016.10.24.

A brüsszeli elutasítás ellenére csökkenti a kormány 2017 januártól az internet-szolgáltatás áfa tartalmát. A Digitális Jólét Program keretében 27-ről 18 százalékra csökken a világháló áfája. (M1)
(logsped)
2016.08.22.

Az ingyenes Windows 10 frissítési ajánlat ez év július 29-én lejár, és utána csak új eszközökön, vagy a Windows 10 teljes verziójának megvásárlásával lesz elérhető. (hirado.hu)
(logsped)
2016.05.16.

Bekapcsolták az ország első 300 megabites mobilinternet-szolgáltatását Nyíregyházán. (MTI)
(logsped)
2015.12.06.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szelessav.net oldalán megbízható szoftveres internet sebességét lehet mérni. (MTI)
(logsped)
2015.11.19.
Vezetékes internet- és telefonszolgáltatást is indít országszerte a UPC Direct műholdas televíziószolgáltató társaság november 2-ától - közölte a UPC DTH szerdán az MTI-vel.
(logsped)
2015.10.27.
Év végéig további 40 ezer háztartás számára teszi elérhetővé az Invitel a nagy sebességű, 100 Mbit sávszélességű internetszolgáltatást. (MTI)
(logsped)
2015.10.07.
Az internethasználat áfájának 27 százalékról 18 százalékra történő csökkentésére tervez javaslatot tenni egyebek közt Deutsch Tamás. (MTI)
(logsped)
2015.10.03.
Teljesen megújult a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartalomszolgáltató és -értékesítő internetes portálja, a Teletéka. (MTI)
(logsped)
2015.09.18.
A szerdától működő szelessav.net honlap valós információkat ad az előfizetőknél ténylegesen tapasztalt hazai internetsebességek mértékéről. (MTI)
(logsped)
2015.08.20.
Jelenleg 883 ezer magyar háztartásban még nincs megoldva szélessávú internethez való hozzáférés. (kossuth rádió)
(logsped)
2015.08.16.
A kormánynak az a célja, hogy 2018-ig az ország teljes területén legyen széles sávú internet-szolgáltatás (MTI)
(logsped)
2014.11.02.
A Microsoft eddig igen megengedő támogatási politikát folytatott az Internet Explorer kapcsán és akár több évre visszamenőleg is támogatta a böngészőket. 2016 januárjában ennek vége szakad.
(logsped)
2014.08.09

Hatósági határozatban tiltotta meg az előfizetők védelme érdekében a Nemzeti Média-és Hírközlési (NMHH) hatóság a Magyar Telekomnak, hogy mobilinternetes díjcsomagját minden új előfizetője számára automatikusan, kérés nélkül aktiválja.
(logsped)
2011.06.24.

2009 augusztus 10-től komolyabb büntetésre számíthatnak azok, akik az interneten haszonszerzés céljából jogtalanul élnek vissza mások személyes adataival, vagyis például kéretlen reklámleveleket küldenek különböző, többnyire jó pénzért megszerzett e-mail címlistákra.
(logsped)
2009.07.31.
2008 áprilisában 1,4 millió fölé emelkedett a vezetékes szélessávú előfizetések száma
(logsped)
2008.06.05.
Megkezdte működését a piaci szereplők által alapított Netrekész Közhasznú Kft. (Netrekész)
(logsped)
2008.01.06.

Kivált a Vogel Burda Kiadóból az itbusiness
(logsped)
2007.12.13.

Népszerű a fapados ADSL

A hagyományos széles sávnál jóval olcsóbb a "szereld magad" ADSL-pakk

A GKI, a T-Mobile és a Sun Microsystems Kft. közös kutatása szerint 2006 végére várhatóan 1,12 millió főre nő a lakossági ügyfelek száma.

A kiélezett árversenyben mind több szolgáltató vezeti be a hagyományos széles sávnál jóval olcsóbb szereld magad ADSL-pakkot, amelynek lényege, hogy az előfizető egy minden szükséges technikát és tájékoztatót tartalmazó egységcsomagot kap, és maga hozza létre az internetkapcsolatot.

A cégek különösen sokat várnak a karácsonytól, ilyenkor bonyolódik ugyanis az összes éves értékesítés harmada - olvasható a Magyar Hírlapban.

2006.12.01.
Dinamikusan nő az internet-bankolás

Június végén az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek 950 ezer internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 14 százalékkal több mint 3 hónappal, és 58 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban - közölte a GKI Gazdaságkutató Rt. kedden az MTI-vel.

A GKI, a T-Mobile és a Sun Microsystems Kft. közös kutatása szerint 2006 végére várhatóan 1,12 millió főre nő a lakossági ügyfelek száma.

Az internetbanki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma június végén 143 ezer volt, ami 13 százalékos, illetve 48 százalékos növekedés a megelőző 3, illetve 12 hónap alatt. A kutatók becslése szerint 2006 végére 167 ezret meghaladó számú vállalat bankol majd interneten keresztül is.

A bankok várakozásai alapján az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az internetes átutalások aránya növekszik majd a legnagyobb mértékben mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek között. A második, illetve harmadik helyre a vállalati ügyfélkör esetében a tranzakciók ellenőrzése és a számlainformációk interneten keresztül történő lekérdezése került.

A lakossági ügyfelek esetében a pénzintézetek várakozása alapján a második, illetve harmadik helyre a befektetési jegyek, illetve állampapírok online vétele és eladása került. E két tranzakciótípus esetében a bankok várakozásai folyamatosan javultak az elmúlt negyedévekben, így nem meglepő, hogy a következő egy évben véleményük szerint dinamikus fejlődés várható. (PB)

2006.11.08.
Túllépte az egymilliót az internet-előfizetések száma

Az első negyedév végére meghaladta az egymilliót az internet-előfizetések száma. Ez 31 százalékkal több az előző év azonos időszakában, 11 százalékkal pedig az előző negyedév végén mértnél.

Jelentősen bővült a szélessávúinternet-előfizetők tábora, míg ezzel párhuzamosan a modemes szolgáltatásokat igénybe vevőké csökkent. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben 30 százalékkal, 18,6 milliárd forintra emelkedett. (Hiradó)

2006.06. 07.
A T-Mobile elindította szupergyors HSDPA-t

A tavaly a 3G szolgáltatásokat elsőként bevezető T-Mobile budapesti harmadik generációs hálózatán - első lépésben a fováros belső kerületeiben - elindította a már a kezdeti időszakban akár 1.5 Mbps letöltési és 384 kbps feltöltési sebességet kínáló, HSDPA-nak nevezett szupergyors kereskedelmi mobilinternet szolgáltatását.

A társaságnál már év eleje óta kapható HSDPA kártyatelefonnal igénybe vehető megoldással az előfizetők jelenleg Budapest belso kerületeiben, a későbbiekben pedig a teljes 3G hálózaton a mobil adatátvitelnél lényegesen gyorsabb sebességgel internetezhetnek vagy e-mailezhetnek.
A HSDPA-nak köszönhetően jó minőségben számítógépen is elérhetővé válik a folyamatos videoletöltés, gyorsan hozzáférhetőek lesznek a nagyobb fájlok és dokumentumok.
A szolgáltató már ebben az évben a főváros legnagyobb részére és több nagyvárosra kiterjeszti a szupergyors szélessávú mobilhálózatot, hamarosan pedig új HSDPA készülékeket vezet be. Emellett a T-Mobile néhány év alatt az elérhető adatátviteli sebességet többszörösére, hosszabb távon 10 Mbps-ra tervezi növelni, a HSUPA segítségével pedig a feltöltési sebesség is elérheti a 2 Mbps-ot. (Pf)

2006.05.17.
A mobil válhat az internet fő platformjává

Még mindig a személyi számítógép az internet fő forrása, de sok országban a mobilos netezők száma jóval meghaladja azokét, akik laptopjukat használják a drótnélküli hálózaton keresztüli internetezéshez.

A drótnélküli internethozzáférés napról napra lesz egyre több ember számára elérhető és egyre gyorsabb, ezért az emberek számára egyre kézenfekvőbb lesz, hogy mobiljukon intézzék internetes ügyeiket. Brian Cruikshank az Ipsos Insight kutatócégtől azt nyilatkozta, hogy nagyon hamar el fog jönni az az idő, amikor a PC-centrikus tevékenységek mindegyikét el fogjuk tudni végezni a mobilunkról.
A drótnélküli netezés a világ minden táján terjed, az Ipsos "A háló arca" című felméréséből kiderül, hogy a mobiltulajdonosok több mint fele kapott és küldött sms-t, míg majdnem negyven százalékuk tette ezt meg mobiljáról e-maillel - írta az eMarketer. (MF)

2006.04.24.
Tévézz interneten keresztül - Indul az IPTV

A T-Online Magyarország április közepén megkezdte az IP alapú televíziós szolgáltatás műszaki tesztjét.

Az IPTV a "hagyományos" tévézéshez képest teljesen más élményt ígér, hiszen a már megszokott tévénézési lehetőségen túl az előfizetők olyan új tartalmi szolgáltatásokat is kipróbálhatnak, mint a digitális videotéka (VOD - Video On Demand), a műsorfelvevő (PVR - Personal Video Recorder), az elektronikus műsorújság (EPG), a szünetfunkció (timeshift), a gyerekzár és az egyéb interaktív lehetőségek. Első lépésben Budapest XI. kerületében, 500 felhasználó számára nyílt meg az új platform kipróbálásának lehetősége.
Az IPTV technológia lényege, hogy a tartalom az internet-protokollra épülő szélessávú hálózaton érkezik. A T-Online jelenlegi konfigurációjában körülbelül 2,5 Mbit/s sávszélesség szükséges egy set-top-box kiszolgálásához, az internetre használt sávszélességen túl.
A tesztrendszerben jelenleg közel 50 tévéállomás programja érhető el, amelyek prémium csatornákkal egészülnek ki. Emellé társul a videotéka, amelynek segítségével komplett mozifilmeket tekinthetünk meg: a rendszerben néhány gombnyomás után tetszés szerinti film rendelhető meg, és azonnal elindul a lejátszás.
A rendszer funkciói között fontos szerepet játszik a PIN-kódos védelem. Ezáltal lesz védhető a vásárlási modul, amely nem csupán a videotéka használata közben hasznos, hanem segítségével például a számlainformációt is nyomon követhetjük, sőt szolgáltatási csomagot is válthatunk a tévé képernyőjén távirányítónkkal. Ugyancsak PIN-kóddal vezérelhetjük a gyermekzár funkciót, amelynek segítségével bizonyos televíziós és videotéka tartalmakat elzárhatunk a kiskorúak elől.
A T-Online Magyarország az IPTV szolgáltatást a Microsoft IPTV platform segítségével biztosítja, amelyet az internetszolgáltató arculatához alakítva, magyar nyelvű (honosított) felülettel bocsátja a felhasználók rendelkezésére.

2006.04.21.
Fókuszban az IP-telefónia

A Miskolci Egyetemen zajló tizenötödik Networkshop konferencia a hazai információs infrastruktúrafejlesztések legújabb külföldi és hazai számítógép-hálózati technológiáit és alkalmazásait mutatja be, így napirenden szerepel napjaink talán legizgalmasabb technológiája, az IP-telefónia is.

A Cisco Systems - amellett, hogy fő támogatója a konferenciának - több előadással és bemutatóval jelezte, ezen a területen rendkívül felgyorsultak az események. Az előadások közül különösen érdekes volt Mihályfi Márton összefoglaló prezentációja, amelyben áttekintést adott a Cisco legújabb, alkalmazásra kész fejlesztési eredményeiről, és bemutatta a Call Manager 5.0 szoftvert.
Utóbbi érdekessége, hogy a Microsoft elemei már nem találhatók meg a szoftverháttérben, az ezt kiváltó Cisco-rendszer már a szállított szerveren telepítve áll a felhasználók rendelkezésére. Ez a változat teljeskörű SIP-támogatással rendelkezik. (ITN)

2006.04 21.
Ingyen weboldal is készíthető az InNeOO-val

A lakossági és a vállalati (mikro és kisvállalkozások) felhasználók számára egyaránt kiváló megoldást nyújt az interneten bárhonnan elérhető tárhelyet kínáló InNeOO

Díjmentesen biztosít egyedülálló és komplex online szolgáltatásokat az InNeOO virtuális operációs rendszer. Többek között weboldalszerkesztő, elektronikus levelezőrendszer, tárhelymenedzselő, egyszerűsített szövegszerkesztő, valamint médiatár található a www.inneoo.com -on.
A lakossági és a vállalati (mikro és kisvállalkozások) felhasználók számára egyaránt kiváló megoldást nyújt az interneten bárhonnan elérhető tárhelyet kínáló InNeOO. Az újfajta adattárolást és -kezelést garantáló rendszer teljes mértékben feleslegessé teszi a különböző adathordozó eszközök használatát.
Az InNeOO felhasználói olyan virtuális programokkal is találkozhatnak az oldalon, amelyeket eddig kizárólag installálható szoftverként, térítés ellenében érhettek el. Újszerű és magas színvonalú szolgáltatásai közül az egyik legkiemelkedőbb a weboldalkészítő rendszer, amellyel könnyen és rövid idő alatt internetes oldal hozható létre. A tetszés szerinti arculattal és struktúrával kialakított honlap egy gombnyomással kihelyezhető a világhálóra - egy szintén díjmentes weboldalcímre -, illetve szabadon frissíthető.
A virtuális kapcsolattartást segíti elő az átlagosnál nagyobb tárhelyet biztosító levelező rendszer, mely két postafiókot tartalmaz, természetesen a kor igényeinek megfelelően vírus- és kéretlen e-mailszűrővel ellátva.
Ez a rendszer hamarosan lehetővé teszi a valós idejű file-átvitelt és az azonnali üzenetküldést, így számos újabb funkció megjelenése mellett ezekkel is gazdagodik az InNeOO világa. Sőt, májusban debütál az InNeOO kapcsolatépítő szolgáltatása, amely az InNeOO jelenlegi szolgáltatási palettájához hűen új, egyedi funkciókkal várja felhasználóit (MTVH)

2006.04 20.
Személyi kölcsön az interneten keresztül

Március végétől több új szolgáltatást indít az Erste Bank Hungary Rt. és a T-Online Magyarország Zrt. által közösen működtetett az [origo] klikkbank - közölte a hitelintézet.

A lakossági és mikrovállalati számlacsomag, lekötött betét és folyószámlahitel mellett az említett időponttól a lakossági ügyfelek már interneten keresztül, akár otthonról is igényelhetnek személyi kölcsönt. A hónap végétől emellett az [origo] klikkbank kínálata értékpapírszámlával és ingatlan- és pénzpiaci befektetési jegyekkel is bővül. (NO)

2006.03.29.
Az internetre kerül az összes magyar jogszabály

Elvileg január 1-jétől kell elérhetővé tenni az összes hatályos jogszabályt az interneten, az államigazgatás azonban még csak a munka ütemezését tervezi.

A közigazgatási szervek három céget bízhatnak meg a feladattal, vagy házon belül oldhatják meg azt. November 1-jétől a közigazgatási szerveknek (az önkormányzatok kivételével) ingyenesen hozzáférhetővé kell tenniük az ügyintézésük során alkalmazott hatályos jogszabályokat az interneten - a közigazgatási eljárásról szóló törvény (ket) szerint. A jövő év elejétől azonban minden hatályos és tervezett jogszabálynak, az ezekhez kapcsolódó koncepcióknak, előterjesztéseknek, indoklásoknak is elérhetővé kell válniuk, regisztráció és díjfizetés nélkül, ráadásul a véleményezési lehetőséget is biztosítani kell az állampolgároknak.
Az önkormányzati rendeletek kivételével létre kell hozni a naponta frissített hatályos jogszabályok gyűjteményét, amelyben biztosítani kell a szám, cím vagy szöveg szerinti keresést. A gyűjtemény megjelenésének helye és formája még bizonytalan, rendszere a CompLex CD Jogtáréhoz lesz hasonló. Az önkormányzati rendeleteket a belügyi tárca honlapján teszik közzé, miután a jegyző azokat elektronikus formában megküldte a miniszternek, önálló közzétételre csak 2007-2008 során kötelezi a helyi szervezeteket a jogszabály.
A 2006. január 1-je előtt keletkezett jogszabálytervezetekre, törvényjavaslatokra és a Magyar Közlöny példányainak digitális másolataira nem vonatkozik a közzétételi kötelezettség, ám e-mail formájában ezeket is bárki igényelheti majd.(SG)

2005.11.30
Internetes cégbejegyzés

Szeptembertől elektronikus úton lehet benyújtani a cégbíróságokhoz a részvénytársaságok cégbejegyzési és változásbejegyzési kérelmeit, valamint a korlátolt felelősségű társaságok székhelyének, fióktelepének és tevékenységi körének változásairól szóló bejegyzési kérelmeket.

A szolgáltatás a kormányzati portálon keresztül érhető el. A cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szóló törvény idén szeptembertől lehetővé teszi a cégbírósági elektronikus ügyintézést. A szolgáltatás a kormányzati portál Ügyintéző szekciójában érhető el, hátterét az Igazságügyi Minisztérium Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszere biztosítja. (Index)

2005.09.07