Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Holnaptól lehet pályázni a kazáncserére

Június 6-án indul az Otthon melege program, amely kazánok cseréjére ad támogatást. (MI)

az Otthon melege program lakások energiahatékonyságának növelését célzó pályázatára. Jövő kedden 8 órától nyílik meg a kormányablakon az az alprogram, amelynek segítségével kazáncserére, kéményfelújításra és számos egyéb beruházásra lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni.

A futeskorszerusites2017.nfsi.hu honlapon található pályázati kiírásnak megfelelően a sikeres pályázáshoz szükséges a korszerűsítendő ingatlan tulajdoni lapja, és a tervezett beruházásra vonatkozóan energetikus szakember véleményét is ki kell kérni. Emellett a feltételes szerződést is meg kell kötni a kivitelezővel.

A minisztérium mintegy hétezer pályázatra számít ebben a körben, amelyben a támogatás mértéke pályázatonként legfeljebb 40 százalék, de maximum 700 ezer forint, a rendelkezésre álló keret pedig 3,5 milliárd forint. Ez a fejezet összekapcsolható a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kedvezményes hitelprogramjával: a pénzintézet nullaszázalékos hitelt biztosít a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból, amit önállóan is lehet igényelni. Aki viszont az Otthon melege keretében szeretne pályázni az MFB-hitelre is, annak összesen a 40 százalék vissza nem térítendő támogatással, az 50 százalék hitellel és a 10 százalék önrésszel kell számolnia.

Külön a gázkonvektorok cseréjének támogatására egy, a napokban kiírandó felhívás is következik, új weboldalon, amelynek a címe egyelőre nem ismert. Jelenleg a pályázati feltételek csiszolásának utolsó fázisát végzi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Azt már biztosan lehet tudni a tárca korábbi közlései alapján, hogy az alprogram bizonyos szempontból kiemelkedik a többi közül, hiszen magasabb, 60 százalékos támogatási intenzitást biztosít. Ennek az az oka, hogy gázkonvektorok jellemzően az idős emberek otthonában találhatók. A várhatóan ­július közepétől pályázható keret 1,5 milliárd forint.

Az új konvektort beépíteni tervező lakosoknak ügyelniük arra, hogy a pályázatban megjelölt készüléket az év végéig beépíttessék és használatba vegyék. Ezt azért kell szem előtt tartani, mert ha átcsúszna a kivitelezés a következő évre, akkor már a január 1-jétől életbe lépő új energiahatékonysági szabályoknak megfelelő konvektort kell beszerezni. Ilyen esetben a támogatási szerződés módosítására is szükség lesz, de minderről külön tájékoztatást kapnak majd a pályázók.

Augusztus 7-én reggel 8 órától van lehetőség az ügyfélkapun keresztül benyújtani a pályázatokat a háztartási nagygépek beszerzésének állami támogatására. Újdonság, hogy régiónként megnyíló lehetőségre az idősek nevében gyermek, unoka, barát vagy rokon is elküldheti a kérvényt, a feltételek a hgcs2017.nfsi.hu honlapon érhetők el.

A hűtő- vagy fagyasztókészülék, továbbá mosógép, illetve mosó-szárító gép vásárlásának támogatására 600 millió forint áll rendelkezésre kezdetben, ami a későbbiekben – a beérkezett érvényes pályázatok mennyiségének függvényében – bővíthető lesz. Korábban már volt ilyesmire példa, amikor az 500 millió forinttal elindított alprogram forrását később 1,6 milliárdra növelték.

A támogatás legfeljebb a vételár fele lehet, az új berendezés energiaosztályától függően maximum 25, 40 vagy 45 ezer forint.
(logsped)

2017.06.05.