Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Gyes után kötelező részmunkaidő

Kapcsolódó oldal:  



Gyes után kötelező részmunkaidő 2010: ki veheti igénybe?

Alapvetően jó irányt határoz meg az a kormánytervezet, amely kötelezővé tenné a kismamák részmunkaidős foglalkoztatását a közszférában. A tervezet azonban nem vonatkozna a vezető beosztású családanyákra és a versenyszféra dolgozóira, és az is kérdéses, hogy a bölcsődei férőhelyigénnyel lépést tud-e tartani a fokozatos bővülés. Ráadásul a közigazgatásban nem lehet minden területen részmunkaidőt alkalmazni.

Kötelező lesz 2010-ben a közszférában részmunkaidőben alkalmazni a gyesről, gyedről visszatérő kismamákat, így akarják számukra megkönnyíteni a visszatérést a munkába - legalábbis ezt tervezi a kormány. A törvénymódosítás nyomán a munkáltató köteles lenne a munkavállaló kérésére a kinevezést módosítani és heti húsz órának, illetve a korábbi kinevezés szerinti munkaidő felének megfelelő munkaidőt megállapítani. A kötelező részmunkaidős foglalkoztatás a munkavállaló kérelme szerinti időpontig, de legfeljebb a gyermek három éves koráig tart. Vagyis a dolgozó egyoldalú döntését a munkáltató köteles elfogadni - amellett, hogy az elbocsátással kapcsolatos egyébként is fennálló védettsége megmarad.

Nem alkalmazzák a kismamákat

Nyáron a parlament megszavazta az anyasági ellátások átalakítását, így a gyes három évről kettőre csökkent. A változtatás hátterében a nők munkaerő-piaci aktivitásának növelése áll. "Egy gyermek vállalása 38 százalékkal rontja egy nő munkavállalási esélyeit" - vág bele Koltai Luca. A Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet (SZMI) tanácsadója kiemeli: hosszú ideig járnak gyermekgondozási távolléttel kapcsolatos ellátások, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU-ban a kisgyermekes nők elhelyezkedési esélyei hazánkban a legrosszabbak.

A kisgyerekes nők munkavállalását nehezíti továbbá a gyermekellátó intézmények (elsősorban bölcsődék) férőhelyhiánya, az atipikus foglalkoztatási formák (köztük a részmunkaidő, távmunka) elterjedésének alacsony szintje, és sajnos a munkáltatói előítéletek is - sorolja a hátráltató tényezőket a szakember, aki szerint a részmunkaidős foglalkoztatás arányának növelésére nagy szükség van. Koltai Luca alapvetően jó iránynak tartja a tervezetet, vagyis a kismamák kötelező részmunkaidős foglalkoztatását. De vajon kik vehetik igénybe és csaphatnak a munkáltató asztalára? (HGV)

2009.10.20.