Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

GPS-es parkolás Hódmezővásárhelyen

Kapcsolódó oldal:  GPS-es parkolás Hódmezővásárhelyen

2011. július 1-jétől bevezetik a GPS-alapú parkolást Hódmezővásárhelyen.

Az újítás azért lehet népszerű, mert ezáltal mindenkinek pontosan annyit kell fizetnie, amennyi ideig várakozott a kocsival. Emellett lehet még jeggyel és mobiltelefonnal is fizetni a parkolásért.

Jelentősen leegyszerűsíti a díjfizetést 2011 július elsejével a megyében csak Hódmezővásárhelyen, illetve a Liszt Ferenc repülőtéren és 25 vidéki nagyvárosban bevezetendő GPS-alapú parkolási rendszer. Ma Vásárhelyen kétféle módon tudják kiegyenlíteni a bérlettel nem rendelkezők a parkolási díjat. Az automatákból megvehető jeggyel, illetve mobiltelefonnal. Az előbbiből minimálisan 15 perces jegyet lehet megváltani. Az óránként fizetendő díj 140 forint, s ez változatlan marad.

A GPS-alapú parkolás alaposan leegyszerűsíti a díjfizetést. Az autóba beépíthető egyszerű szerkezeten a sofőr megnyom egy gombot, az titkosított csatornán küld egy jelet a központnak, amely a jel alapján megállapítja, hol áll a kocsi, mennyibe kerül ott a parkolás – és elindítja a percalapú számlázást. A parkolóőrök, ahogy a mobilos jegyváltásról, erről is tudni fognak. A parkolási díj számlálása akkor fejeződik be, ha a tulajdonos visszaülve a kocsiba ráadja a gyújtást a motorra, s elindul. Ez azért fontos, mert ha valaki SMS-sel parkolt, de elfelejtette egy újabb SMS-sel leállítani a parkolást, végül szép kis summáról kaphat számlát.

A szolgáltatás igénybevételéhez egy speciális GPS-készüléket kell megvásárolni, s kötelező hozzá megvenni egy biztonsági szolgáltató csomagot is. Ha ellopják az autót, akkor ennek segítségével a távolból is leállítható a kocsi motorja, és megállapítható, hol az autó.

– Azoknak éri meg erre a szolgáltatásra váltani, akik sokat parkolnak, s igénylik a biztonsági GPS-csomagot, illetve akik költségként tudják elszámolni a parkolási díjat – mondta lapunknak Umhaizer Sándor, a Secret Controll Kft. munkatársa. – Aki GPS-szel parkol, a Liszt Ferenc repülőtéren, illetve 26 vidéki nagyvárosban egyaránt megteheti ezt.

Az SMS-parkolási szolgáltatást az EME Zrt. működteti Hódmezővásárhelyen. Arról, hogy ezt milyen technikai eszközökkel végzi, hogyan fejleszti, a cég nem szeretne bővebben nyilatkozni – mondta lapunknak Magyar József, a vásárhelyi parkolókat működtető, száz százalékban városi tulajdonú Városellátó Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az SMS-parkolásból származó bevételen eddig is osztozott a Városellátó és az EME Zrt., ám hogy milyen arányban, az üzleti titok. (DM)

További információk:
2011.06.24.