Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

GPS járműkövetés

Kapcsolódó oldal:  A GPS járműkövetés a kihasználtság növelésével profitot hozó előremenekülést jelent

A GPS járműkövetés előnyei között leggyakrabban a költségmegtakarítást jelölik meg a szolgáltatók. Pedig ennél lényegesen fontosabb - az adott cég profitabilitását elősegítő - elem, hogy a műholdas nyomkövetés révén számottevően növelhető a flotta kihasználtsága és hatékonysága, amely többletbevételt eredményez.

A Secret Control GPS Kft. erre vonatkozó Webbase FloMon flottamenedzsment programjáról Sárhegyi Gábor biztonságtechnikai és logisztikai szakértővel beszélgettem.

- Sokan tisztában vannak már a GPS-es flottakövetés számtalan előnyével, azt viszont kevesen tudják, hogy autóparkjuknak milyen is a kihasználtsága.

Ez elsősorban azoknak a belföldi fuvarozásban működő cégeknek érdekes, amelyek legalább öt-tíz autóval dolgoznak. Ilyen méretű flotta estében a járművekkel kapcsolatos teljesítmény mutatók napi szintű manuális kimunkálása szinte lehetetlen.

A Secret Control GPS Kft. ezért kifejlesztett egy olyan programot, amely egy gombnyomásra képes megmutatni az autókra, túraútvonalakra bontott kihasználtságot. A szoftver fejlesztés előzményeként egy 30 autós cég számára először manuálisan készítettünk egy Excel táblát, amely mutatta, hogy az adott autók egy adott divízión hány órát dolgoznak naponta. Hozzáadtuk a túra- és a címszámot, és megnéztük, hogy mennyi volt a futott kilométer, a hasznos munkaidő és az egy óra alatt megtett kilométer. A táblázatot egy gyenge és egy erős munkahét adataival állítottuk össze.

Az eredmény azt mutatta, hogy heti átlagban 40 százalék volt a kihasználtság. A naponta helyettesítő autók száma pedig 7,7 volt a két vizsgált hét alatt.

Ez azt jelentette, hogy az adott 30 autós flottánál 7,7 autóval több üzemelt, mint amennyire a feladatokhoz valóban szükség lett volna. Ez óriási szám, hiszen akár egy autó lízingdíja, amortizációja, javítási költsége is meghaladhatja a havi 500 ezer forintos tételt egy 24 tonnás autón esetében.

- Mi van akkor, ha egyszer csak beesik egy olyan munka, amelyhez még a 30 autó is kevés? - Természetesen ilyen előfordulhat, de az ilyen esetekben sokkal gazdaságosabb alvállalkozónak kiadni a munkát. Persze a munkavállalóknak mindig az a legegyszerűbb, ha sok autó áll rendelkezésre egy cégnél, mert a feladatuk egyszerűbb lesz. De egészen más tulajdonosi szemmel nézve ugyanez…

Kamion


Lehet, hogy a GPS alapú kihasználtság vizsgálattal ennyi autót megspórolhatok? (logsped)

További információk:2009.11.06.