Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A gázolaj jövedéki adójának emelésével a kedvezmények is nőnek

Kapcsolódó oldal:  A gázolaj jövedéki adójának emelésével a kedvezmények is nőnek

A gázolaj jövedéki adójának november 1-jei emelése a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint nem érintheti hátrányosan az eddigi kedvezményezett csoportokat, így a kormány döntése értelmében emelkedik a fuvarozók kedvezménye, nő a mezőgazdasági termelők által visszaigényelhető mérték, fennmarad a vasút és a hajózás teljes adómentessége, az MTI értesülése szerint.

2011. november 1-jétől a jelenlegi literenkénti 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedne a gázolaj jövedéki adója.

A szaktárca aláhúzza: a döntés meghozatalakor szempont volt, hogy az egymás alternatívájaként használható benzin és gázolaj adómértéke közeledjen egymáshoz, ugyanakkor ne szűküljön a kedvezmények mértéke. Ilyen kedvezmény a 2011. január 1-jétől bevezetett kereskedelmi gázolaj intézménye, amely a közúti áru- és személyfuvarozókat hivatott támogatni; ez a kedvezményezetti kör idén az uniós irányelv által biztosított lehetőséget kihasználva literenként 6,50 forintos jövedéki adókedvezményben részesült.

A kormány továbbra is fent kívánja tartani a fuvarozók kedvezményét: az adóemeléssel egyidejűleg, azzal egyenlő mértékben megnöveli az általuk igénybe vehető kedvezmény mértékét, tételesen 6,50 forintról 19,50 forintra - közölte a gazdasági tárca.

A kormány az intézkedés meghozatalával egyidejűleg a mezőgazdasági termelőkről sem feledkezik meg, ők jelenleg az általuk felhasznált gázolaj jövedéki adójának 80 százalékát igényelhetik vissza. Azért, hogy az adóemelés hatására a mezőgazdasági termelők terhei ne növekedjenek, a kabinet visszaigénylés mértékét 80-ról 82 százalékra emeli - olvasható a közleményben.

Az NGM kitér arra is, hogy a fentieken túl továbbra is fennmarad a vasút és a hajózás teljes adómentessége. (logsped)

2011.05.10.