Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A Gáz, villany és távhő ára 2012-ben

Kapcsolódó oldal:  



A Gáz, villany és távhő ára 2012-ben

2012 január 1-jén a villamos energia ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal nő - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

Emelkednek a lakossági energiaárak 2012 január 1-jén, az inflációt nem meghaladó mértékben: a villamos energia ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal emelkedik - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói ára szolgáltatónként különbözőképpen változik, a két szélső határ mínusz 1, illetve plusz 2,7 százalék. Az áfakulcs változását - 25-ről 27 százalékra emelkedését - is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamos energia árak 0,6-4,2 százalék között nőnek. Az átlagos áremelkedés 2,7 százalékot tesz ki.

A földgáznál az egyes díjak - az indokolt költségek változásával összhangban - 2,6 százalékkal növekednek, ami az áfa-kulcs emelkedését is figyelembe véve, mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.

A távhőszolgáltatás - 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott - árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

Az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét - húzza alá a szaktárca.

A közlemény utal arra, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett változások - egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai - következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árak mellett.

A tárca a lakosság teherviselő képességét, az energia rendszerek további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását is figyelembe vette az új árak kialakításakor - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. (logsped)

2012.01.01.