Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

E-számla Magyarországon

Kapcsolódó oldal:  Dániában az állami hivatalok jelentős része már nem is fogad be mást, csak elektronikusan küldött dokumentumokat, ezzel védi a környezetet, spórol az államnak és az állampolgárnak.   
(logsped)
2010.06.29.

E-számla Magyarországon

Az e-számlázás és az e-archiválás bevezetése jelentős költségmegtakarítást eredményezne a hazai vállalatoknak. A tömeges elterjedéshez a törvényi szabályozás már adott, a nagyvállalatok legtöbbje felkészült, míg a KKV-k vagy külsősként dolgozó könyvelőik nem tudják még kezelni az új technológiát, pedig már havi ezer kibocsátott számla esetén is a beruházás kevesebb mint 3 év alatt megtérül és a költségek akár a felére is csökkenhetnek.

"Tapasztalataink azt mutatják, hogy hazánkban főleg azok a vállalatok számláznak elektronikusan, akik a megalakulásuktól fogva ezt a technológiát használták. Ilyen vállalatok például a fapados légitársaságok és az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. Az ő ügyfeleik el is fogadják az e-számlát, ellentétben a lakossági számlabefogadók nagy százalékával, akik mind a mai napig ragaszkodnak a sárga csekkhez." - mondta Dr. Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója - "Ahogy külföldön, úgy itthon is gyorsítaná az e-számla elterjedésének folyamatát, ha kormányzati oldalról olyan döntések születnének, amelyek az egyes ügyintézések területén kötelezővé tennék a használatát."

Az ügyvezető szerint leginkább akkor van esély az e-számlák elfogadtatására, ha az adott cég kezdettől fogva csak ilyen számlát bocsát ki. Így például a fapados légitársaságok, vagy az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. kezdettől alkalmazza, s az ügyfeleik el is fogadják ezt. Sokkal nehezebb lesz azonban például a régóta működő közüzemi szolgáltatók ügyfeleit rávenni az e-számlák befogadására.

Annak ellenére is, hogy a Noreg szerint havi ezer e-számla kibocsátása már csak fele annyiba kerül, mint ugyanennyi papír alapú számláé.

Az adatok szerint egy papíralapú számlának csak a postai díja több mint 80 forint, a teljes bekerülési költsége pedig a 300-400 forintot is elérheti. Ezzel szemben, ha valaki legalább összesen ötszáz-ezer elektronikus számlát bocsát ki havonta, akkor egy dokumentum teljes költsége 45 forintra mérséklődik. Nagyobb, például ötezer számla esetén az összeg már csak 20 forint lesz dokumentumonként.

Az e-számlázás használatával jelentős költségmegtakarítás érhető el, hiszen nem kell költeni a postaköltségekre, a nyomtatásra, sokszorosításra, a számlák másod-harmad példányainak tárolására. Az időtakarékosság is fontos tényező, az ügyfél ezzel a technológiával azonnal megkapja a számlát például e-mailen, a számla befizetése online intézhető. Emellett nem szabad megfeledkeznünk a környezetvédelmi szempontokról sem: sokkal kevesebb papír és elektronikai eszköz felhasználása szükséges a folyamathoz. Egy uniós felmérés szerint az e-számla bevezetésével évente akár 3 millió tonnával csökkenthető lenne a CO2-kibocsátás.

E-számla az EU-ban és hazánkban - Piaci tendenciák

Egy uniós jelentés szerint az e-számla penetráció jelentős eltéréseket mutat országonként: a 3 százalék alattitól a 12 százalék felettiig minden megtalálható, és a felmérés átlagosan 50 százalékos bővülést prognosztizált. Finnországban 2010. január 1-től, Spanyolországban 2010 novemberétől, míg Olaszországban előre meghatározott ütemterv szerint lesz egyes területeken kormányzatilag kötelező az e-számla használata. Hazánkban egyes becslések szerint öt év múlva az összes kibocsátott számla első példányának legalább a 10 százalékát elektronikusan állítják majd ki, míg a másodpéldányoknak már az 50 százaléka lesz elektronikus.

A hazai elterjedést segíti, hogy a Noreg Kft. a hatályos hazai jogszabályoknak és nemzetközi szabványoknak megfelelő elektronikus számlázó rendszert fejlesztett, amely ügyfelei számára biztonságos, automatikus számlázást tesz lehetővé.

A Noreg e-számla megoldással előállított számlák a papír alapú számlákhoz hasonlóan hitelesnek tekinthetők, előállításuk és kézbesítésük azonban olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb. (Terminál)
2009.04.14.