Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébDirekt marketing

Kapcsolódó oldal:  Negyedével nőtt a direkt marketing ágazat

Tavaly 35,1 milliárd forintot költöttek el a cégek itthon direkt marketingre, derül ki a Szonda Ipsos által, a DMSZ megbízásából végzett ágazati kutatásból.

Hivatal Péter, a Direkt Marketing Szövetség (DMSZ) elnöke elmondta, 2007-ben a direkt marketing piac forgalma 35,1 milliárd forint volt, ami a reklámpiaci átlagot messze meghaladó, 23 százalékos növekedést jelent 2006-hoz képest. Tavaly előtt 28,7 milliárd volt a hazai DM költés.

Ezzel a volumennel az ágazat - tavaly előtthöz hasonlóan - 2007-ben is a harmadik legnagyobb szeletet hasította ki a "direkt marketinggel korrigált" reklámtortából, részaránya pedig nőni tudott.

A DM piac egészéhez hasonló volumenű, 24 százalékos növekedést produkált az ügynökségen keresztüli direkt marketing tevékenység, amely így elérte 2007-ben a 13,2 milliárdot.

A direkt marketing két legdinamikusabban növekvő szegmense az e-mail marketing és a telemarketing volt. Előbbi 2,011, utóbbi pedig 3,622 milliárd forinttal részesült az összpiaci bevételekből. A címzett és címzetlen küldemények együtt a DM torta több mint kétharmadát adják, ami meghaladja a nyugat-európai átlagot.

Kovács Barna, a Szonda kutatásvezetője elmondta, a megrendelői szektorok terén nincs különösebb meglepetés, mivel 18 százalékot képvisel az FMCG, melyet a kereskedelem (17%), a kiadói, nyomdai tevékenység (13%) és a pénzügyi szektor (9%) követ.

Belső átrendeződésre utal, hogy jelentősen nőtt a teljes forgalmon belül a B2B tevékenység aránya: 2006-ban még 33 százalékot tett ki, 2007-re viszont 47 százalékra nőtt. Emelkedett a DM szektorban dolgozók aránya is, mára meghaladja a 6000-et.

A DM ágazatot egyébként most mérték fel második alkalommal ilyen módon, így 2006-ra készült először a DM-et is tartalmazó reklámtorta. A piaci információk sokasodása és az ágazat növekedése azonban módszertani finomításokat is szükségessé tesz - mondta el a Magyar Reklámszövetség által készített reklámpiaci becslés szakmai irányítója, Dr. Skriba Judit.

Ilyen pontosítandó terület például az e-mail marketing, amelyet mind az online, mind a DM szeletbe beszámoltak, igaz, más módszertannal és más típusú cégek megkérdezésével, így a duplikáció - Hivatal Péter szerint - nem jelentős (Médiainfo)

2008.06.20.